Doctorul Achimaş Cadariu subliniază că doar construirea unei noi clădiri pentru secţia hematologie a Institutului Oncologic din Cluj a durat nu mai puţin de şapte ani.
Termenul de finalizare a spitalelor regionale din Cluj, Iaşi şi Craiova a fost avansat de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, ca obiectiv asumat prin programul de guvernare.
„Bătrânii spun că se vorbea de spitalul regional de urgenţă Cluj înainte să mă nasc eu. Înainte de anii '70 se vorbea de acest spital. Da, evident, este nevoie de acest spital. Dar orice constructor din străinătate îţi va spune că un astfel de spital se construieşte în cel puţin cinci ani de zile. Încă un an durează până este dat în funcţiune, nu poţi să porneşti activitatea de a doua zi. Puteţi să verificaţi în istoric cât le-a luat celor de la AKH Viena să pornească spitalul. Nu poţi să porneşti un spital gigant peste noapte”, a explicat chirurgul, care este şi fost ministru al Sănătăţii.
În ceea ce priveşte intenţia construirii de noi spitale prin PNRR, deputatul Patriciu Achimaş Cadariu crede că astfel de investiţii au sens în centrele mari.
„Nu are rost să ne apucăm să construim spitale în afara centrelor mari, universitare, pentru că doar aici avem resurse umane şi putem forma resurse umane. Deci, în rest, orice ban investit e un ban aruncat pe foc”, a mai spus deputatul. Chirurgul Patriciu Achimaş-Cadariu, de al cărui nume se leagă Legea pentru prevenirea şi combaterea cancerului, a decis să nu mai candideze la alegerile parlamentare pentru un nou mandat.