În plus, li se va suspenda permisul între 6 luni şi un an.
Dar noul Cod Rutier, care ar trebui să intre în vigoare de Crăciun, vine cu multe alte schimbări importante pentru şoferi. Cei care folosesc telefonul la volan rămân o săptămână fără permis dacă au între 10-20 puncte, 15 zile fără permis dacă au sub 10 puncte, primesc amenzi între 250-1.697 euro la prima abatere, plus suspendare 15 zile - 2 luni, iar la recidivă: 350-2.588 euro amendă şi suspendare 1-3 luni.
Noul Cod Rutier aduce sancţiuni aspre pentru cei care se urcă băuţi la volan. Totul depinde de cantitatea de alcool găsită în sânge.
Pentru şoferii cu alcoolemia între 0,5 şi 0,8 grame pe litru, legea prevede o amendă cuprinsă între 573 şi 2.170 de euro. În plus, aceşti şoferi rămân fără permis de conducere pentru o perioadă între trei şi şase luni.
Situaţia devine mult mai gravă când alcoolemia se situează între 0,8 şi 1,5 grame pe litru. În acest caz, şoferul poate ajunge după gratii până la şase luni, primeşte o amendă între 800 şi 3.200 de euro şi rămâne fără permis pentru o perioadă cuprinsă între şase luni şi un an.
Cele mai dure pedepse sunt rezervate şoferilor cu alcoolemia peste 1,5 grame pe litru. Aceştia vor sta la închisoare între şase luni şi un an, vor plăti o amendă între 1.500 şi 6.000 de euro şi vor rămâne fără permis pentru o perioadă între unu şi doi ani.
Din permisul de conducere se scad automat 10 puncte în toate cazurile de conducere sub influenţa alcoolului. Dacă şoferul băut provoacă şi un accident, numărul punctelor scăzute se dublează.
O noutate importantă este introducerea sistemului de blocare a alcoolului - un dispozitiv asemănător unui alcooltest care va fi obligatoriu pentru şoferii recidivişti. Maşina nu va putea fi pornită dacă acest dispozitiv detectează alcool în aerul expirat de şofer.
Şoferii trebuie să păstreze o distanţă de cel puţin un metru şi jumătate când depăşesc o bicicletă, dacă condiţiile de trafic permit acest lucru. Pentru bicicletele electrice, legea stabileşte limite clare: puterea maximă nu poate depăşi 250 de waţi, iar viteza trebuie să se oprească la 30 de kilometri pe oră.
În ceea ce priveşte trotinetele electrice, noile reguli sunt şi mai stricte. Fiecare trotinetă trebuie să aibă o plăcuţă de înmatriculare care nu poate fi detaşată. Semnalizatoarele devin obligatorii, iar cei care nu le au riscă amenzi între 200 şi 800 de euro. Toţi utilizatorii, indiferent de vârstă, trebuie să poarte cască de protecţie. Asigurarea devine şi ea obligatorie pentru trotinete - cine circulă fără ea riscă amenzi între 100 şi 400 de euro. Se interzice parcarea haotică, circulaţia pe pistele pentru biciclişti şi pe zonele pietonale. Mai mult, noile modele de trotinete vor trebui să aibă un sistem automat care să le blocheze dacă părăsesc zonele urbane unde au voie să circule, iar viteza nu poate depăşi 50 de kilometri pe oră.
Experţii atrag atenţia că pistele pentru biciclişti trebuie construite în condiţii de siguranţă reală, nu doar trasând o simplă linie albă pe asfalt.
Avocatul Domenico Musicco, preşedintele Comitetului pentru victimele accidentelor rutiere, consideră că deşi legea aduce îmbunătăţiri, mai ales la capitolul alcool şi droguri, încă lipsesc măsuri importante precum educaţia rutieră obligatorie în şcoli şi mai multe controale în trafic.