Departamentul de Sănătate şi Servicii Umane din SUA (U.S. Department of Health and Human Services - HHS) este o agenţie federală responsabilă de protejarea sănătăţii tuturor americanilor şi de furnizarea de servicii esenţiale, în special celor mai vulnerabili. Atribuţiile instituţiei sunt variate şi includ gestionarea unor programe majore de sănătate. Acest lucru înseamnă că funcţia lui Robert F. Kennedy este similară cu cea de ministru al sănătăţii.
Cunoscut pentru poziţiile sale critice privind vaccinurile şi influenţa marilor companii farmaceutice asupra politicilor de sănătate publică, Kennedy Jr. este o figură controversată care stârneşte atât entuziasm, cât şi îngrijorare. De-a lungul carierei sale, Kennedy Jr. s-a poziţionat ca un susţinător al creşterii transparenţei şi responsabilităţii în sectorul sănătăţii. Cu toate acestea, opiniile sale au făcut obiectul unor dezbateri intense, în special din cauza afirmaţiilor conform cărora anumite vaccinuri ar putea fi legate de afecţiuni precum autismul. Declaraţiile sale au fost dezminţite de comunitatea ştiinţifică, punctează analiştii XTB.
În ciuda acestui fapt, Kennedy Jr. continuă să denunţe ceea ce el consideră a fi conflict de interese în cadrul agenţiilor de reglementare din partea grupurilor de interese din mediul de afaceri, solicitând o reformă radicală a unor instituţii precum FDA (Food and Drug Administration) pentru a reduce influenţa industriei farmaceutice.
Numirea sa a avut un impact imediat asupra pieţei financiare, acţiunile marilor companii farmaceutice înregistrând scăderi semnificative, precum Pfizer, Moderna şi Novo Nordisk, arată analiştii XTB. Această reacţie a acţiunilor reflectă teama investitorilor cu privire la faptul că o politică mai riguroasă şi mai puţin permisivă va limita puterea şi profiturile acestor companii.
Printre măsurile pe care Kennedy Jr. le va putea pune în aplicare se numără: revizuirea proceselor de aprobare a medicamentelor şi vaccinurilor, o mai mare transparenţă în relaţiile dintre autorităţile de reglementare şi companiile farmaceutice şi o abordare mai riguroasă a siguranţei produselor medicale.
Cu toate acestea, impactul numirii lui Robert F. Kennedy Jr. nu se va limita doar la latura economică. Politicile sale ar putea redefini modul în care este concepută şi pusă în aplicare asistenţa medicală în Statele Unite, influenţând totul: de la cercetarea ştiinţifică, până la accesul populaţiei la tratamente esenţiale.
Dacă, pe de o parte, abordarea sa ar putea aduce beneficii în ceea ce priveşte o mai mare supraveghere şi etică în sector, pe de altă parte, poziţiile sale controversate generează incertitudine cu privire la efectele reale pe care aceste schimbări le vor avea asupra sănătăţii publice.
Cu alte cuvinte, nominalizarea lui Robert F. Kennedy Jr. reprezintă o provocare directă la adresa status quo-ului industriei farmaceutice şi o promisiune de remodelare a politicilor de asistenţă medicală din Statele Unite, explică analiştii XTB.
Într-un moment în care încrederea în instituţiile medicale este crucială, venirea sa la conducerea unei instituţii-cheie din sectorul medical ar putea fi atât o oportunitate de a progresa, cât şi un teren fertil pentru controverse.La o privire mai atentă asupra companiilor din sectorul farma, se observă că, practic, cifrele tuturor Big Pharma sunt în scădere (cum ar fi, de exemplu, Merck şi Eli Lilly).
Analizând principalele date fundamentale ale companiilor menţionate, se mai poate observa că există unele divergenţe între preţurile acţiunilor şi rezultatele prezentate de acestea. Prin urmare, având în vedere actualul context politic, putem presupune că pe burse, în acest moment, se diminuează deja efectul măsurilor noilor guvernatori.
Totuşi, nu pot fi excluse posibile scăderi ale valorilor metricilor fundamentali, dar dacă temerile privind măsurile aplicate nu sunt puse în practică, aceste companii ar putea înregistra recuperări semnificative.