Oamenii de afaceri germani critică eventuala plafonare a adaosului comercial la alimente

Oamenii de afaceri germani critică eventuala plafonare a adaosului comercial la alimente
📅 2024-10-25

Oamenii de afaceri germani din sectoarele agricol şi de retail, membri ai Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane (AHK România), au anuntat vineri că nu sunt de acord cu propunerea Ministerului Agriculturii privind plafonarea mecanismului formulei de preţ la alimente şi produse agricole, considerând că măsura va duce la blocarea lantului de aprovizionare şi încălcarea regulilor pietei libere.

Într-o scrisoare deschisă trimisă Guvernului României, ei arată că măsura de plafonare a adaosului comercial la produsele agricole şi alimentare, precum şi la îngrăşăminte, furaje şi pesticide ameninţă întregul lanţ valoric agroalimentar.

Totodată această măsură este susceptibilă să contravină Constituţiei României, care garantează o economie de piaţă liberă, şi reprezintă o potenţială încălcare a regulamentelor şi legilor generale de desfăşurare a afacerilor în UE.

„Daunele unor astfel de măsuri vor fi enorme pentru investitorii actuali şi viitori, scăzând semnificativ atractivitatea României în ochii investitorilor”, a declarat Andreas Lier, preşedintele AHK România.

În opinia comunitătii germane de business, printre problemele create de o astfel de măsură se numără:

Blocarea lanţului de aprovizionare: Reglementările stricte privind stabilirea preţurilor vor perturba lanţurile de aprovizionare, făcând dificilă menţinerea nivelului stocurilor în conformitate cu noile restricţii. Acest lucru va duce la o penurie de bunuri esenţiale pe piaţă, ceea ce va fi în detrimentul consumatorilor. Obligaţia pentru comercianţii cu amănuntul de a comanda de la furnizori 80% din produsele estimate nu va rezolva această problemă. O astfel de măsură intruzivă în activitatea comercianţilor cu amănuntul ignoră economia de piaţă liberă, respectiv cererea şi oferta, pentru că unele dintre produse sunt consumate mai mult decât altele. O astfel de măsură nu poate contribui la formarea corectă a preţurilor pe piaţă, ci la ineficienţa operaţiunilor şi chiar la probleme cu fluxurile de numerar. Acest lucru ar putea provoca blocaje în întreaga industrie alimentară sau chiar insolvenţa, imposibilitatea de plata a producătorilor şi, în final, pierderea multor locuri de muncă. Mai mult, o astfel de măsură va contribui la agravarea risipei alimentare, în ceea ce priveşte cantităţile de produse comandate forţat, fără a exista o cerere suficientă din partea cumpărătorilor.

Deteriorarea climatului investiţional românesc: „În condiţiile unei astfel de instabilităţi legislative şi a lipsei de predictibilitate, există un risc real ca multe companii să se retragă sau să se reorienteze către pieţele vecine”, a subliniat şi Sebastian Metz, director general AHK România.

Intervenţia în structura preţurilor: Suntem deosebit de îngrijoraţi de intenţia intervenţiei Guvernului în structura preţurilor, care este în esenţă o chestiune de politică comercială, ce ar trebui să fie stabilită în mod individual de întreprinderi. Strategiile de stabilire a preţurilor sunt elaborate pe baza mai multor factori, inclusiv cererea de pe piaţă, costurile de producţie şi dinamica concurenţei. Proiectul de ordonanţă subminează capacitatea întreprinderilor de a funcţiona flexibil şi receptiv într-un mediu de piaţă în schimbare rapidă. În astfel de circumstanţe, cel mai probabil, companiile îşi vor limita sau îşi vor opri activităţile curente sau viitoare. Proiectul ordonanţei va avea repercusiuni îngrijorătoare asupra lanţului de aprovizionare cu alimente, creând un haos şi daune în lanţul valoric agro-alimentar.

