Studiu ASE: 1 leu cheltuit prin carduri de masă generează 2,63 lei suplimentari în PIB

Studiu ASE: 1 leu cheltuit prin carduri de masă generează 2,63 lei suplimentari în PIB
📅 2024-10-25

În acelaşi timp, ele sunt o soluţie inovatoare prin care pot fi implementate cu succes politici publice, fie că vorbim de carduri de masă, vouchere de vacanţă, tichete sociale sau tichete pentru susţinerea activităţii din diverse sectoare, potrivit studiului „Politici inovatoare care utilizează bilete de valoare: Cele mai bune practici şi perspective din Europa”, prezentat de Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul ASE.

Potrivit unui calcul realizat de prof. univ. dr. Cristian Păun, fiecare 1 leu cheltuit prin tichete de valoare generează 0,18 lei venituri suplimentare pentru bugetul statului, provenite din sumele suplimentare colectate de stat prin taxe şi impozite, generate din activităţile economice legate de producţie şi importuri, 0,08 lei credit suplimentar de consum pentru persoanele fizice şi 2,91 lei suplimentari pentru PIB.

În ceea ce priveşte cardurile de masă, fiecare 1 leu cheltuit generează 0,11 lei venituri suplimentare pentru bugetul statului, provenite din sumele suplimentare colectate de stat prin taxe şi impozite, generate din activităţile economice legate de producţie şi importuri, 0,06 lei credit suplimentar de consum pentru persoanele fizice şi 2,63 lei suplimentari pentru PIB.

Studiul desfăşurat de ASE a măsurat şi efectul asupra pieţei muncii, atât în ce priveşte cardurile de masă, cât şi voucherele de vacanţă. Astfel, 436.828 lei cheltuiţi anual prin carduri de masă generează un loc de muncă suplimentar în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, iar 187.026 lei cheltuiţi anual prin tichete de vacanţă contribuie la crearea unui loc de muncă în HORECA.

„Tichetele au un impact pozitiv evident asupra economiei României, concluziile preliminarii ale acestui studiu fiind în acord cu cele din cercetarea iniţială din 2019. La momentul respectiv am văzut că 1 leu cheltuit prin carduri de masă generează 2,58 lei suplimentari pentru PIB. În 2024 vedem că 1 leu investit generează 2,63 lei suplimentari la PIB, deci rezultatele sunt comparabile.Am observat însă că pandemia, multiplele crize, inclusiv inflaţia ridicată, au slăbit uşor aportul. În plus, datele au evidenţiat şi impactul creşterii taxării în această industrie. Recomandările noastre după aceste rezultate preliminarii sunt să fie rediscutate facilităţile fiscale aplicate cardurilor de masă”, a declarat Cristian Păun, citat de Ziarul Financiar.

„Voucherele sociale aduc numeroase beneficii economice şi sociale. Contribuie la creşterea bunăstării utilizatorilor, a condiţiilor de muncă, iar în special în gospodăriile cu venituri mici voucherele sociale asigură accesul la servicii de mai bună calitate. Acest instrument contribuie şi la creşterea gradului de incluziune socială şi aici avem exemplul României cu tichetele de creşă. Totodată, sistemul de vouchere ajută la reducerea muncii la negru şi asigură o creştere a nivelului de colectare a taxelor la bugetul de stat”, a declarat Amal Chevreau, Director, Unitatea de de politici publice în cadrul Centrului OCDE pentru Antreprenoriat, IMM-uri, Regiuni şi Oraşe .

Pentru a maximiza toate aceste beneficii Amal Chevreau a subliniat că este nevoie de un cadru legislativ solid, aici dând exemplul României, de un regim fiscal preferenţial, de o reţea dezvoltată în care să poată fi utilizate şi de instituţii abilitate de supraveghere şi monitorizare.

