Glioblastomul este cea mai frecventă şi mai mortală formă de cancer cerebral. Pacienţii se confruntă cu un prognostic sumbru - rata medie de supravieţuire după diagnostic este între 12 şi 15 luni. Doar 6,9% dintre pacienţi supravieţuiesc peste cinci ani, fiind unul dintre cancerele cu cea mai scăzută speranţă de viaţă.
Impactul acestui tip de cancer depăşeşte însă ratele de supravieţuire. Pacienţii pot suferi de simptome precum dureri de cap, convulsii, modificări cognitive şi de personalitate şi deficienţe neurologice. Aceste simptome le pot afecta drastic calitatea vieţii. Totuşi, în ciuda nevoii urgente, nu există tratamente specifice pentru această boală devastatoare.
Cercetătorii cred că imunoterapia, care utilizează sistemul imunitar pentru a ţinti celulele canceroase, ar putea fi un factor decisiv în tratamentul glioblastomului.
Tratamentele standard pentru glioblastom - cum ar fi chirurgia, radioterapia şi chimioterapia - sunt adesea eficiente doar temporar. Tumorile sunt foarte rezistente la aceste tratamente din cauza capacităţii cancerului de a suprima răspunsurile imunitare şi a prezenţei barierei hematoencefalice, care împiedică majoritatea medicamentelor să ajungă la creier.
După operaţie, tumoarea revine adesea şi se poate răspândi în alte părţi ale creierului. Acest lucru duce la provocări suplimentare atât pentru pacienţi, cât şi pentru medici.
Pentru tratamentul glioblastomului, imunoterapia reprezintă o cale promiţătoare, dar complexă. Datorită naturii extrem de adaptative a tumorii, glioblastomul prezintă mutaţii diferite în regiuni diferite ale creierului. Acest lucru îl face dificil de ţintit. Chiar şi aşa, cercetătorii sunt optimişti.
Studiile recente au arătat că imunoterapia poate fi administrată în siguranţă prin injecţii în lichidul cefalorahidian. Oamenii de ştiinţă analizează acum cum să adapteze aceste metode pentru a penetra tumoarea mai eficient.
Pe măsură interesul şi investiţiile în imunoterapie cresc, cercetătorii rămân încrezători că vor descoperi în curând tratamente şi mai eficiente pentru această boală.