Bucureştenii, chemaţi să formeze un lanţ uman în jurul Parcului IOR pentru a opri distrugerile

Bucureştenii, chemaţi să formeze un lanţ uman în jurul Parcului IOR pentru a opri distrugerile
📅 2024-10-18

Asociaţia GiC IOR-Titan, împreună cu alte grupuri civice, îi cheamă pe bucureşteni sâmbătă la evenimentul denumit „O îmbrăţişare pentru IOR”. Aceştia vor să formeze un lanţ uman în jurul zonei retrocedate din Parcul IOR, ca semn de protest împotriva distrugerilor din ultima vreme.

Organizatorii cer autorităţilor, inclusiv Poliţiei, ISU şi Gărzii de Mediu, să ia măsuri mai eficiente în faţa incendiilor şi distrugerilor. „Refuzăm să rămânem pasivi în faţa complicităţii unor instituţii care se declară neputincioase. Această zonă, construită de bunicii noştri pentru noi şi nepoţii noştri, contează şi vrem să o vedem protejată, iar parcul reîntregit, aşa cum a fost întotdeauna”, afirmă reprezentanţii grupurilor civice.

Pentru a avea impact, organizatorii îndeamnă la mobilizarea populaţiei:

„E nevoie de 1000 de oameni pentru a înconjura întreaga zonă, aşa că anunţaţi-vă prietenii, rudele şi cunoştinţele”, au declarat ei. Punctul de întâlnire va fi la intrarea de la Rond Potcoava, iar evenimentul va avea loc începând cu ora 15:00, fiind anunţat şi online.

De la începutul anului, zona retrocedată a parcului a fost afectată de 30 de incendii, care au distrus aproape 50.000 de metri pătraţi de vegetaţie. Criticile sunt îndreptate către autorităţi, care par să nu aibă un plan eficient pentru a stopa aceste incidente.

Cristian Şoimaru, preşedintele Asociaţiei GiC IOR-Titan, subliniază: „Cum este posibil ca această zonă aflată în mijlocul oraşului să fie distrusă sub ochii tuturor, să fie incendiată la nesfârşit, puţinii copacii rămaşi vii să fie tăiaţi imediat, iar niciuna dintre instituţiile responsabile (...) să nu poată face nimic pentru protejarea acestei zone?”.

Recent, administratorii terenului au început să taie copacii rămaşi în urma incendiilor. Chiar dacă Poliţia Locală a intervenit, amenzile aplicate pentru tăierea copacilor sunt simbolice. Joi, peste 40 de organizaţii civice au trimis o scrisoare deschisă Ministerului Mediului şi Prim-ministrului, cerând acţiuni urgente pentru a opri distrugerea ecologică din IOR.

Potrivit comunicatului, până acum, instituţiile responsabile nu au reacţionat corespunzător la criza din parc. ISU raportează că majoritatea incendiilor au fost provocate de ţigări aruncate, iar Poliţia Locală a avut dificultăţi în investigarea cazurilor din cauza echipamentului defect. În plus, Garda de Mediu se confruntă cu constrângeri legale care împiedică intervenţia eficientă în zonă.

La începutul lunii mai, Asociaţia GiC IOR-Titan a dat în judecată Primăria Capitalei pentru a recupera cele 12 hectare de pădure urbană retrocedate în mod abuziv în 2005. Aceştia solicită instanţei să declare nulă retrocedarea terenului, subliniind că acesta ar trebui să rămână în proprietatea publică.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Saga Nadal - Djokovic ajunge la ultimul episod la demonstrativul din Arabia Saudită

Ministerul Familiei vrea să continue Programul FIV şi în 2025

Ministerul Familiei vrea să continue Programul FIV şi în 2025, oferind astfel sprijin important pentru familiile care îşi doresc copii, dar se confruntă cu infertilitatea, potrivit unui comunicat emis de minister vineri.

Creşterea economică a Chinei se clatină în trimestrul al treilea: creştere sub ţinta guvernului

Economia Chinei a crescut cu 4,6% pe an în al treilea trimestru, au arătat vineri datele oficiale, mai lent decât în precedentele trei luni, subliniind creşterea şubredă în timp ce Beijingul îşi intensifică eforturile de a stimula economia, scrie ZF, care citează FT.

Bucureştenii, chemaţi să formeze un lanţ uman în jurul Parcului IOR pentru a opri distrugerile

Bucureştenii sunt chemaţi sâmbătă la evenimentul „O îmbrăţişare pentru IOR”, unde vor fi invitaţi să formeze un lanţ uman în jurul zonei retrocedate din Parcul IOR, ca semn de protest împotriva distrugerilor din ultima vreme.

China foloseşte supraproducţia pentru a domina pieţele globale, avertizează Casa Albă

Statele Unite vor utiliza instrumente restrictive precum tarifele pentru a contracara practica Chinei de a produce mult mai multe bunuri decât are nevoie pentru a domina pieţele globale, a declarat joi oficialul Casei Albe Daleep Singh.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.