Mădălina Zamfir, cercetător şi doctor în economie, a prezentat datele unei lucrări realizate în colaborare cu Ministerul de Finanţe, ASE şi Universitatea de Economie şi Afaceri din Praga. Cercetarea a măsurat impactul utilizarii voucherelor de vacanţă asupra turismului intern în România.

„În medie, firmele care au acceptat vouchere de vacanţă între 2018 şi 2019 au văzut o creştere a veniturilor de 9% şi au angajat cu 4,6% mai multe persoane comparativ cu firmele din industrie care nu au acceptat aceste vouchere. Rezultatele cercetării au evidenţiat şi că acest program a contribuit la o mai bună conformare fiscală în industrie. Modelul aplicat de România poate servi drept exemplu pentru ţările care vor să stimuleze turismul intern şi să sporească gradul de conformare în sectoare unde acesta este deficitar”, a declarat Mădălina Zamfir.

Conferinţa Internaţională „The Future of Europe” se desfăşoară în perioada 24 – 25 octombrie 2024, şi se află la cea de-a XV-a ediţie, fiind organizată de Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, în parteneriat cu Asociaţia Facultăţilor de Economie din România (AFER), Banca Naţională a României, Institutul Naţional de Cercetări Economice din cadrul Academiei Române, Institutul European din România, Institutul de Economie Mondială, Institutul de Prognoză Economică, Centrul de Cercetări Financiare şi Monetare Victor Slăvescu.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Washington Post refuză să susţină un candidat la preşedinţie. Decizia a fost luată de proprietarul ziarului, Jeff Bezos

Traficant de cocaină, membru al mafiei italiene, a fost arestat după ce a pozat lângă mormântul lui Escobar

Un fugar al mafiei italiene - care a servit drept intermediar pentru bandele de traficanţi de droguri columbiene - a fost arestat după aproape patru ani de fugă în America de Sud.

Postolachi salvează in extemis un punct pentru CFR Cluj, în remiza din Gruia, cu Sepsi OSK

Războiul din Ucraina, ziua 975. Zelenski a refuzat o întâlnire cu secretarul general al ONU, după vizita acestuia în Rusia / Putin aruncă bomba: acceptase pacea propusă de Ucraina prin intermediul Turciei / Când ar urma să fie aruncaţi în luptă militarii nord-coreeni înrolaţi de Rusia

Beyoncé merge alături de Kamala Harris la mitingul din Texas

Beyoncé va apărea alături de vicepreşedintele Kamala Harris la un miting în Texas vineri, a relatat CBS News, partenerul de ştiri al BBC din SUA, citând o sursă familiarizată cu acest subiect.

Paolo Gentiloni afirmă că taxele UE asupra vehiculelor electrice fabricate în China nu sunt o măsură protecţionistă

Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a declarat că taxele Uniunii Europene asupra vehiculelor electrice fabricate în China nu pot fi considerate protecţionism.

Clădire rezidenţială din Kiev, lovită de o dronă rusească. Sunt incendii la etajele superioare

O dronă rusească a lovit vineri seara o clădire rezidenţială cu mai multe etaje din capitala ucraineană Kiev, declanşând incendii la ultimele etaje ale clădirii, au declarat oficialii, citaţi de Reuters.

Judecătorul respinge acuzaţia de omor involuntar în cazul actorului Alec Baldwin

Un judecător din New Mexico şi-a menţinut decizia de a respinge acuzaţia de omor involuntar împotriva lui Alec Baldwin, celebrul actor care a împuşcat un director de imagine pe platoul de filmare al unui western, relatează AP News.

Nvidia a depăşit Apple, devenind cea mai valoroasă companie din lume

Nvidia a depăşit Apple şi a devenit, pentru câteva minute, cea mai valoroasă companie a lumii, cu o capitalizare de piaţă de 3,53 mii de miliarde de dolari, scrie Ziarul Financiar, citând Reuters.

România pierde meciul cu Polonia, după ce a ratat un penalty şi a terminat meciul în 10

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.