Regulament licee teologice: Elevii cu media anuala la purtare mai mica de 8 sunt obligati sa se transfere

Regulament licee teologice: Elevii cu media anuala la purtare mai mica de 8 sunt obligati sa se transfere
📅 2025-02-04

Regulamentul de organizare si functionare a invatamantului liceal vocational teologic a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, Nr. 98/3.II.2025. Documentul stabileste conditiile pentru organizarea invatamantului liceal vocational teologic, precum si regulile privind admiterea si inscrierea elevilor, asa cum prevede Legea invatamantului preuniversitar nr.198/2023.

Conform Regulamentului, disciplinele de studiu la liceele teologice se predau conform planurilor-cadru si programelor scolare elaborate de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii, in colaborare cu cultele religioase recunoscute de stat. 

 

Totodata, incadrarea personalului didactic de predare in aceste unitati de invatamant se realizeaza in conditiile legii, insa doar cu avizul cultului. Refuzul acordarii avizului cultului se comunica in scris solicitantului si trebuie sa fie motivat.

 

La articolul 19 din Regulament se arata ca elevii din invatamantul liceal vocational teologic care nu obtin la sfarsitul anului scolar media de minimum 8,00 la purtare nu mai pot continua studiile la acest profil si sunt transferati in anul scolar urmator la alte filiere/profiluri/ specializari din cadrul aceleiasi unitati de invatamant sau in cadrul altor unitati de invatamant.

 

Regulament de organizare si functionare a invatamantului liceal vocational teologic

 

CAPITOLUL I

Dispozitii generale

 

Art. 1. — Prezentul regulament contine prevederi privind  organizarea si functionarea invatamantului liceal vocational teologic.

 

Art. 2. — In invatamantul liceal vocational teologic se respecta prevederile Regulamentului-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar si ale prezentului regulament.

 

Art. 3. — Unitatile de invatamant preuniversitar vocational, profil teologic — seminare/colegii/licee vocationale, se stabilesc de catre inspectoratele scolare, la propunerea cultelor religioase recunoscute de stat.

 

CAPITOLUL II

Organizarea si functionarea invatamantului liceal vocational teologic

 

Art. 4. — Invatamantul vocational teologic se organizeaza in seminare/colegii/licee vocationale cu profil teologic, ca invatamant liceal, in cadrul filierei vocationale, cu durata de 4 ani, pentru elevii cu aptitudini in acest domeniu.

 

Art. 5. — In invatamantul liceal vocational teologic, disciplinele de studiu se predau potrivit planurilor-cadru si programelor scolare elaborate de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii, in colaborare cu cultele religioase recunoscute de stat, si aprobate prin ordin al ministrului educatiei si cercetarii.

 

Art. 6. — Cifra de scolarizare pentru clasa a IX-a la seminarele/colegiile/liceele vocationale se propune de catre centrele eparhiale, prin unitatea de invatamant, si se aproba de inspectoratele scolare.

 

Art. 7. — La cererea cultelor recunoscute de stat, unitatile de invatamant care scolarizeaza elevii in filiera vocationala cu profil teologic pot functiona cu personalitate juridica si cu efective mai mici de elevi, conform art. 16 alin. (4) din Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

Art. 8. — Conditiile pentru organizarea si functionarea invatamantului liceal vocational teologic sunt urmatoarele:

a) existenta unei baze materiale necesare realizarii unei instruiri de specialitate optime;

b) incadrarea la disciplinele de specialitate cu personal didactic, in conformitate cu prevederile legale.

 

Art. 9. — In invatamantul vocational teologic, incadrarea personalului didactic de predare se realizeaza potrivit reglementarilor legale, cu avizul cultului. Refuzul acordarii avizului cultului se comunica in scris solicitantului si trebuie sa fie motivat.

 

Art. 10. — Unitatile de invatamant liceal vocational teologic pot organiza si scolariza elevi la diferite niveluri de invatamant, filiere, profiluri si specializari, in afara profilului teologic, cu respectarea art. 33 alin. (3) din Legea nr. 198/2023, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

Art. 11. — Structura examenului de certificare a competentelor profesionale ale absolventului din cadrul invatamantului liceal vocational teologic se stabileste prin ordin al ministrului educatiei si cercetarii, dupa consultarea cultelor religioase.

 

CAPITOLUL III

Conducerea unitatilor de invatamant liceal vocational teologic

 

Art. 12. — Conducerea seminarelor/colegiilor/liceelor vocationale — profil teologic este asigurata, in conformitate cu prevederile Legii nr. 198/2023, cu modificarile si completarile ulterioare, de consiliul de administratie, director/director adjunct care conlucreaza cu consiliul profesoral in exercitarea atributiilor ce le revin, cu consiliul reprezentativ al parintilor, cu autoritatile administratiei publice locale si reprezentantii cultului. In unitatile de invatamant vocational teologic, consiliile de administratie se majoreaza cu 2 membri, desemnati de cultul respectiv.

 

Art. 13. — Ocuparea functiilor de director si director adjunct se face cu avizul cultului religios recunoscut de stat.

