Posturile de profesor nu vor mai putea fi rezervate pe viata de alesii in functii publice, ci doar pentru o durata de cel mult cinci ani, se arata intr-un proiect legislativ depus recent in Parlament. Initiatorii proiectului vor sa puna astfel capat situatiilor in care politicienii blocau posturi de profesor decenii la rand.
Conform initiativei depuse de senatorii USR Stefan Palarie si Remus Negoi, cadrele didactice care au beneficiat de rezervarea postului/catedrei au obligatia ca la finalul celor cinci ani sa opteze fie sa se reintoarca in sistemul de invatamant, fie sa-si continue activitatea in functia sau demnitatea publica ocupata.
In acest fel va exista o mai mare predictibilitate cu privire la organizarea posturilor/catedrelor si se va asigura un echilibru intre dreptul persoanelor vizate de a reveni in sistemul educational si necesitatea ca aceste posturi sa fie accesibile si altor cadre didactice.
"Acest termen este rezonabil si proportional si permite o tranzitie adecvata intre activitatea didactica si cea determinata de ocuparea unor functii publice. Mai mult, limitarea perioadei de rezervare a postului va facilita accesul tinerilor la cariere didactice. In prezent, multi profesori debutanti intampina dificultati in obtinerea unor posturi stabile din cauza blocarii acestora de catre persoane care ocupa functii publice. Prin implementarea unei limite de cinci ani, se va crea un flux natural de integrare a tinerilor in invatamant, stimuland competitivitatea si inovatia in sistemele de invatamant preuniversitar, respectiv superior. Mai mult de atat, cred ca o pauza de mai mult de cinci ani in invatamant implica un risc mare de deprofesionalizare intr-un domeniu care ar trebui sa fie permanent la zi", sustine senatorul USR Stefan Palarie, intr-un comunicat.
La randul sau, senatorul Remus Negoi reaminteste ca este profund imoral ca politicieni precum Klaus Iohannis sau Crin Antonescu sa-si tina blocate zeci de ani posturile de profesori titulari.
"Au intrat benevol in politica si, dupa o perioada, trebuie sa dea din nou examen de titularizare. Pe de o parte, pe posturile respective pot preda alti profesori, titularizandu-se. Pe de alta parte, dupa o anumita perioada de inactivitate la catedra, politicienii au nevoie sa-si reia procesul de invatare", a declarat si senatorul USR Remus Negoi.
Recent, posturile blocate decenii la rand de presedintele Klaus Iohannis si de candidatul la prezidentiale Crin Antonescu au intrat in atentia opiniei publice si au fost subiectul unei intrebari adresate ministrului Educatiei.
In ambele cazuri, Ministerul Educatiei a raspuns ca blocarea posturilor de titular s-a facut conform reglementarilor care exista in domeniu si ca, dupa luna mai, ar putea fi aduse modificari legislatiei.
Jurnalistii scriu ca presedintele Klaus Iohannis si-a tinut blocat timp de 27 de ani postul de profesor de fizica la Colegiul National „Samuel Von Brukenthal", in vreme ce Crin Antonescu a avut blocat postul de profesor titular de istorie la cel mai bun liceu din Tulcea timp de 24 de ani. In 2017, Crin Antonescu a decis sa renunte la postul de profesor.