Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a declarat că aderarea Ucrainei la NATO depinde în mare măsură de Statele Unite şi de poziţia preşedintelui Donald Trump. Zelensky a subliniat că dacă Trump este dispus să sprijine aderarea Ucrainei în NATO, acest lucru se va întâmpla, dar dacă nu, Ucraina nu va deveni membră a Alianţei.
Zelensky a criticat anumite state, în special SUA şi Germania, pentru politica lor neclară şi pentru dialogul cu Rusia pe tema aderării Ucrainei la NATO. Aceste state au avut o poziţie slabă şi, potrivit lui Zelensky, au pierdut acest dialog, apelând la acorduri anterioare cu Rusia.
Preşedintele Ucrainei a menţionat că există patru ţări care nu sprijină aderarea Ucrainei la NATO: Statele Unite, Germania, Slovacia şi Ungaria. De asemenea, el a afirmat că Ucraina continuă să lupte pentru garanţii de securitate şi pentru a obţine sprijinul majorităţii ţărilor NATO.
Soldaţii din Regimentul 8 al Forţelor Speciale ale Ucrainei au rezistat timp de opt ore unui asalt nord-coreean în regiunea Kursk din Rusia, omorând 21 şi rănind 40 de soldaţi nord-coreeni. La final, ucrainenii s-au retras folosind două Humvee, după ce au epuizat aproape toată muniţia.
Forţele speciale ucrainene au folosit arme de mână, lansatoare de grenade şi lunetişti pentru a respinge asaltul. Imaginile video arată soldaţi nord-coreeni traversând câmpuri şi păduri, iar în final sunt surprinşi soldaţi căzuţi.
Keith Kellogg, fostul general în retragere şi trimis special al preşedintelui Donald Trump pentru Ucraina şi Rusia, are o sarcină dificilă de a încheia războiul în 100 de zile, având în vedere lipsa sa de experienţă diplomatică şi influenţa limitată asupra politicii. Potrivit The Wall Street Journal, Rusia nu pare să aibă interes să colaboreze cu Kellogg, iar Trump ar putea exercita presiuni asupra Ucrainei pentru a face concesii riscante în faţa Moscovei.
Deşi Kellogg are experienţă militară, colegii săi de la Casa Albă l-au descris ca fiind un susţinător loial al lui Trump, fără un impact semnificativ asupra politicii. Conform lui John Bolton, fost consilier pentru securitate naţională, Kellogg „nu va propune nimic care să se abată de la viziunea lui Trump”.
Zelenski afirmă că Ucraina nu va recunoaşte niciodată teritoriile ucrainene ocupate de armata Moscovei ca parte a Rusiei
Un tribunal din Kyiv a dispus arestarea celor trei ofiţeri militari, acuzaţi de neglijenţă şi retragere neautorizată de pe câmpul de luptă în timpul unei ofensive ruseşti. Acţiunea lor ar fi permis forţelor ruse să avanseze rapid şi să ocupe temporar teritorii strategice în nord-estul regiunii Harkov.
Cei trei riscă până la 10 ani de închisoare, acuzaţiile incluzând şi eşecul în pregătirea poziţiilor defensive şi organizarea eficientă a unităţilor în timpul bătăliei. În plus, Horbenko şi Lapin sunt acuzaţi de retragere neautorizată din luptă.
Procesul are loc pe fondul mai multor scandaluri legate de conducerea militară, neajunsurile organizatorice fiind considerate o provocare majoră pentru Ucraina în faţa agresiunii ruse. Avocaţii celor trei ofiţeri contestă acuzaţiile, susţinând că acestea nu reflectă realitatea situaţiei.
Zelenski s-a întâlnit cu Friedrich Merz, liderul opoziţiei germane
SUA şi ţările europene au rămas în contact cu Rusia în timpul războiului, şi anume la nivelul agenţiilor de informaţii, a declarat marţi preşedintele Volodimir Zelenski în marja Forumului Economic Mondial de la Davos.
„SUA şi Rusia au menţinut contacte la diferite niveluri în timpul celor trei ani de război... şi europenii la fel”, a declarat Zelenski în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii internaţionali.
Zelensky a menţionat că „diplomaţia trebuie să aibă o calitate izolaţionistă, la fel ca sancţiunile. Dacă liderii nu vorbesc, dar agenţiile de informaţii sunt permanent în contact, atunci, în principiu, acest lucru poate conveni Rusiei”.
Noul secretar de stat american Marco Rubio a declarat că obiectivul administraţiei Trump este de a pune capăt războiului din Ucraina, astfel încât să nu înceapă un nou război.
Într-un interviu acordat CBS Mornings, Rubio a subliniat că Ucraina plăteşte cel mai mare preţ pentru infrastructura sa energetică, „pentru oamenii şi vieţile care s-au pierdut, pentru milioanele de ucraineni care au fost nevoiţi să îşi părăsească ţara şi trăiesc peste hotare”.
„Politica Statelor Unite este aceea că ne dorim ca [războiul - n.r.] să se încheie. Vrem să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a-l ajuta să se încheie.
Ne vom angaja pentru a-l încheia într-un mod durabil, ceea ce înseamnă că nu dorim doar ca conflictul să se încheie şi apoi să reînceapă peste doi, trei sau patru ani. Vrem să aducem stabilitate”, a spus Rubio.
Explozii au fost raportate în oraşul Mykolaiv în seara zilei de marţi, când forţele ruse au lansat un atac cu şapte drone, provocând daune clădirilor rezidenţiale din zonă, scrie Ukrainska Pravda.
Forţele aeriene ucrainene au declarat că dronele de atac se îndreptau spre oraş.
Preşedintele american Donald Trump a declarat, marţi, că l-a presat pe preşedintele chinez Xi Jinping să ajute la încetarea războiului la scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit The Kyiv Independent.
Vorbind cu reporterii la Casa Albă, Trump a afirmat că a adus în discuţie problema cu Xi în timpul unei convorbiri.
„Nu a făcut prea multe în această privinţă”, a spus Trump.
„Are multă... putere, aşa cum şi noi avem multă putere. I-am spus: „Ar trebui să o rezolvaţi”. Am discutat despre asta”.
Preşedintele american Donald Trump a declarat marţi că probabil va impune sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei dacă preşedintele rus Vladimir Putin nu va reuşi să negocieze un acord de pace cu Ucraina, notea The Kyiv Independent.
„Pare probabil”, a spus Trump răspunzând la întrebarea unui reporter dacă va impune sancţiuni suplimentare Rusiei în cazul în care Putin nu reuşeşte să vină la masa negocierilor.
Comentariile lui Trump pe această temă vin în contextul în care oficialii administraţiei Trump ar fi elaborat o strategie cuprinzătoare de sancţiuni menită să faciliteze o rezolvare diplomatică a războiului Rusia-Ucraina, potrivit Bloomberg.