Imaginile protestului, distribuite de Amnesty International, o arată pe femeie gesticulând spre colegii săi, în majoritate femei care poartă văl, în timp ce se deplasa prin campus în această ţinută. La scurt timp, un grup de bărbaţi a intervenit şi a urcat-o într-o maşină.
Amnesty International a calificat intervenţia ca fiind o „arestare violentă”, denunţând aplicarea dură a codului vestimentar şi solicitând eliberarea imediată şi necondiţionată a studentei. Organizaţia a cerut acces la asistenţă juridică şi accesul familiei la tânăra reţinută şi a solicitat o investigaţie independentă privind posibile agresiuni fizice şi sexuale în timpul arestării, solicitând ca cei responsabili să fie traşi la răspundere.
Surse de presă şi un canal de socializare al studenţilor iranieni, buletinul Amir Kabir, au raportat că femeia fusese anterior hărţuită de membri ai grupului paramilitar Basij, care i-au smuls vălul şi hainele.
Agenţia de ştiri Fars, apropiată guvernului, a susţinut că studenta ar fi recurs la acest gest după ce personalul de securitate al universităţii a discutat „calm” cu ea, cerându-i să respecte normele de îmbrăcăminte obligatorii în campus.
Directorul de relaţii publice al Universităţii Azad, Amir Mahjob, a declarat că echipa de securitate a intervenit „după actul indecent al uneia dintre studente”, transportând-o pe tânără la secţia de poliţie.
Într-o declaraţie ulterioară, el a afirmat că studenta suferă de o „presiune psihică severă” şi a sugerat că incidentul ar fi cauzat de problemele sale de sănătate mintală, adăugând că este mama a doi copii şi despărţită de soţul ei. Mahjob şi-a exprimat speranţa ca zvonurile online să nu afecteze reputaţia familiei acesteia.
Incidentul a stârnit reacţii şi în afara Iranului, purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, calificând imaginile şi raportul asupra arestării ca fiind „tulburătoare”. Dujarric a cerut autorităţilor iraniene să clarifice locul unde este deţinută studenta.
Protestul vine pe fondul unei opoziţii crescute împotriva codului vestimentar strict din Iran, după decesul lui Mahsa Amini în custodia poliţiei morale în 2022, incident care a generat proteste masive. De atunci, multe femei iraniene şi-au exprimat nemulţumirea faţă de restricţiile impuse, renunţând la hijab în public, ca act de protest.