Gripa aviară s-a răspândit în întreaga lume în ultimii ani, devastând păsările, provocând creşterea preţurilor la alimente şi stârnind îngrijorări cu privire la o nouă pandemie.
„Această situaţie evidenţiază cu adevărat importanţa gestionării riscurilor la sursa animală, lucru care este cu adevărat esenţial pentru a preveni răspândirea gripei aviare şi posibila sa transmitere la om”, a declarat pentru Reuters directorul general al WOAH, Emmanuelle Soubeyran.
Soubeyran a solicitat mai multe investiţii în monitorizarea virusului la păsările sălbatice şi la animale, pentru a controla ceea ce ea a declarat a fi o „epidemie fără precedent” din cauza extinderii sale globale şi a numărului de specii infectate, care includ bovinele de lapte din Statele Unite.
„Dacă există o lipsă de conştientizare a situaţiei, este mai probabil ca oamenii să fie infectaţi, iar virusul va putea circula între păsări de curte, porci, vaci şi animale sălbatice. Aici se va produce o mutaţie (a virusului) şi ar putea apărea o pandemie”, a spus ea.
Gripa aviară este de obicei purtată de păsările sălbatice migratoare, înainte de a fi transmisă între ferme şi, în unele cazuri, la oameni, în special la lucrătorii agricoli.