Steagurile americane vor fi înălțate la Capitoliul SUA luni, 20 ianuarie, pentru ceremonia de învestire a lui Donald Trump. Presa notează că este o sfidare a unui ordin executiv al președintelui în exercițiu Joe Biden.
Anunțul a fost făcut de liderul Camerei Reprezentanților, Mike Johnson.
Ordinul executiv al lui Biden prevedea că steagurile care flutură pe clădirile federale vor fi arborate în bernă timp de 30 de zile, până la începutul lunii februarie, în semn de omagiu adus celui de-al 39-lea președinte al Statelor Unite, Jimmy Carter, care a murit la 29 decembrie 2024, la vârsta de 100 de ani.
Perioada cuprindea, așadar, în teorie, data ceremoniei de învestire a lui Donald Trump, 20 ianuarie.
La scurt timp după moartea lui Carter, Trump și-a exprimat iritarea față de posibilitatea ca steagurile să rămână în bernă în timpul învestirii sale.
„Democrații sunt cu toții «excitați» de faptul că magnificul nostru Steag American ar putea fi «în bernă» în timpul Învestirii mele. Ei cred că este grozav și sunt atât de fericiți pentru că, de fapt, nu iubesc țara, se gândesc doar la ei înșiși”, a scris Trump pe platforma Truth Social.
În ciuda criticilor sale, Trump i-a adus un omagiu lui Carter, vizitându-i sicriul, depus la Capitoliu, și asistând la funeraliile de stat în onoarea fostului președinte democrat.
Într-o declarație, republicanul Mike Johnson a explicat că decizia de a ridica la înălțimea obișnuită steagurile americane care sunt arborate pe clădirea Congresului a fost menită «să salute unitatea țării noastre în jurul învestirii lui Donald Trump». Drapelele vor fi coborâte în bernă a doua zi, pentru a continua să-l onorăm pe președintele Jimmy Carter”, a adăugat el.
În 1954, președintele Dwight Eisenhower a emis un ordin executiv prin care a cerut ca steagurile să fie arborate în bernă timp de 30 de zile ori de câte ori un șef de stat sau un fost președinte în exercițiu moare.
Chiar dacă textul folosit de Joe Biden se aplică teoretic doar clădirilor federale, majoritatea statelor americane au decis să arboreze în bernă steagurile pe clădirile publice.
Guvernatorul republican din Texas, Greg Abbott, s-a delimitat de această practică, ordonând ca steagurile să fie înălțate în ziua învestirii lui Donald Trump.
Cu un gard negru, înalt, ce se întinde pe 48 de kilometri, 25.000 de agenți de ordine și puncte de control de securitate amenajate pentru a verifica sute de mii de spectatori, Washingtonul este pregătit pentru ceremonia de învestire a președintelui ales Donald Trump, din 20 ianuarie, transmite Reuters.
Depunerea jurământului, la Capitoliu, și parada care va urma, la Capital One Arena, vor avea loc la capătul unui weekend plin de manifestații ale oponenților lui Trump, dar și mitinguri ale susținătorilor liderului republican.
Ceremonia de învestitură vine după o campanie electorală marcată de două tentative de atentat la viața lui Trump și două atacuri de Anul Nou asupra americanilor obișnuiți. Într-unul dintre aceste atacuri, 14 oameni au murit și câteva zeci au fost răniți când un veteran al armatei americane a intrat cu mașina într-o mulțime de oameni care sărbătoreau Revelionul la New Orleans. În aceeași zi, un soldat în serviciul activ al armatei americane a detonat un cybertruck Tesla în fața unui hotel al lui Trump din Las Vegas, statul Nevada, sinucigându-se.
Ceremonia de învestitură propriu-zisă, când Trump depune oficial jurământul, prevăzută inițial să se desfășoare pe treptele Capitoliului, va avea loc în cele din urmă în interiorul Rotondei Capitoliului, din cauza frigului.
Oficiali din domeniul securității au informat că nu au cunoștință de amenințări specifice, coordonate, care să vizeze ceremonia de învestire.
Ceea ce le produce cu adevărat îngrijorare este apariția unui așa-zis „lup singuratic”, cum a fost cazul atacatorului din New Orleans sau a altor două incidente separate care au avut loc recent. Într-una, un bărbat a fost arestat pentru că a încercat să introducă o macetă în Capitoliu, în cealaltă, un bărbat a încercat să declanșeze un incendiu în apropierea Capitoliului.
O mare porțiune din centrul orașului Washington – care se întinde pe aproximativ 3 kilometri, de la Casa Albă până la Capitoliu – va fi închisă circulației vehiculelor, cu punctele de intrare blocate cu bariere de beton, camioane de gunoi și alte obiecte grele.
Gardul negru care se întinde pe 48 de kilometri și are 2 metri înălțime, conceput de așa manieră încât să fie imposibil de escaladat, va fi cel mai lung construit vreodată la Washington, au declarat oficialii citați.
Aproximativ 7.800 de ofițeri ai Gărzii Naționale și 4.000 de ofițeri aduși din alte departamente de poliție din țară vor întări dispozitivul de securitate.
Aproximativ 70% din cele 34.500 de camere de hotel din Washington erau deja rezervate cu mai bine de o săptămână înainte pentru noaptea învestirii, conform datelor Smith Travel Research.
Miliardari, lideri străini și celebrități, prezenți alături de politicienii americani la ceremonia de ÎNVESTIRE a lui Donald TRUMP