Austria renunţă la dreptul său de veto şi deschide calea pentru cele două state membre ale UE, România şi Bulgaria, în cadrul reuniunii care are loc la Budapesta, la 22 noiembrie.
La reuniune a fost invitată Ungaria, care deţine în prezent preşedinţia UE, iar ministrul austriac de interne Gerhard Karner se va întâlni cu omologii săi din România şi Bulgaria.
În cadrul acestei reuniuni urmează să fie adoptat un pachet de măsuri pe care România şi Bulgaria mai trebuie să le îndeplinească pentru a deveni în sfârşit membre Schengen.
Acest lucru este aşteptat să se întâmple în primăvara anului 2025, scrie Kurier. Cel puţin aceasta este opinia reprezentanţilor de vârf ai guvernului român.
Cu toate acestea, potrivit Ministerului de Interne, cele două ţări au îndeplinit deja principalele cerinţe: Mai presus de toate, securitatea sporită a frontierelor lor externe ale UE şi returnarea mai rapidă a solicitanţilor de azil respinşi din Austria. Ele sunt în mod clar pe „calea cea bună”. De asemenea, eurodeputaţii români au declarat că cele două ţări au ajuns în sfârşit în ultima linie dreaptă pe drumul către aderare.
Pentru România, decizia de la Budapesta ar veni exact la timp pentru alegerile prezidenţiale din 24 noiembrie, care ar putea da un impuls candidaţilor pro-europeni.
De altfel, premierul Marcel Ciolacu a spus că 1 ianuarie 2025 este data la care România aderă complet la Schengen. Premierul a subliniat că este foarte importantă întâlnirea de joi, 22 noiembrie, şi că a convenit cu premierul ungar Viktor Orban să meargă şi el în Ungaria în acea zi.
După decizia din 22, acceptul mai trebuie să treacă o dată prin Parlamentul din Olanda.
Şi contracandidatul lui Marcel Ciolacu la preşedinţie, Nicolae Ciucă, preşedinte PNL, spune că a discutat cu cancelarul austriac Karl Nehammer despre intrarea României în spaţiul Schengen.