 

Art. 14. — Atributiile directorilor din invatamantul liceal vocational teologic sunt cele stipulate la art. 195 alin. (2) din Legea nr. 198/2023, cu modificarile si completarile ulterioare, inprevederile Regulamentului-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, la care se adauga atributii specifice de management, stabilite de catre consiliul de administratie.

 

CAPITOLUL IV

Admiterea si inscrierea elevilor

 

Art. 15. — In invatamantul liceal vocational teologic inscrierea elevilor se face pe baza testarii aptitudinilor specifice si nu este conditionata de domiciliul parintilor.

 

Art. 16. — Admiterea elevilor in invatamantul liceal vocational teologic se realizeaza in urma unei selectii, prin:

a) probe de aptitudini, pentru admitere la liceu, conform metodologiei privind admiterea in invatamantul liceal vocational teologic;

b) examene de diferenta, in cazul transferului elevilor ce provin din alte unitati de invatamant si de la alte filiere si profiluri, conform Regulamentului-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar elaborat de Ministerul Educatiei si Cercetarii. Disciplinele/Modulele la care se sustin examene de diferenta se stabilesc prin compararea celor doua planuri-cadru. Modalitatile de sustinere a acestor diferente se stabilesc de catre consiliul de administratie al unitatii de invatamant, la propunerea membrilor comisiei pentru curriculum.

 

Art. 17. — Probele din cadrul testarii aptitudinilor si examenelor de diferenta se evalueaza de catre comisii de specialitate, constituite din profesori calificati ai unitatii de invatamant respective, numiti prin decizie a conducatorului unitatii de invatamant, cu avizul inspectoratului scolar.

 

Art. 18. — La probele de testare a aptitudinilor pentru admiterea in liceu, precum si la examenele de diferenta la disciplinele practice de specialitate nu se admit contestatii.

 

CAPITOLUL V

Dispozitii finale

 

Art. 19. — Elevii din invatamantul liceal vocational teologic care nu obtin la sfarsitul anului scolar media de minimum 8,00 (opt) la purtare nu mai pot continua studiile la acest profil si sunt transferati in anul scolar urmator la alte filiere/profiluri/ specializari din cadrul aceleiasi unitati de invatamant sau din cadrul altor unitati de invatamant, cu respectarea legislatiei in vigoare, conform prevederilor Regulamentului-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar.

 

Art. 20. — Reprezentantii cultelor religioase pot participa, cu statut de invitat, la activitatile de inspectie scolara si la alte evenimente cu caracter national/judetean privind invatamantul liceal vocational teologic.

 

Art. 21. — La nivelul fiecarei unitati scolare in care se scolarizeaza nivelul liceal, filiera vocationala, profil teologic, se elaboreaza regulamentul intern al respectivei unitati, in concordanta cu legislatia in vigoare.

 

Art. 22. — (1) Unitatile de invatamant preuniversitar de stat cu personalitate juridica pot fi supuse procesului de reorganizare, in cazuri justificate, in vederea asigurarii accesului egal la educatie si formare profesionala, a eficientizarii si asigurarii/mentinerii standardelor ridicate in furnizarea de servicii educationale pentru beneficiarii primari ai sistemului de invatamant.

 

(2) In cazul unitatilor de invatamant in care se scolarizeaza nivel liceal, profil teologic, reorganizarea se poate realiza prin operatiunile de fuziune prin absorbtie sau contopire sau prin operatiuni de divizare urmate de absorbtie sau constituire a unei noi unitati de invatamant, prin ordin al ministrului educatiei si cercetarii, la initiativa cultelor recunoscute oficial de stat care au participat la infiintarea respectivelor unitati de invatamant, in conformitate cu prevederile art. 19 alin. (11)-(16), (30) si (31) din Legea nr. 198/2023, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv prevederile metodologiilor specifice in vigoare.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri portal invatamant

Programa Simulare BAC 2025: Lista continuturilor pentru probele scrise la Limba romana, Matematica, Istorie, Biologie, Geografie

citeste in continuare

Programa Simulare Evaluare Nationala 2025: Descarca listele continuturilor la Limba romana si Matematica

citeste in continuare

Modele de compuneri pentru Evaluarea Nationala la clasa a VIII-a: exemple de texte narative pentru examen

citeste in continuare

Regulament licee teologice: Elevii cu media anuala la purtare mai mica de 8 sunt obligati sa se transfere

citeste in continuare

Modificari la Bacalaureat: probe obligatorii pentru toti elevii, conform noilor planuri-cadru

citeste in continuare

Modificari la Legile Educatiei: Posturile de profesor sa nu mai fie rezervate pe viata pentru alesii in functii publice

citeste in continuare

Au inceput inscrierile la Shakespeare School Essay Competition 2025! Tema editiei si Conditiile de participare

citeste in continuare

Competente BAC 2025: Elevii sustin proba de competente la o limba straina. Reguli de desfasurare si Modele de subiecte

citeste in continuare

Modele subiecte Bac 2025 la probele scrise: Romana, Matematica, Istorie, Biologie, Geografie

citeste in continuare

De ce dispar Istoria si Geografia din trunchiul comun la liceu. Raspunsul Ministrului Educatiei

citeste in continuare

Good News

Only good and positive news.