Muzeul Drents – acolo unde, în noaptea de 24-25 ianuarie 2025, câteva piese arheologice au fost furate – este închis în acest weekend. Anunțul a fost făcut chiar pe pagina de facebook a muzeului. Reamintim că o cantitate uriașă de aur a fost furată în timpul unui jaf care a avut loc noaptea trecută la Muzeul Drents din Assen, acolo unde era expus Tezaurul Dacic al României.
Hoții au folosit explozibil pentru a pătrunde în muzeu. Ministerul Afacerilor Externe a fost notificat și a confirmat că obiecte din cadrul expoziției au dispărut.
Expoziţia curatoriată de Muzeul Naţional de Istorie a României şi Muzeul Drents cuprinde elemente ce provin din colecţiile a 18 muzee româneşti. Cele aproape 700 de piese fac parte din peste 50 de tezaure şi constituie cea mai reprezentativă selecţie de bunuri din metale preţioase ale vechii Dacii descoperite până acum în România.
Reprezentanţii Muzeului de Istorie din Alba Iulia, au declarat pentru Ziarul Unirea că muzeul a trimis la expoziţia din Olanda zece piese: un vas din bronz, patru piese din aur şi cinci din argint. Ultima zi a expoziţiei este programată pentru dumincă, 26 ianuarie.
„Aceasta este o zi neagră pentru Muzeul Drents din Assen și Muzeul Național de Istorie a României din București. Suntem intens șocați de evenimentele de aseară de la muzeu. În cei 170 de ani de existență, nu a existat niciodată un astfel de incident major. De asemenea, ne întristează enorm față de colegii noștri din România. Poliția investighează, așteptăm acest lucru”, a precizat directorul general al Muzeului Drents, Harry Tupan.
„Ca și alții, sunt șocat. Bineînțeles că sunt solidar cu proprietarul acestor piese, muzeul din București, România. Assen și Muzeul Drents sunt strâns legate, motiv pentru care sunt solidar cu personalul și conducerea muzeului. Este ceva ce nu-ți dorești ca muzeu, dar nici ca oraș și provincie”, a reacționat și primarul municipalității din Assen, Marco Out, potrivit mesajului postat pe site-ului muzeului.
Patru dintre cele mai valoroase artefacte din Tezaurul Dacic au fost furate, dintr-un total de 673 de obiecte din metale prețioase expuse, a declarat, la Antena 3 CNN, Directorului Muzeului Național de Istorie, Ernest Târnoveanu.
Poliția olandeză a confirmat că este vorba despre Coiful de aur de la Coțofenești. Potrivit unor surse, ar fi vorba și de brățările dacice.
Ministerul Afacerilor Externe a informat Ministerul de Interne al României şi Inspectoratul General al Poliţiei Române, totodată fiind alertate ambasadele României în toate ţările vecine pentru a cere sprijin autorităţilor competente.