„Am stabilit foarte clar că până la sfârșitul lunii o să trecem legea bugetului prin Guvern și o să o înaintăm Parlamentului astfel încât, în prima săptămână din sesiunea din luna februarie, legea bugetului să fie aprobată.”, a declarat Marcel Ciolacu, după întâlnirea de lucru de la sediul Ministerului Finanțelor cu viceprim-ministrul, ministrul Finanțelor, Tánczos Barna.
UPDATE, ORA 11.40
Premierul Marcel Ciolacu a ieșit la declarații, după întâlnirea avută cu ministrul Finanțelor.
„Am stabilit foarte clar că până la sfârșitul lunii o să trecem legea bugetului prin Guvern și o să o înaintăm Parlamentului astfel încât, în prima săptămână din sesiunea din luna februarie, legea bugetului să fie aprobată.”, a declarat Marcel Ciolacu.
Premierul Marcel Ciolacu a mai precizat că: „Vom rămâne în deficitul de 7% la sfârșitul anului, așa cum l-am convenit cu Comisia. De asemenea, vom rămâne cu ținta de 7% din PIB pentru investiții.”
„Vom rămâne în deficitul de 7% la sfârșitul anului, așa cum l-am convenit cu Comisia. De asemenea, vom rămâne cu ținta de 7% din PIB pentru investiții. Cu alte cuvinte, vom crea un echilibru între investiții, ținând cont că acești doi ani vor fi iarăși, ca și anul 2024, cu o pondere foarte mare în investiții, având finalizarea PNRR-ului până în 2026. Creștem investițiile de la 120 miliarde, cât au fost în 2024, la aproximativ 132 de miliarde.”, a mai spus premierul Marcel Ciolacu.
UPDATE, ORA 10
Premierul Marcel Ciolacu a ajuns la sediul ministerului Finanțelor și vor fi discuții aplicate despre bugetul pe anul în curs.
Știrea inițială
Premierul Marcel Ciolacu (PSD) și președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, au subliniat că bugetul trebuie adoptat de Guvern până la sfârșitul lunii ianuarie și votat în Parlament în prima săptămână din februarie, odată cu debutul sesiunii ordinare.
Totuși, negocierile din cadrul ședinței coaliției de luni, care a durat aproximativ trei ore, au fost marcate de primele contradicții între Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor, Tanczos Barna (UDMR).
Ministrul Finanţelor a declarat la Antena 3 CNN că garantează faptul că TVA-ul va rămâne la 19%. Întrebat dacă garantează cu funcţia, Tanczos Barna a răspuns:
Există decizie politică, TVA nu va creşte. Nu creşte TVA-ul în 2025, o să fie 19%. Punct”.
Ministrul Finanţelor a mai spus că bugetul pe 2025 se pregăteşte fără creştere de impozite şi taxe, cu TVA de 19% şi 10% impozit pe venit.
Întrebat cum se va reduce deficitul, ministrul de Finanțe a menționat că acest lucru se va realiza prin reducerea cheltuieilor, astfel că în 2025 se vor reduce cheltuielile şi în paralel o să crească încasările.
Încasările la ANAF anul trecut au crescut cu 70 de miliarde de lei, faţă de 2023. Există o parte a acestei creşteri datorată creşterii economice, o parte datorată creşterii consumului şi o parte datorată creşterii salariilor, dar există şi o parte care este datorită introducerea E-factură, E-transport, E-TVA etc. Aceste efecte vor fi şi mai semnificative în 2025. (…) Cu siguranţă, ANAF intră, odată cu investiţiile din PNRR, pe o altă traiectorie de dezvoltare şi de eficienţă. De 10 ani de zile nu s-a investit cât s-a investit anul trecut şi acum 2 ani în ANAF, în sisteme informatice, în bază de date, în infrastructură”, a completat Tanczos Barna.
CITEȘTE ȘI:
Ministrul Finanțelor: Nu creşte TVA-ul în 2025. Bugetul se pregăteşte fără creştere de IMPOZITE şi taxe, cu TVA de 19% şi 10% impozit pe venit