Motivul pare să fie acela că persoanele cu un IQ mai ridicat evită să tragă concluzii pripite, ceea ce înseamnă că au mai multe şanse să ajungă la răspunsul corect.
Cu toate acestea, în cazul problemelor mai simple, persoanele cu un IQ ridicat răspund într-adevăr mai repede.
Concluziile provin dintr-un studiu realizat pe 650 de persoane care au avut de rezolvat o serie de probleme logice, care deveneau din ce în ce mai dificile.
Pe baza unei combinaţii de scanări ale creierului şi simulări ale activităţii cerebrale, cercetătorii au constatat că creierul persoanelor mai inteligente avea nevoie de mai mult timp pentru a rezolva problemele dificile.
Creierele cu IQ ridicat au o conectivitate funcţională mai mare şi o sincronizare mai ridicată. Aceste proprietăţi permit creierului mai inteligent să „reziste” în timp ce sunt procesate informaţii complexe.
Autorul principal al studiului, Michael Schirner, a declarat: „Sincronizarea, adică formarea de reţele funcţionale în creier, modifică proprietăţile memoriei de lucru şi, astfel, capacitatea de a îndura perioade prelungite fără o decizie”.
„În cazul sarcinilor mai dificile, trebuie să stocaţi progresele anterioare în memoria de lucru în timp ce exploraţi alte căi de soluţionare şi apoi le integraţi unele în altele”, spune Schirner.
Pentru a ajunge la concluziile lor, cercetătorii au folosit simulări ale activităţii cerebrale, personalizate pentru fiecare dintre cele 650 de persoane care au participat la studiu.
Simulările au arătat că persoanele cu un IQ mai scăzut nu aşteaptă până când toate zonele diferite ale creierului îşi termină etapele de procesare înainte de a „sări la concluzii”.
În schimb, sincronizarea mai mare din creierele cu un IQ ridicat a permis tuturor regiunilor creierului să îşi completeze procesarea şi să ofere un răspuns care avea mai multe şanse de a fi corect.
Studiul a fost publicat în revista Nature Communications.