Potrivit unui comunicat al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, echipamentele au fost furnizate deja de Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor către Agenţiile pentru Protecţia Mediului (APM) din Braşov, Timiş şi Bucureşti, în cadrul unui proiect care vizează modernizarea Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA).
Unul din aceste echipamente robotizate, care a fost pus în funcţiune, a fost prezentat public, miercuri, la sediul APM Braşov. De asemenea, echipamentele de la Bucureşti şi Timişoara au fost deja montate în sediile agenţiilor, iar specialiştii din cadrul laboratoarelor de monitorizare se pregătesc pentru punerea în funcţiune a aparatelor, în cursul săptămânii viitoare.
„Reglementările europene impun standarde clare în privinţa monitorizării şi raportării datelor obţinute ca urmare a monitorizării calităţii aerului, iar aceste aparate, dotate cu echipamente de mare precizie, vor arăta măsura exactă a cantităţilor de PM 10 şi PM 2,5, din aer, excluzând orice posibilă eroare de cântar. Echipamentele inteligente vor analiza filtrele din toate staţiile de monitorizare, din municipiul respectiv şi, pe baza codului QR al fiecărui filtru, vor atribui datele exact staţiei din care au fost colectate probele.Mai mult decât atât, echipamentele vor fi conectate la RNMCA şi vor transmite datele, cu o precizie de şase zecimale, către laboratorul central, din cadrul ANPM”, a declarat Laurenţiu Alexandru Păştinaru, preşedintele ANPM, care a fost prezent miercuri la Braşov.
Conform specialiştilor, echipamentul cântăreşte şi înregistrează masa filtrelor de aer înainte ca acestea să fie expuse în staţiile de monitorizare, înregistrându-le în baza codului QR, apoi le cântăreşte şi ulterior perioadei de expunere, determinând cu exactitate cantităţile de particule PM 10 şi PM 2,5 colectate din zona staţiei respective.
„La echipamentul cu operare manuală folosit până în prezent, toate înregistrările necesare asigurării calităţii rezultatelor sunt înregistrări efectuate de operator. La sistemul robotizat, toate înregistrările necesare asigurării calităţii rezultatelor sunt automate, înregistrează şi generează rapoarte care includ informaţiile de la iniţierea până la sfârşitul procedurii”, a explicat directorul executiv al APM Braşov, Ciprian Băncilă.
Sistemul robotizat este compus din: cabina de climatizare cu sistem controlat, balanţă analitică şi modul ionizator/descărcător static.