Birocraţia: Deşi susţinem transparenţa preţurilor, cerinţa unei documentaţii extinse pentru a dovedi respectarea limitelor marjei de profit adaugă un nivel de birocraţie care ar putea împovăra operaţiunile şi eficienţa întreprinderilor, care acţionează pe întreg lanţul a de aprovizionare cu alimente, precum si cel al pesticidelor, îngrăşămintelor şi furajelor.

Fiscalitate: Operatorii economici care activează în industria alimentară sunt printre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat al României. Afectarea eficienţei şi profitabilităţii acestor companii va avea un impact direct nu numai asupra pieţei forţei de muncă şi a investiţiilor, ci şi asupra colectării taxelor. Acest lucru se va întâmpla cu siguranţă în vremuri dificile în care România are unul dintre cele mai mari deficite bugetare din UE, ridicând în acest sens îngrijorări suplimentare legate de lipsa unor surse alternative pentru acoperirea acestui deficit.

În acest context, AHK solicită Guvernului să renunţe la acest proiect de ordonanţă, pentru a evita astfel de efecte periculoase în cascadă, generate de o deteriorare a lanţului agro-alimentar, şi orice fel de deviere de la regulile comerciale în UE.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

UE ajută Moldova cu securitatea cibernetică pe durata alegerilor prezidenţiale. Experţi din opt state membre au fost trimişi la Chişinău

Coreea de Nord spune că trimiterea militarilor, dacă e adevărată, respectă normele internaţionale

Studiu ASE: 1 leu cheltuit prin carduri de masă generează 2,63 lei suplimentari în PIB

Biletele de valoare continuă să aibă un rol semnificativ în economie, generând venituri suplimentare la bugetul de stat, stimulând consumul şi contribuind la creşterea PIB, 1 leu cheltuit pe carduri de masă de exemplu generând 2,63 lei suplimentari pentru PIB, arată un studiu realiz...

UE şi China, „dezacorduri majore” cu privire la importurile de maşini electrice

Există încă „dezacorduri majore” privind negocierile dintre Uniunea Europeană şi China pentru a evita suprataxele UE pentru importurile de maşini electrice, a declarat vineri comisarul european pentru comerţ, Valdis Dombrovskis, citat de AFP.

Germania curtează India pe măsură ce relaţiile cu China se înrăutăţesc. Scholz s-a întâlnit cu Modi la New Delhi

Oamenii de afaceri germani critică eventuala plafonare a adaosului comercial la alimente

Oamenii de afaceri germani critică eventuala plafonare a adaosului comercial la alimente şi produse agricole şi avertizează că măsura ar duce la blocarea lantului de aprovizionare şi încălcarea regulilor pietei libere, scrie Ziarul Financiar.

Gruparea militantă kurdă revendică atacul asupra Turkish Aerospace Industries

Gruparea militantă kurdă PKK a declarat că este responsabilă pentru atacul de miercuri asupra sediului fabricii de stat din apropierea capitalei turce, Ankara, în urma căruia cinci persoane au fost ucise, relatează vineri BBC.

Astronomii descoperă molecule complexe de carbon în spaţiul interstelar

O echipă condusă de cercetători de la MIT, din Statele Unite, a descoperit molecule mari care conţin carbon într-un nor interstelar îndepărtat de gaz şi praf, relatează Science Alert.

Zelenski a refuzat să-l primească pe şeful ONU la Kiev, din cauza vizitei lui Guterres în Rusia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a refuzat să-l primească pe secretarul general al ONU la Kiev, din cauza vizitei lui António Guterres la Kazan, în Rusia, pentru summitul BRICS, a declarat vineri un înalt responsabil al preşedinţiei ucrainene, citat de AFP.

Ruşii încearcă să construiască puncte de trecere în apropiere de râul Oskil pentru a avansa spre Kupiansk

Trupele ruseşti au încercat să stabilească puncte de trecere în apropiere de râul Oskil din Ucraina, pentru a ajunge la oraşul Kupiansk, din regiunea Harkiv, susţine un purtător de cuvânt al Gărzii Naţionale Ucrainene.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.