Ministerul Culturii a avut o primă reacție, după jaful de la Muzeul Drents, din Olanda – acolo unde era expus Tezaurul Dacic al Românie. Reamintim că o cantitate uriașă de aur a fost furată în timpul unui jaf care a avut loc noaptea trecută la Muzeul Drents din Assen. Muzeul este închis în acest weekend. Hoții au folosit explozibil pentru a pătrunde în muzeu.
Ministerul Afacerilor Externe a fost notificat și a confirmat că obiecte din cadrul expoziției au dispărut. Și premierul Marcel Ciolacu a avut o primă reacție după acest incident.
Expoziţia curatoriată de Muzeul Naţional de Istorie a României şi Muzeul Drents cuprinde elemente ce provin din colecţiile a 18 muzee româneşti. Cele aproape 700 de piese fac parte din peste 50 de tezaure şi constituie cea mai reprezentativă selecţie de bunuri din metale preţioase ale vechii Dacii descoperite până acum în România.
Reprezentanţii Muzeului de Istorie din Alba Iulia, au declarat pentru Ziarul Unirea că muzeul a trimis la expoziţia din Olanda zece piese: un vas din bronz, patru piese din aur şi cinci din argint. Ultima zi a expoziţiei este programată pentru dumincă, 26 ianuarie.
Premierul Marcel Ciolacu a reacționat la aflarea veștii că tezaurul românesc expus la un muzeu din Olanda a fost știrbit de cele mai valoroase exponate. Patru artefacte din Tezaurul Dacic, care făceau parte dintr-o expoziție prezentată la Muzeul Drents din Olanda, au fost furate.
Obiectele întregeau un ansamblu de 673 de piese din metale prețioase expuse, printre care se aflau și Coiful de aur de la Coțofenești și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia (din a doua parte a secolului I î.Hr.), unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României.
„În dimineața zilei de 25 ianuarie 2025, un incident deosebit de grav a avut loc la sediul Muzeului Drents din Assen, Olanda, unde se desfășura expoziția „Dacia! Kingdom of Gold and Silver”. O explozie a avut loc, distrugând un zid al spațiului expozițional și permițând pătrunderea mai multor persoane în interiorul muzeului.
În urma acestui jaf, au fost sustrase patru piese valoroase din expoziție: coiful de aur de la Coțofenești (datat în secolele V-IV î.Hr.) și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia (din a doua parte a secolului I î.Hr.), unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României.
Potrivit informațiilor furnizate de conducerea Muzeului Drents și autoritățile olandeze, spargerea a fost realizată prin utilizarea unui exploziv pe singurul zid exterior al clădirii. Toate piesele furate fuseseră asigurate în conformitate cu legislația românească și standardele internaționale privind organizarea expozițiilor.”
„Muzeul Național de Istorie a României este în contact permanent cu Muzeul Drents, autoritățile olandeze și române, depunând toate eforturile necesare pentru a sprijini ancheta în curs și pentru recuperarea urgentă a artefactelor furate. De asemenea, Ministerul Culturii din România a fost notificat imediat după incident și colaborează îndeaproape cu instituțiile competente din Olanda și România pentru a asigura recuperarea acestor piese de o valoare inestimabilă pentru patrimoniul național.
Expoziția „Dacia! Kingdom of Gold and Silver”, deschisă publicului din 7 iulie 2024 și care urma să se închidă pe 26 ianuarie 2025, a adunat peste 77.000 de vizitatori. Expoziția a inclus 673 de bunuri arheologice din metale prețioase, provenind din patrimoniul național al României.
Proiectul expozițional a fost realizat în parteneriat cu mai multe muzee din România, inclusiv Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Județean Buzău, Muzeul Național Secuiesc și multe altele. Ministerul Culturii este în contact permanent cu MNIR, MAE și partenerii olandezi și asigură publicul român că va întreprinde toate demersurile pentru recuperarea bunurilor arheologice furate”, a transmis Ministerul Culturii.
Ministerul Afacerilor Externe a informat Ministerul de Interne al României şi Inspectoratul General al Poliţiei Române, totodată fiind alertate ambasadele României în toate ţările vecine pentru a cere sprijin autorităţilor competente.
Emil Hurezeanu, Ministrul afacerilor Externe, a avut în cursul dimineţii o convorbire cu omologul olandez Caspar Veldkamp, în care a fost reiterată importanţa patrimonială şi simbolică deosebită a pieselor care fac obiectul acestui caz şi emoţia pe care dispariţia lor o generează în România.
Partea olandeză a oferit asigurări privind un angajament clar şi urgent atât la nivel operaţional cât şi politic în soluţionarea cazului. Îngrijorarea este împărtăşită şi au fost primite asigurări că autorităţile olandeze fac toate diligenţele pentru ca aceste piese să fie recuperate.
Ministerul Afacerilor Externe păstrează legatura cu Muzeul Naţional de Istorie a României, cu Ministerul Afacerilor Interne, IGP şi prin Ambasada României la Haga cu instituţiile naţionale olandeze competente.
Explozia s-a produs în jurul orei 3:45 a.m., distrugând mai multe clădiri dar şi ferestre ale unor imobile. Poliţia nu a arestat încă niciun suspect şi îndeamnă persoanele care au informaţii despre incident să contacteze autorităţile, scriu jurnaliştii de la NL Times, citat de news.ro.
A fost deja făcută cercetarea la faţa locului şi nu este clar, deocamdată, dacă deflagraţia a fost provocată de o persoană sau dacă au fost implicaţi mai mulţi indivizi.
”Din cauza evenimentelor, Muzeul Drents va fi închis tot weekendul, sâmbătă şi duminică. Autoritatea competentă a fost informată. Poliţiştii sunt la faţa locului şi fac cercetări”, este mesajul postat pe site-ul muzeului, alături de anunţul potrivit căruia în cursul zilei vor fi oferite mai multe informaţii presei şi publicului.
Explozie în apropiere de Muzeul Drents, din Assen, care găzduiește o expoziție cu vechi obiecte dacice. Au fost furate exponate din tezaurul dacic
Marcel CIOLACU reacționează după furtul obiectelor de TEZAUR dacic/ „Trebuie să revină cât mai repede în patrimoniul românesc”