Departamentul american al Trezoreriei va lua „măsuri extraordinare” cu începere de la 21 ianuarie pentru a continua să-și onoreze obligațiile, a anunțat actualul secretar al Trezoreriei, Janet Yellen.
Într-o scrisoare adresată principalilor responsabili ai Congresului, Yellen a indicat că plafonul datoriei, în prezent cu puțin peste 36.000 de miliarde de dolari, „nu autorizează noi cheltuieli”.
Vor fi luate, așadar, „măsuri extraordinare” începând cu 21 ianuarie, a doua zi după învestirea președintelui ales Donald Trump.
Măsurile presupun oprirea plăților către mai multe fonduri de pensii, de sănătate și de invaliditate din sectorul public – ajustări tehnice, dar care „nu sunt imediat necesare pentru plata prestațiilor”. „Pensionarii și funcționarii publici nu vor fi afectați de aceste acțiuni”, a căutat să dea asigurări Janet Yellen.
Acest tip de măsuri permit înghețarea cheltuielilor și evitarea rămânerii în urmă cu plata facturilor, ceea ce ar penaliza furnizorii statului și, mai general, economia.
Ele pot fi doar temporare, până când Congresul ridică sau suspendă plafonul datoriei.
Dacă parlamentarii nu reușesc să ajungă la un acord, Statele Unite ar putea ajunge, în cele din urmă, în incapacitate de plată.
Janet Yellen a precizat că „durata măsurilor extraordinare este supusă multor incertitudini, în special din cauza dificultății de a anticipa cheltuielile și veniturile guvernamentale în lunile următoare”.
Înainte de a preda mandatul, secretarul în exercițiu „a cerut respectuos Congresului să acționeze rapid pentru a păstra încrederea deplină a creditorilor în privința SUA”.
„Statele Unite nu vor intra în incapacitate de plată dacă eu voi fi confirmat ca nou secretar al Trezoreriei”, a declarat în fața senatorilor Scott Bessent, care este opțiunea lui Donald Trump pentru această funcție.
Pentru a reechilibra conturile publice, continuând să reducă impozitele, președintele ales promite că va tăia din cheltuielile guvernamentale federale și mizează pe veniturile din taxele vamale suplimentare pe care dorește să le introducă.
Ridicarea sau suspendarea plafonului datoriei este o problemă recurentă în Statele Unite, cu 78 de modificări din 1960 – de 49 de ori sub un președinte republican și de 29 de ori sub un președinte democrat, potrivit site-ului Departamentului Trezoreriei.
Un raport oficial publicat vineri anticipează că datoria publică va reprezenta 118% din PIB-ul Statelor Unite în 2035, comparativ cu 100% în 2025.
Mai multe stații de lucru și documente ale Departamentului Trezoreriei SUA, accesate de HACKERI chinezi
Secretarul Trezoreriei avertizează că sistemul FINANCIAR al SUA este vizat de riscuri asociate pieței imobiliare și activelor digitale
Axios.com: Departamentul Trezoreriei este acuzat că încearcă să impulsioneze ARTIFICIAL economia SUA înaintea alegerilor