Hegseth, cunoscut pentru poziţiile sale critice faţă de politicile „woke” din armată, a susţinut în mod public demiterea liderilor militari pe care îi consideră adepţi ai progresismului.
Dacă va fi confirmat de Senat, Hegseth ar putea avea o relaţie tensionată cu generalul C.Q. Brown, actualul preşedinte al Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore, pe care l-a acuzat de promovarea unei agende „radicale”.
Practic, nominalizarea lui Hegseth reflectă viziunea lui Trump de a „curăţa” conducerea militară de influenţe pe care le percepe drept „anti-americane” şi de a reduce implicarea SUA în alianţe. NATO nu face excepţie.
Trump l-a caracterizat pe Hegseth drept un „adevărat susţinător al politicii America First”, menţionând că acesta va readuce „măreţia” armatei SUA. Hegseth, în vârstă de 44 de ani, a criticat NATO pentru slăbiciunile sale şi a acuzat aliaţii europeni de lipsa investiţiilor în apărare. În viziunea sa, angajamentele SUA ar trebui să fie reevaluate dacă aliaţii nu contribuie în mod echitabil.