„Astăzi, România face un pas important în consolidarea securităţii sale şi în întărirea parteneriatelor internaţionale, semnând, alături de Guvernul Statelor Unite ale Americii, acordul pentru achiziţia avioanelor F-35. Marcăm astfel o etapă esenţială în procesul de modernizare a forţelor armate ale României şi reiterăm angajamentul nostru ferm faţă de NATO şi faţă de valorile pe care le împărtăşim cu Statele Unite ale Americii: democraţie, libertate şi securitate. Semnarea acestui acord reprezintă un pas important în procesul de înzestrare a forţelor armate române pentru a fi capabile să facă faţă provocărilor globale. Fiindcă, din păcate, situaţia geopolitică actuală demonstrează nevoia accentuată de capabilităţi de descurajare şi defensive credibile, atât la nivel aliat, cât şi la nivel naţional”, spune Marcel Ciolacu.
El afirmă că avioanele F-35, cu tehnologia lor de ultimă generaţie, vor întări semnificativ capacitatea României de apărare.
„Ne vor asigura nu doar accesul la un sistem avansat din punct de vedere tehnologic, dar şi o interoperabilitate îmbunătăţită cu aliaţii noştri din NATO. Aceste aeronave reprezintă vârful tehnologiei aviatice şi vor juca un rol central în strategia noastră de apărare. Ele vor deveni un simbol al puterii aeriene şi al capacităţii noastre de reacţie rapidă în faţa oricăror ameninţări”, adaugă premierul.
Marcel Ciolacu aminteşte că pentru această achiziţie, săptămână trecută, la propunerea Guvernului României, Parlamentul a aprobat o lege specifică, care va permite derularea în condiţii optime a achiziţiei de echipamente şi servicii specifice F-35, instruirea piloţilor şi personalului tehnic-ingineresc.
„Mai mult, va asigura elaborarea de măsuri pentru motivarea şi retenţia personalului pe termen mediu şi lung. Totodată, este important de precizat că această achiziţie nu are doar un impact militar, ci şi unul economic. Prin integrarea acestor avioane în Forţele Armate Române, România va stimula dezvoltarea sectorului apărării şi va sprijini crearea de locuri de muncă în domenii cheie ale industriei de apărare şi tehnologie. În plus, integrarea F-35 în sistemul naţional de apărare va oferi noi oportunităţi de formare şi dezvoltare profesională pentru tinerii noştri specialişti în domeniul tehnologic. Este un factor care contribuie, astfel, la dezvoltarea unei forţe de muncă competente şi bine pregătite. În încheiere, subliniez faptul că semnarea acestui acord reprezintă încă un pas hotărât înainte pentru România, în direcţia unei apărări naţionale moderne, eficiente şi bine conectate la partenerii noştri internaţionali. Este un semnal clar al angajamentului nostru de a contribui la securitatea globală, pentru a asigura un mediu de securitate mai sigur şi mai stabil pentru toţi cetăţenii noştri”, încheie Ciolacu.
Valoarea totală a aeronavelor atinge 6,5 miliarde de dolari fără TVA. Această sumă reprezintă nu numai avioanele F35, ci şi muniţie, suport logistic iniţial, echipamente şi servicii pentru instruire şi asistenţă de specialitate, de la guvernul SUA. Primele avioane multirol F-35 sunt estimate să ajungă în anul 2030.