Directorul Muzeului Național de Istorie, Ernest Târnoveanu, a declarat că în urma exploziei la muzeul din Olanda au fost furate 4 piese dacice extrem de valoroase, chiar și coiful din aur pur de la Coțofenești. Acesta a explicat că așteaptă ancheta poliției, iar țara noastră va trimite specialiști, dacă vor fi solicitați.
„Asta nu face ca situația să fie mai puțin gravă, dar este bine ca publicul să fie informat asupra situației reale”, a spus Târnoveanu, care admite însă că piesele furate sunt cele mai valoroase.
„(Piesele furate – n.r.) sunt dintre cele mai valoroase și cele mai bine cunoscute în public atât în țară, cât și în străinătate. În acest moment așteptăm rezultatul Poliției olandeze și cu siguranță că vor fi solicitați și specialiști din România”, a mai spus Ernest Târnoveanu.
În acest weekend, ar fi fost ultima dată în care expoziția se afla la acest muzeu. Aceasta spune povestea dacilor, un popor bogat, însă relative necunoscut, care a trăit în ceea ce înseamnă acum România. Dacii sunt cunoscuți pentru comorile lor de aur și argint. În Muzeul din Drents existau, în momentul exploziei, peste 650 de comori de aur și argint din Europa de Est.
Sâmbătă dimineață, în jurul orei 03:45, poliția a primit un raport privind o explozie la Muzeul Drents din Assen. A devenit clar că accesul în proprietate a fost obținut prin forțarea unei uși cu explozibili. Au fost furate mai multe capodopere arheologice, chiar și coiful de aur de la Coțofenești.
Coiful de aur de la Coțofenești este un coif geto-dac care datează din prima jumătate a secolului al IV-lea î.Hr. El a fost descoperit în anul 1928, în satul Coțofenești, comuna Poiana Vărbilău, județul Prahova. Este o piesă din aur masiv, care cântărește 770 de grame și este aproape intactă. Ii lipsește doar partea superioară a calotei.
Acest coif a fost adus initial la Muzeul Național de Antichități din București și păstrat acolo până în anul 1970, fiind expus la Muzeul Național de Istorie a României, în sala de tezaur. Coiful datează în jurul anilor 400 î.Hr. Este foarte probabil ca acesta să fi aparținut unui rege geto-dac, căpetenie a unei formațiuni politice autohtone constituită în zonă, pe la finalul secolului V, începutul secolului IV i.e.n.
CITEȘTE ȘI: