Concordia se opune plafonării marjelor sau preţurilor la produsele agroalimentare

Concordia se opune plafonării marjelor sau preţurilor la produsele agroalimentare
📅 2024-10-24

„În general, mă abţin să comentez proiecte apărute pe surse, dar acesta este extrem de grav şi reprezintă o imixtiune directă, profundă şi neconstituţională a Guvernului în politicile comerciale ale agenţilor economici şi în relaţia contractuală dintre părţi, precum şi o intervenţie abruptă în mecanismele economice de formare a preţurilor produselor comercializate pe piaţă. Ar fi un comportament intervenţionist aproape fără precedent al statului român în mecanismele de economia liberă, care nu face altceva decât să scoată România de pe harta economiilor de piaţă funcţionale şi transmite un semnal negativ şi foarte periculos. Astfel de măsuri nu sunt doar în detrimentul dinamicii pieţei, ci şi contraproductive pentru securitatea alimentară şi stabilitatea economică pe termen lung”, a declarat într-un comunicat Radu Burnete, director executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, notează ZF.

Confederaţia cere Guvernului să nu ia în considerare un astfel de proiect de lege.

Radu Burnete a adăugat că speră că ceea ce a văzut pe surse este doar o regretabilă eroare fiindcă aşa ceva ar periclita inclusiv aderarea României la OCDE

Punctele principale ale poziţiei Concordia:

1. Proiectul reprezintă o intervenţie directă şi repetată a statului în stabilirea marjelor comerciale, ceea ce este o încălcare flagrantă a principiilor pieţei libere. Forţarea comercianţilor şi distribuitorilor să opereze cu adaosuri comerciale plafonate la 10%, respectiv 20%, ignoră complet realităţile economice cu care se confruntă întreprinderile. Costurile de operare, fluctuante şi influenţate de factori externi precum energia, logistica sau forţa de muncă, nu pot fi reglate artificial de o astfel de măsură. În loc să protejeze consumatorii, acest plafon va descuraja operatorii economici şi va afecta puternic oferta de produse.

2. Măsura interzicerii reducerilor comerciale pe baza volumelor tranzacţionate şi a termenelor de plată pentru anumite produse subminează mecanismele naturale de negociere şi optimizarea costurilor în comerţ. Aceste practici sunt esenţiale pentru stimularea vânzărilor şi pentru eficientizarea lanţului de aprovizionare. Restricţionarea lor va duce, inevitabil, la un blocaj în relaţiile comerciale şi la creşterea costurilor pentru toţi actorii implicaţi.

3. Reglementările de acest gen riscă să distorsioneze piaţa. Impunerea unui adaos comercial plafonat perturbă echilibrul competitiv pe piaţa produselor ce fac obiectul reglementării. Experienţele similare din alte ţări au demonstrat că astfel de măsuri conduc la disfuncţionalităţi majore şi creşteri de preţuri la alte produse, afectând, în final, tocmai consumatorii pe care statul pretinde că îi protejează.

4. Plafonarea adaosului comercial riscă să sufoce concurenţa pe întreg lanţul alimentar, ceea ce va duce la o piaţă omogenizată, în care inovaţia, diversitatea produselor şi eficienţa sunt diminuate. Acest lucru va genera o scădere a opţiunilor, cât şi a calităţii produselor oferite pe rafturile magazinelor, în dezavantajul clar al consumatorilor.

5. Într-o economie în care prognoza de creştere este tot mai rezervată, această ordonanţă va acţiona ca un factor inhibitor suplimentar pentru dezvoltarea companiilor româneşti. Retail-ul românesc operează cu marje de profit reduse pentru produsele alimentare. Un plafon pentru adaosurile comerciale ar afecta serios stabilitatea financiară a acestui sector, cu impact direct asupra planurilor de investiţii în dezvoltarea şi extinderea reţelelor comerciale şi de creare a noi locuri de muncă. Comercianţii mai mici vor fi împinşi spre insolvenţă.

Recent, Florin Barbu, ministrul agriculturii, a anunţat un proiect privind extinderea plafonării adaosului comercial de la 21 de produse alimentare la toate produsele procesate în România. Însă, decizia nu este văzută cu ochi buni nici de retaileri, nici de producătorii din sectorul alimentar, care subliniază că intervenţia statului nu este benefică şi că nu rezolvă problemele producătorilor locali. În prezent, cotele de adaos comercial pentru produsele alimentare de bază sunt de maximum 20% la procesator, maximum 5% pe întreg lanţul de distribuţie şi de maximum 20% la comerciant.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Studiu: O mare parte din fructele de mare nu sunt etichetate corect

Un studiu recent arată că unul din cinci produse din fructe de mare sunt etichetate greşit, cea ce creşte riscul de a consuma specii ameninţate, scrie Science Alert care citează The Conversation.

AI „supraumană” care prezice bolile şi riscul de deces timpuriu va fi testată în spitale britanice

O nouă tehnologie va fi testată în spitalele britanice începând cu 2025. Este vorba despre un sistem de inteligenţă artificială care poate prezice riscul de deces timpuriu şi de boli grave doar din analiza unei simple electrocardiograme.

Războiul din Ucraina, ziua 974. Casa Albă: Trupele nord-coreene din Ucraina sunt ţinte legitime / Cel puţin 7 ţări se opun aderării Ucrainei la NATO / Două mari ţări ale lumii pun la cale propriul lor plan de pace în Ucraina

Spotify lansează un instrument de auto-moderare care îi ajută pe creatorii de podcasturi

Spotify a introdus un nou instrument de auto-moderare a comentariilor la podcasturi, permiţându-le creatorilor să filtreze conţinutul sensibil sau neadecvat şi să gestioneze mai eficient interacţiunile, scrie TechCrunch.

Elon Musk nu a mai anunţat câştigătorul loteriei „zilnice”, după avertismentul de la DOJ

Grupul PAC al lui Elon Musk nu a anunţat miercuri niciun câştigător pentru premiul său „zilnic” de 1 milion de dolari acordat alegătorilor, după ce miliardarul a primit un avertisment din partea Departamentul de Justiţie al SUA, relatează CNN.

Terapia cu lumină puternică poate modifica fizic creierul şi combate depresia

O descoperire importantă vine din Japonia, unde cercetătorii au demonstrat că expunerea zilnică la lumină puternică poate schimba fizic structura creierului şi ameliora simptomele depresiei.

Atenţionare de călătorie: Norvegia a prelungit până în 11 noiembrie controalele la frontiere

Norvegia a prelungit până în 11 noiembrie controalele la frontiere, a transmis joi Ministerul Afacerilor Externe.

Când se joacă derby-ul dintre lider şi campioana en-titre în Superligă – Programul etapei a 16-a

Universitatea Cluj, liderul clasamentului la finele turului sezonului regulat din Superliga la fotbal masculin, întâlneşte în etapa a 16-a, pe FCSB, campioana în exerciţiu. Meciul se joacă duminică, 10 noiembrie, pe Cluj Arena, într-o etapă ce mai are drept cap de afiş şi meciul Din...

Acţiunile Boeing scad după ce angajaţii au respins ultima ofertă

Acţiunile Boeing au scăzut cu 4% după ce muncitorii din fabricile de pe coasta de vest a SUA au votat prelungirea grevei de şase săptămâni, punând în pericol redresarea financiară a companiei, scrie Reuters.

Concordia se opune plafonării marjelor sau preţurilor la produsele agroalimentare

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.