Fostul prim-ministru al Marii Britanii, Boris Johnson, consideră că este greu de imaginat că Donald Trump şi-ar începe preşedinţia prin abandonarea Ucrainei, a declarat Johnson într-un interviu acordat CNN.
„Nu pot să cred că un tip care este atât de pasionat de ţara sa... ar dori să îşi înceapă preşedinţia permiţând practic Imperiului Sovietic să fie din nou mare”, a declarat Boris Johnson făcând referire la motto-ul lui Trump „Make America Great Again”.
În ciuda declaraţiei lui Johnson, există îngrijorări că, dacă Trump revine la Casa Albă după alegerile din 5 noiembrie, SUA nu ar mai oferi la fel de mult sprijin sau ar putea împinge Ucraina spre concesii.
Vorbind pentru CNN, Johnson a subliniat că în timpul preşedinţiei lui Trump Ucraina a primit arme antitanc Javelin, în timp ce ţara lupta împotriva forţelor proxy ruseşti din regiunea Donbas.
Trump, preşedintele SUA între 2017 şi 2021, a dat undă verde furnizării de lansatoare Javelin către Ucraina, o schimbare de politică faţă de predecesorul său democrat, Barack Obama.
Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a sosit la Kiev luni, într-un semn de sprijin pentru Ucraina.
„Germania, împreună cu mulţi parteneri din întreaga lume, este ferm alături de Ucraina”, a declarat Baerbock.
Este cea de-a opta călătorie a lui Baerbock în Ucraina de la începutul invaziei ruse în februarie 2022.
Ea a spus că preşedintele Vladimir Putin vrea să învingă poporul ucrainean cu războiul său de uzură.
„Noi contracarăm această brutalitate cu umanitatea şi sprijinul nostru”, a spus ea, adăugând că ucrainenii apără, de asemenea, libertatea tuturor în Europa.
Ministrul german urmează să se întâlnească cu omologul său ucrainean, Andrii Sybiha, şi cu preşedintele Volodimir Zelenski.
Coreea de Nord ar beneficia de sprijin financiar, alimentar şi tehnologic din partea Rusiei în schimbul trimiterii de soldaţi pentru a sprijini operaţiunile militare ruse, relatează ziarul The Korea Herald, care citează un parlamentar sud-coreean.
Potrivit lui Wi Sung-lac, membru al comisiei de informaţii a parlamentului sud-coreean, Coreea de Nord a trimis între 10.000 şi 12.000 de soldaţi în Rusia, iar unii dintre aceştia ar fi deja implicaţi în lupte în regiunea Kursk. Fiecare soldat nord-coreean ar primi aproximativ 2.000 de dolari pe lună, ceea ce ar duce la un ajutor de cel puţin 200 de milioane de dolari anual, dacă numărul soldaţilor rămâne constant.
Rusia a pierdut 700.390 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat luni Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.
Acest număr include 1 300 de pierderi suferite de forţele ruse chiar în ultima zi.
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 9 193 de tancuri, 18 538 de vehicule blindate de luptă, 28 237 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 20 121 de sisteme de artilerie, 1 245 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 994 de sisteme de apărare aeriană, 369 de avioane, 329 de elicoptere, 18 280 de drone, 28 de nave şi bărci şi un submarin.
Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, este „foarte îngrijorat” de rapoartele conform cărora trupe nord-coreene se află în prezent în Rusia, a declarat Stephane Dujarric, un purtător de cuvânt al lui Guterres.
Declaraţia vine în urma unor rapoarte recente conform cărora 8.000 de soldaţi nord-coreeni au fost trimişi în regiunea Kursk şi se pregătesc să intre în luptă alături de forţele ruse.
„Secretarul General este foarte îngrijorat de rapoartele privind trimiterea de trupe din Republica Populară Democrată Coreeană în Federaţia Rusă, inclusiv posibila lor desfăşurare în zona de conflict”, a declarat Stephane Dujarric.
„Acest lucru ar reprezenta o escaladare foarte periculoasă a războiului din Ucraina. Trebuie să se facă totul pentru a evita orice internaţionalizare a acestui conflict”.
Roman Kostenko, secretar al comisiei parlamentare de apărare, a declarat că este necesară mobilizarea a 500.000 de cetăţeni, având în vedere condiţiile actuale de pe câmpul de luptă.
Kostenko a remarcat că rata de mobilizare a scăzut în septembrie, după un ritm iniţial constant în urma legii de consolidare a mobilizării din aprilie.
Deşi obiectivul a fost de a recruta 200.000 de persoane, Kostenko consideră că acesta este insuficient, aliniindu-se la recomandarea anterioară a fostului comandant suprem Valeri Zalujni de a recruta 500.000 de persoane.
În prezent, sunt stabilite planuri de mobilizare a încă 160.000 de oameni, care se adaugă celor 1,05 milioane care servesc deja.
Ucraina se străduieşte să mobilizeze suficienţi soldaţi pentru linia întâi, pentru a compensa pierderile de trupe şi necesitatea de a roti soldaţii care au luptat de la începutul războiului.
Un atac rusesc asupra unui supermarket din districtul Şevcenkivski, Harkov, a rănit cel puţin 14 persoane, inclusiv patru poliţişti, potrivit autorităţilor locale, scrie The Kyiv Independent.
Printre răniţi se numără patru poliţişti.
Atacul a avariat un supermarket, clădiri de locuinţe cu mai multe etaje şi autoturisme din zonă, a spus poliţia din Harkov.
Primarul oraşului, Ihor Terekhov, a declarat, la rândul său, că liniile electrice din zonă au fost, de asemenea, afectate, iar operaţiunile de salvare continuă.
Atacul asupra supermarketului este cel mai recent dintr-o serie de lovituri devastatoare asupra zonelor dens populate din Harkov, care au avut loc în ultimele zile.
Vineri, Rusia a lovit o secţie de poliţie din Harkov cu două rachete S-400, incident în care un poliţist şi-a pierdut viaţa, iar alte 46 de persoane au fost rănite. Mai mult, cu o noapte înainte, un atac asupra unui bloc a ucis trei persoane, inclusiv doi copii, rănind alte 35.