COP29: Discuţiile privind finanţarea combaterii schimbărilor climatice, etapa „cea mai dificilă”

COP29: Discuţiile privind finanţarea combaterii schimbărilor climatice, etapa „cea mai dificilă”
📅 2024-11-21

Principala sarcină a discuţiilor anuale ale ONU din acest an privind schimbările climatice este să se stabilească ce formă va lua această finanţare, cine va plăti şi cât de mult, relatează Reuters.

Având în vedere că se apropie termenul limită, care e vineri, frustrarea legată de lipsa de progrese a început să se simtă în sălile de negociere.

Yalchin Rafiyev, negociatorul şef al Azerbaidjanului, gazda summitului, a declarat că „acum începe partea cea mai grea”, înaintea unui nou text care urmează să fie prezentat la miezul nopţii (2000 GMT) în capitala Baku.

Progresele înregistrate în cadrul summitului anual sunt marcate, de obicei, prin proiecte de documente periodice care sunt reduse până la un acord final.

Ţările bogate şi ţările în curs de dezvoltare sunt puternic divizate cu privire la dimensiunea noului obiectiv. Acesta va înlocui o promisiune a ţărilor dezvoltate pentru 2020 - făcută cu doi ani întârziere - de a furniza 100 de miliarde de dolari pe an pentru finanţarea combaterii schimbărilor climatice.

Adonia Ayebare din Uganda, care prezidează grupul G77 şi China, format din peste 130 de ţări în curs de dezvoltare, a declarat că cererea sa a fost ca naţiunile bogate să furnizeze 1,3 trilioane de dolari pe an în finanţare publică pentru climă.

„Frustrarea este că cealaltă parte nu ne-a dat o contraofertă”, a declarat Ayebare pentru Reuters. „Auzim 300 de miliarde de dolari. Dar dacă acest lucru este adevărat, este cu adevărat inacceptabil. Este jenant”, a spus el.

Un alt negociator al unei ţări în curs de dezvoltare a declarat pentru Reuters că Uniunea Europeană a avansat 200 sau 300 de miliarde de dolari în cadrul discuţiilor informale. Dar miercuri, UE a susţinut că nu are o poziţie oficială cu privire la această cifră.

Comisarul european pentru climă, Wopke Hoekstra, a declarat că blocul comunitar nu este dispus să vorbească despre această cifră până când nu va avea mai multe detalii structurale, adăugând: „Altfel, veţi avea un coş de cumpărături cu un preţ, dar nu ştiţi exact ce conţine”.

Ţările sunt încă în dezacord cu privire la faptul dacă economiile mari, încă în curs de dezvoltare - inclusiv a doua economie a lumii, China - vor contribui la atingerea obiectivului.

Ministrul egiptean al Mediului, Yasmine Fouad, a declarat că ţările au convenit că naţiunile în curs de dezvoltare mai înstărite nu vor fi obligate din punct de vedere juridic să contribuie.

Rafiyev, din Azerbaidjan, a declarat că preşedinţia COP29 va produce peste noapte un text mai strict. În termeni simpli, un document de 25 de pagini plin cu opţiuni multiple pentru aproape fiecare paragraf trebuie să devină un document de două pagini care poate fi definitivat în ultimele zile şi apoi adoptat.

„Vom avea texte mai scurte, mai concise, directe la subiect”, a declarat Rafiyev.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Ion Cristoiu: O condamnare la moarte absurdă

SUA redeschid ambasada de la Kiev, după ameninţările de atac potenţial

SUA redeschid ambasada de la Kiev, după ce lansarea de rachete ATACMS în Rusia de către Ucraina a generat o ameninţare de atac potenţial, scrie Reuters.

Ninge abundent în mai multe zone ale ţării: au ieşit utilajele de deszăpezire

Ninge abundent, joi dimineaţa, în mai multe zone ale ţării, iar utilajele de deszăpezire acţionează deja pe drumuri din judeţele Braşov, Sibiu, Mureş, Harghita şi Covasna, dar şi Suceava sau Vâlcea.

Cum a atins Cher celebritatea şi cum a început relaţia sa cu Sonny Bono? Detaliile, prezentate în noua carte de memorii

COP29: Discuţiile privind finanţarea combaterii schimbărilor climatice, etapa „cea mai dificilă”

Ţările participante la summitul COP29 privind schimbările climatice au fost avertizate miercuri că „partea cea mai grea” este pe cale să înceapă în discuţiile privind sumele de bani care ar trebui să fie furnizate ţărilor în curs de dezvoltare pentru a le ajuta să facă faţă schimbăr...

Australia a prezentat proiectul de lege pentru interzicerea reţelelor sociale pentru copiii sub 16 ani

Guvernul de centru-stânga al Australiei a prezentat joi în parlament un proiect de lege care vizează interzicerea reţelelor de socializare pentru copiii sub 16 ani, scrie Reuters.

Zelenski afirmă că peninsula Crimeea poate fi redată Ucrainei doar prin diplomaţie

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a recunoscut că peninsula Crimeea, confiscată de Rusia în 2014, va trebui să fie redată suveranităţii ucrainene prin diplomaţie, scrie Reuters.

Ursula von der Leyen propune o restructurare majoră pentru a întări controlul asupra bugetului UE

Războiul din Ucraina, ziua 1001. Armata ucraineană a atacat Rusia cu rachete britanice Storm Shadow / Pentagonul: Nu există semne că Rusia se pregăteşte să folosească arme nucleare în Ucraina / Creşte numărul ucrainenilor care susţin negocierile de pace

Ciucă, dacă imunitatea lui Iohannis va sta în pixul lui: Iohannis nu e Putin, eu nu sunt Medvedev

Întrebat, miercuri seara, la Antena 3 CNN, dacă i-ar ridica imunitatea lui Klaus Iohannis, în cazul în care situaţia o va cere, Nicolae Ciucă a răspuns că preşedintele Iohannis nu este Putin, iar el nu este Medvedev.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.