Conform calendarului oficial, absolventii clasei a VIII-a completeaza optiunile in Fisa de inscriere in clasa a IX-a – invatamantul liceal, anul scolar 2025-2026, in prezenta parintelui si asistati de diriginte, in perioada 14 – 21 iulie 2025.
1. Completarea optiunilor pe fisa de admitere se face in ordinea preferintelor: de la cea mai dorita la cea mai putin dorita.
2. Completati pe primele locuri optiunile pe care le doriti cel mai mult, chiar daca nu sunteti sigur ca media va permite intrarea la aceste optiuni. Nu va constitui un dezavantajat.
Continuati cu optiuni care v-ar placea, apoi optiuni la care nu v-ar deranja repartizarea.
Incheiati cu optiunile cele mai putin dorite, dar pe care trebuie sa le completati pe fisa, pentru siguranta. Este preferabil sa intri la un liceu pe care il doresti mai putin decat sa nu intri deloc.
Nu completati o optiune nedorita inaintea unei optiuni dorite! Prima optiune este si prima luata in considerare.
4. Completarea unui numar mare de optiuni pe fisa de admitere nu poate dauna in nici un fel; Un numar prea mic de optiuni poate diminua serios sansele de a fi admis! Exista riscul de a nu avea o medie suficient de buna pentru niciuna din optiunile exprimate.
5. Statistic, mediile de admitere sunt de la un an la altul diferite, un motiv in plus pentru a completa cat mai multe optiuni pe fisa! Este posibil ca anul acesta media de intrare la una din optiuni sa fie mult mai mare decat in anii precedenti, la fel cum este posibil sa fie mai mica. Mediile ultimilor admisi in anii trecuti sunt orientative.
6. Validarea fiselor este o operatiune simpla, dar obligatorie pentru toti candidatii - eventualele greseli aparute in transcrierea mediilor din cataloagele scolare pe fisa de optiuni, in completarea numelui candidatului sau scrierea nelizibila a codurilor liceelor pot cauza neplaceri. Computerul “nu stie” ca un elev a completat codul 115 dar de fapt a dorit specializarea cu numarul 151, sau ca media de absolvire nu este 5,75 ci 7,55! Pentru a evita neplacerile cauzate de transcrierea gresita a datelor de pe fisa, procedura impune tiparirea fiselor asa cum au fost introduse in baza de date.
Fisa astfel tiparita, numita “fisa martor” se inmaneaza candidatului. In cele cateva zile ramase intre introducerea fisei in computer si data limita pentru repartizare, dirigintii sunt cei care convoaca la scoala toti elevii, insotiti de parinti, pentru a verifica optiune cu optiune corespondenta fisei de martor cu fisa originala, semnand pentru conformitate.
Neconcordantele intre fisa completata si fisa martor trebuie semnalate imediat conducerii scolii, care ia masuri imediate de corectarea a acestora.
7. Intre momentul validarii fisei si repartizarea computerizata, datele din fise sunt centralizate in baza de date nationala a admiterii.
8. Dupa verificari multiple si corectarea erorilor semnalate are loc repartizarea computerizata.
9. Algoritmul de repartizare ordoneaza elevii descrescator dupa media de admitere si apoi dupa optiuni, repartizandu-i pe rand, incepand de la elevul cu cea mai mare medie.
Pentru fiecare elev, se cauta prima optiune de pe lista unde mai sunt locuri libere si elevul este repartizat la acea optiune.
Pentru a intelege algoritmul de repartizare, va prezentam urmatoarele exemple:
1. Exemplul 1 – elev cu media de admitere 10. Fiind clasat pe primele locuri in ierarhia din judet (presupunand ca exista mai multi candidati cu aceasta medie), este repartizat printre primii, deci la prima sa optiune.
2. Exemplul 2 – elev cu media de admitere 9,00. Presupunem ca pentru prima sa optiune au fost ocupate 14 locuri din cele 28 existente in planul de scolarizare, de catre 14 elevi cu medii mai mari decat media sa. Elevul va fi al 15-lea repartizat la prima sa optiune.
3. Exemplul 3 – elev cu media de admitere 8,00. Presupunem ca pentru prima sa optiune au fost ocupate toate locurile, de catre elevi cu medii mai mari decat a lui.
- Scenariul 1 Daca la cea de-a doua sa optiune mai exista locuri libere, elevul va fi repartizat la aceasta.
- Scenariul 2 Daca pentru cea de-a doua sa optiune locurile sunt deja ocupate de elevi cu medii de admitere mai mari, se verifica cea de-a treia optiune din fisa, si in ordine urmatoarele, pana la gasirea primei optiuni la care mai sunt locuri libere.
Trebuie sa intelegeti ca, datorita algoritmului de repartizare, nu se poate intampla ca locul corespunzator mediei, loc la care s-a ajuns dupa repartizarea celor cu medii de admitere mai mari, sa fie ocupat de catre un candidat cu media de admitere mai mica!
4. Exemplul 4 – Presupunem ca elevul A are media de admitere 8,93 si optiunea X pe locul al IIlea in fisa de optiuni, iar elevul B are media de admitere 8,91 si optiunea X pe locul I in fisa de optiuni. Candidatul A are prioritate la repartizarea pentru optiunea X (in cazul in care candidatul A nu a fost repartizat la optiunea de pe primul loc),avand media mai mare decat candidatul B.
Acordati atentie urmatoarelor aspecte:
✓ inscrierii unui numar suficient de optiuni in fisa de inscriere;
✓ criteriilor de repartizare. Primul criteriu de repartizare il constituie media de admitere iar cel de-al doilea il reprezinta optiunea.
✓ ordinii inscrierii optiunilor, de la cea mai dorita optiune spre cea mai putin dorita optiune;
✓ limbii de predare - romana, maghiara sau germana.