Preşedintele rus Vladimir Putin a coborât marţi pragul pentru un atac nuclear ca răspuns la o gamă mai largă de atacuri convenţionale, după ce Statele Unite au permis Ucrainei să tragă cu rachete americane adânc în Rusia.
Ucraina a folosit marţi pentru prima dată rachete americane ATACMS, a anunţat Moscova, un atac considerat de Rusia drept o escaladare majoră.
„Încă avem încredere că va fi pace cât mai curând posibil, prin diplomaţie, în locul unei soluţii militare”, a declarat Kristof Szalay-Bobrovniczky într-un videoclip postat pe Facebook, miercuri noaptea.
„Cu toate acestea, pentru a ne pregăti pentru toate posibilităţile, am ordonat instalarea în nord-est a sistemelor de control aerian şi de apărare aeriană recent achiziţionate şi a capacităţilor construite pe baza acestora”, a declarat el după o reuniune a Consiliului de Apărare care a fost convocată de prim-ministrul Viktor Orban pentru a discuta evoluţiile din Ucraina.
„Ameninţarea escaladării războiului Ucraina-Rusia este mai mare ca niciodată”, a declarat Szalay-Bobrovniczky.
Ungaria, membră a NATO şi a Uniunii Europene, are o graniţă comună cu Ucraina. Ministrul nu a precizat ce părţi ale sistemului de apărare aeriană al Ungariei vor fi instalate în nord-est. Armata Ungariei, aflată în prezent într-un program de modernizare, a cumpărat anul trecut sistemele franceze de apărare antiaeriană Mistral, alături de alte patru ţări UE. În 2020, Ungaria a convenit să cumpere sisteme de apărare aeriană NASAMS de la Kongsberg din Norvegia şi de la producătorul american de armament Raytheon Technologies.