Un studiu recent a dezvăluit o statistică alarmantă: unul din 12 copii este expus riscurilor de abuz şi exploatare sexuală online. Cercetătorii cer acţiuni urgente din partea autorităţilor şi a publicului, având în vedere progresele rapide în tehnologia digitală şi accesul tot mai larg la internet şi smartphone-uri, în special în ţările în dezvoltare, scrie CNN. Dr. Xiangming Fang, autorul principal al studiului, atrage atenţia asupra unei probleme de sănătate publică globală care afectează negativ sănătatea mintală şi fizică a copiilor.
Studiul, publicat în revista The Lancet Child & Adolescent Health, analizează datele din 123 de studii realizate între 2010 şi 2023 şi se concentrează pe patru tipuri de abuzuri online: solicitarea sexuală, exploatarea sexuală, extorcarea sexuală şi distribuirea neconsensuală de imagini şi videoclipuri intime. În 2023, Centrul Naţional pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi a primit peste 36 de milioane de raportări legate de abuzurile online, iar cercetătorii subliniază că multe cazuri rămân neraportate.
Fenomenul abuzului sexual online este descris ca o „urgenţă globală de sănătate”, cu un impact grav asupra sănătăţii copiilor, afectându-le perspectivele de viaţă şi sănătatea mentală. Dr. Fang subliniază că, deşi este o problemă uriaşă, aceasta este prevenibilă, iar autorităţile trebuie să o trateze ca pe o problemă de sănătate publică, cu accent pe prevenţie. În plus, tehnologiile noi, precum imaginile generate de inteligenţa artificială şi deepfake-urile, au contribuit la intensificarea fenomenului de extorcare şi abuz.
Pentru a preveni aceste abuzuri, este esenţial ca părinţii să discute deschis cu copiii lor despre siguranţa online şi să implementeze măsuri de supraveghere care să le permită să îşi protejeze copiii, păstrând în acelaşi timp un grad de intimitate. Specialiştii recomandă şi limitarea timpului petrecut pe internet şi încurajarea activităţilor care promovează interacţiunile faţă în faţă, precum sporturile sau întâlnirile cu prietenii.