Ambițiile Italiei de a proteja locurile de muncă din sistemul bancar și acțiunile similare ale altor state europene constituie o problemă majoră pentru Uniunea Europeană, în contextul eforturilor de intensificare a competitivității în raport cu Statele Unite și China, comentează grupul media Bloomberg.
”Italia pare a fi mai preocupată de evitarea reducerii anumitor poziții din sistemul intern decât de intensificarea forței economice pe plan internațional. Nu este singura țară care are o astfel de abordare în Uniunea Europeană, iar acest lucru constituie o problemă majoră pentru competitivitatea Blocului comunitar”, notează editorialistul Paul J. Davies, într-un articol publicat de grupul media Bloomberg.
Premierul Giorgia Meloni intenționează să recurgă la reglementări speciale pentru protejarea filialelor băncii UniCredit, care încearcă să ajungă la un acord cu grupul Banco BPM. Reglementările speciale au fost concepute pentru gestionarea investițiilor străine în sectoare strategice, dar sfera de acțiune a fost extinsă începând din 2012. În sectorul bancar, reglementările pot fi invocate pentru blocarea oricărei tranzacții corporative.
”Cazul este emblematic pentru speranțele că Europa poate depăși ambițiile naționale prin consolidarea diverselor segmente industriale, ceea ce ar contribui la competiția cu Statele Unite și China”, notează editorialistul, într-un articol intitulat ”Protejarea de către Italia a personalului sistemului bancar este un obstacol pentru Uniunea Europeană”.
În urmă cu câteva luni, Mario Dragi, fost premier italian și fost președinte al Băncii Centrale Europene (BCE), a propus o serie de măsuri pentru intensificarea competitivității Uniunii Europene, iar mulți lideri de state cunosc rațiunile ambițiilor strategice.
”Însă intenția premierului Giorgia Meloni de a se implica într-o tranzacție sensibilă și cazurile asemănătoare din Germania și Spania arată că politicienii nu pot elimina nici măcar unul dintre primele obstacole din calea obiectivelor Europei”, constată autorul.
În Spania, Guvernul a intervenit în tranzacția dintre Banco Bilbao Vizcaya Argentaria și Banco de Sabadell. Iar, în Germania, unde Guvernul poate exercita presiuni pentru influențarea tranzacțiilor, politicienii au intervenit activ pentru a bloca preluarea Commerzbank AG de către UniCredit.
Fuziunile bancare în Europa ar putea contribui la soluționarea costurilor mari din acest sector financiar și ar facilita competiția cu grupuri din Statele Unite. Multe state UE s-au opus planurilor de consolidare a sistemului bancar, în pofida apelurilor constante ale BCE.
”Raportul de expertiză realizat de Mario Draghi în septembrie 2024 recomandă investiții majore în securitate, telecomunicații și alte industrii, precum și finanțare comună europeană pentru intensificarea rolului Uniunii Europene în lume. Dar, dacă liderii guvernelor europene nu pot restructura nici măcar puțin lucrurile la nivel intern, într-un sector în care acest lucru este necesar, restul programului nu are nicio șansă”, concluzionează editorialistul.
Foto: Profimedia
Citește și:
VIDEO UE menține INVESTIGAȚIILE împotriva grupurilor digitale americane /„Nu există nicio revizuire”
Partidul lui Marine Le Pen a obținut PREȘEDINȚIA grupului de prietenie Franța-Maroc din Parlamentul de la Paris