Cu grădina sa îngrijită și interiorul spațios, vila cu trei etaje a fost descrisă drept „paradis” de soția lui Rudolf Höss, mama care și-a crescut cei cinci copii acolo. Și, de altfel, s-au făcut eforturi mari pentru a păstra liniștea gospodăriei impresionante, având în vedere ce se afla în imediata apropiere – cel mai mare și mai cunoscut lagăr de concentrare nazist, înspăimântătorul Auschwitz.
În casa familiei, Rudolf Höss – cel mai longeviv comandant SS de la Auschwitz – a „gândit” cea mai eficientă modalitate de a ucide milioane de evrei, romi, homosexuali și prizonieri politici pe care cel de-al Treilea Reich decisese să-i elimine, notează CNN.
Copaci înalți și un zid înalt de beton au ascuns lagărul și țipetele care se auzeau de acolo, astfel încât soția lui Rudolf Hössg și cei cinci copii ai lor – Klaus, Heidetraud, Brigitte, Hans-Jürgen și Annegret – au putut trăi „departe” de atrocitățile comise la doar câțiva pași de ușa lor.
Viața familiei Höss a fost fericită, în timp ce la doi pași se întâmplau orori inimaginabile. Copiii comandantului SS s-au jucat cu broaște țestoase și pisici, au călărit și au înotat în râul din apropiere. Între timp, coșurile lagărului de concentrare aruncau fum, în timp ce alte și alte familii erau împinse, fără milă, în camerele de gazare.
Eliberarea Auschwitzului a avut loc în luna ianuarie a anului 1945, iar casa de pe strada Legionow 88 s-a aflat în proprietatea unei familii poloneze. În anul 2024, vila a fost achiziționată de Counter Extremism Project, un ONG din New York care încearcă să combată extremismul.
În câteva zile, această clădire – un simbol puternic al modului în care a fost orchestrat Holocaustul și locație principală în filmul câștigător de Oscar – „ Zona de interes” – își va deschide ușa vizitatorilor.
„Ideea din spatele proiectului este de a crea ceva ce nu există, un centru global de combatere a extremismului în casa unuia dintre cei mai răi extremiști și antisemiți care au existat vreodată”, a declarat pentru CNN Hans Jakob Schindler, directorul senior al Counter Extremism Project.
Planurile ONG-ului pentru casă sunt duble: să ofere un nou centru organizației lor și să deschidă publicului această casă închisă de mult timp, la timp pentru cea de-a 80-a aniversare a eliberării lagărului, pe 27 ianuarie.
„Când te uiți la această proprietate, la grădini, la fântâni, la viața normală, obișnuită, am fost învățați încă din timpul Holocaustului să nu uităm niciodată. Optzeci de ani mai târziu, este clar că, deși esențial, «a nu uita niciodată» nu este suficient pentru a preveni ura și antisemitismul care stăpânesc acum societatea noastră”, a declarat Mark Wallace, CEO al Counter Extremism Project.
În zilele de azi, mai pot fi descoperite fotografii care îmfățișau „fericirea domestică” a familiei Höss, dar și jurnale, unul scris de menajera familiei și celălalt de însuși Rudolf Höss.
După capturarea sa și înainte de execuția prin spânzurare, în anul 1947, fostului comandat SS Höss i sa ordonat să-și scrie memoriile, pentru a oferi o perspectivă asupra modului în care „funcțion” o astfel de minte înfricoșător de diabolică.
Mai mult de 1,1 milioane de oameni au fost uciși acolo, făcând din Auschwitz-Birkenau cel mai mortal dintre toate lagărele naziste.
Jurnalul lui Rudolf Höss îi ajută pe cititori să înțeleagă mai multe despre viața familiei de pe strada Legionow nr. 88 și despre măsurile pe care le-au luat pentru a-și proteja copiii.
„O femeie s-a apropiat de mine și a arătat spre cei patru copii ai ei, care îi ajutau pe cei mai mici să treacă peste terenul accidentat, și mi-a șoptit: «Cum vă puteți îndupleca să ucideți niște copii atât de frumoși și dragi? Nu aveți deloc inimă?»”, scria Rudolf Höss în jurnalul său.
Comandantul SS, după astfel de scene, își călărea calul pentru a-și limpezi mintea. Pare că nu ar fi înțeles niciodată oroarea acțiunilor sale și a numit exterminarea evreilor mai degrabă o „greșeală” decât o crimă și ceva care a fost rezultatul ascultării ordinelor venite de sus, date pe baza unei ideologii greșite.
„Lăsați publicul larg să continue să mă privească ca pe o bestie însetată de sânge, un sadic crud, ca pe ucigașul în masă a milioane de ființe umane: pentru că masele nu și-l vor putea imagina niciodată pe comandantul de la Auschwitz în altă lumină. Ele nu vor înțelege niciodată că și eu am avut o inimă”, a mai scris Rudolf Höss.
Rudolf Höss a fugit după eliberarea Auschwitz-ului, dar apoi a fost capturat.
A devenit prima persoană la un nivel atât de înalt care a recunoscut amploarea măcelului din lagărul de concentrare. Rudolf Höss a fost obligat să depună mărturie la Tribunalul Militar Internațional de la Nürnberg și, ulterior, a fost condamnat la moarte de un tribunal polonez.
Fostul comandant SS a fost spânzurat în 1947, iar eșafodul era amplasat în casa vila în care locuise și lagărul de concentrare. Familia Höss a continuat să se delimiteze de ceea ce făcuse Rudolf Höss atunci când era comandant al lagărului de la Auschwitz.
Soția sa – Hedwig – și fiica sa, Brigitte, s-au mutat în SUA după execuție. În 2013, într-un interviu pentru The Washington Post, Brigitte a declarat că totul s-a petrecut cu foarte mult timp în urmă.
„A fost cu mult timp în urmă. Nu eu am făcut ceea ce s-a făcut. Nu vorbesc niciodată despre asta – este ceva în mine. Rămâne cu mine. Trebuie să fi existat două fețe ale lui. Cea pe care o știam eu și apoi alta”, a declarat fiica lui Rudolf Höss.
Foto – Profimedia Images
Efectele dosarului „Ciomu de Buzău”. Cum a ajuns cazul bărbatului cu penisul RETEZAT, despăgubit cu o sumă uriașă, din nou pe masa judecătorilor
POLITICO, despre „durerea de cap” a lui Donald Trump: „Are o BOMBĂ RADIOACTIVĂ cu ceas sub gheața Groenlandei”
Gazul rusesc nu mai tranzitează Ucraina. Efecte și PERSPECTIVE la Kiev, Moscova, Chișinău și în alte capitale europene
Subestimată timp de 40 de ani, gruparea islamistă HAMAS mizează pe același scenariu. „Va încerca să exploateze slăbiciunile Israelului în Gaza”
„Pierderi colaterale” după aproape 3 ani de război în Ucraina. „Moscova, distrugere sistematică a regimului de control al armelor NUCLEARE”