Pe 1 decembrie 2024, românii vor fi chemaţi la urne pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlamentul României. Parlamentul va rămâne structurat în două camere: Camera Deputaţilor şi Senatul, având un total de 466 de membri. Acest număr include 330 de deputaţi şi 136 de senatori, repartizaţi pe baza normelor de reprezentare şi a rezultatelor alegerilor.
Sistemul electoral este bazat pe reprezentarea proporţională, ceea ce înseamnă că locurile din Parlament sunt distribuite în funcţie de procentajul voturilor obţinute de fiecare partid sau alianţă care trece pragul electoral de 5%. În acelaşi timp, în Camera Deputaţilor vor fi reprezentate şi minorităţile naţionale recunoscute oficial, fiecare având dreptul la un singur mandat.
România este împărţită în 42 de circumscripţii electorale, corespunzătoare celor 41 de judeţe şi Municipiului Bucureşti. Norma de reprezentare prevede alegerea unui deputat la fiecare 73.000 de locuitori şi a unui senator la fiecare 168.000 de locuitori. Acest sistem asigură o distribuţie echitabilă a mandatelor în funcţie de populaţia fiecărei zone.
Cetăţenii votează printr-un sistem de liste de partid în cadrul colegiilor uninominale. Voturile rămase neutilizate sau insuficiente pentru un mandat sunt redistribuite centralizat de către Biroul Electoral Central (BEC), conform unui algoritm prestabilit, pentru a maximiza reprezentarea.
Scrutinul din 1 decembrie 2024 este o oportunitate crucială pentru ca românii să îşi exprime opţiunile politice şi să aleagă un Parlament care să le reprezinte interesele în următorii patru ani. Această alegere va influenţa direcţia legislativă şi guvernarea României în perioada următoare.