George Simion, președintele AUR, reacție dură după FURTUL Tezaurul Dacic din Olanda: "ATAC direct la adresa istoriei și identității noastre naționale"

George Simion, președintele AUR, reacție dură după FURTUL Tezaurul Dacic din Olanda: "ATAC direct la adresa istoriei și
📅 2025-01-26

George Simion, președintele AUR, a avut o primă reacție, după furtul unor piese din tezaurul dacic de la muzeul Drents din Assen. Politicianul solicită, în acest context, demisia de urgență a ambasadorului României la Haga și conduceri MAE, pentru gestionarea întregii situații. 

George Simion a mai punctat faptul că nu este pentru prima dată când România își pierde patrimoniul și că acest moment ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru autoritățile noastre, care ani la rând au ignorat investițiile în cultură și patrimoniu.

Reamintim că o cantitate uriașă de aur a fost furată în timpul unui jaf care a avut loc noaptea trecută la Muzeul Drents din Assen. Muzeul este închis în acest weekend. Hoții au folosit explozibil pentru a pătrunde în muzeu.

Ministerul Afacerilor Externe a fost notificat și a confirmat că obiecte din cadrul expoziției au dispărut. Și premierul Marcel Ciolacu a avut o primă reacție după acest incident.

Expoziţia curatoriată de Muzeul Naţional de Istorie a României şi Muzeul Drents cuprinde elemente ce provin din colecţiile a 18 muzee româneşti. Cele aproape 700 de piese fac parte din peste 50 de tezaure şi constituie cea mai reprezentativă selecţie de bunuri din metale preţioase ale vechii Dacii descoperite până acum în România.

George Simion: „Solicităm demisia de urgență a ambasadorului României la Haga și conduceri MAE”

Furtul comorilor din tezaurul dacic expuse la Muzeul de Stat din Olanda este un atac direct la adresa istoriei și identității noastre naționale. Pierderea unor artefacte inestimabile, cum este faimosul coif de la Coțofenești, demonstrează nu doar vulnerabilitatea patrimoniului nostru cultural, ci și lipsa de interes a autorităților române în protejarea acestuia.

Ministerul Afacerilor Externe, sub conducerea lui Emil Hurezeanu, a reacționat lamentabil, fără vreo asumare clară și fără nicio strategie reală pentru recuperarea obiectelor furate. În acest context, solicităm demisia de urgență a ambasadorului României la Haga și a întregii conduceri MAE pentru eșecul lor total în gestionarea acestei crize.

În timp ce Olanda critică România pentru lipsa siguranței la granițe – motivul pentru care am și fost ținuți la marginea Schengen-ului ani la rând – , vedem acum cum o țară considerată un așa-zis exemplu de securitate nu a fost capabilă să asigure protecția unor exponate de o valoare inestimabilă. Dacă nici măcar un muzeu prestigios din vestul Europei nu poate asigura securitatea comorilor noastre, atunci cine ar trebui să o facă?

Această situație ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru autoritățile noastre, care ani la rând au ignorat investițiile în cultură și patrimoniu. Muzeul Național de Istorie din București stă de peste 20 ani închis pentru reparații interminabile, în timp ce relicve de o importanță crucială pentru poporul nostru sunt plimbate prin lume, fără măsuri adecvate de protecție”, susține politicianul în mesajul postat.

„Nu este prima oară când România își pierde patrimoniul din cauza incompetenței clasei politice”

„Moștenirea Gojdu a fost cedată pe tavă Ungariei, iar autoritățile noastre au stat neputincioase, incapabile să apere testamentul marelui filantrop român. Acum, ne confruntăm cu o nouă lovitură asupra identității naționale, iar politicienii din fruntea țării sunt mai preocupați de propriile interese decât de protejarea valorilor istorice ale României.

Este timpul ca guvernanții să se trezească din somnul cel de moarte și să înceapă să lucreze pentru protejarea istoriei noastre, nu doar pentru a servi interesele străine. AUR va continua să lupte pentru ca patrimoniul cultural al României să fie protejat și respectat așa cum se cuvine, iar această rușine internațională să nu se mai repete niciodată. Cultura și istoria noastră trebuie apărate cu fermitate, iar cei responsabili pentru această pierdere trebuie să răspundă! România are nevoie de conducători patrioți, nu de slugi care se ascund în momente critice!

Printre cele mai importante piese prezentate în cadrul expoziției se regăsesc:

tezaurele de aur din epoca bronzului și prima epocă a fierului de la Perșinari, Săcuieni, Ostrovul Mare, Răcătău, Sărmășag, Sacoșul Mare
coiful de la Coțofenești
diadema de la Bunești-Averești
piese din tezaurele de la Agighiol, Peretu, Cucuteni-Băiceni, Stâncești
brățările dacice din Sarmizegetusa Regia
tezaurele de argintărie geto-dacică de la Epureni, Sâncrăieni, Lupu, Sângeru de Pădure, Solonețu Nou, București-Herăstrău, Senereuș și Poiana Gorj”, este mesajul postat de președintele AUR.

Ambasadele României în toate ţările vecine au fost alertate

Ministerul Afacerilor Externe a informat Ministerul de Interne al României şi Inspectoratul General al Poliţiei Române, totodată fiind alertate ambasadele României în toate ţările vecine pentru a cere sprijin autorităţilor competente.

Emil Hurezeanu, Ministrul afacerilor Externe, a avut în cursul dimineţii o convorbire cu omologul olandez Caspar Veldkamp, în care a fost reiterată importanţa patrimonială şi simbolică deosebită a pieselor care fac obiectul acestui caz şi emoţia pe care dispariţia lor o generează în România.

Partea olandeză a oferit asigurări privind un angajament clar şi urgent atât la nivel operaţional cât şi politic în soluţionarea cazului. Îngrijorarea este împărtăşită şi au fost primite asigurări că autorităţile olandeze fac toate diligenţele pentru ca aceste piese să fie recuperate.

Poliţia olandeză a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră şi a informat Interpol

Ministerul Afacerilor Externe păstrează legatura cu Muzeul Naţional de Istorie a României, cu Ministerul Afacerilor Interne, IGP şi prin Ambasada României la Haga cu instituţiile naţionale olandeze competente.

Explozia s-a produs în jurul orei 3:45 a.m., distrugând mai multe clădiri dar şi ferestre ale unor imobile. Poliţia nu a arestat încă niciun suspect şi îndeamnă persoanele care au informaţii despre incident să contacteze autorităţile, scriu jurnaliştii de la NL Times, citat de news.ro.

A fost deja făcută cercetarea la faţa locului şi nu este clar, deocamdată, dacă deflagraţia a fost provocată de o persoană sau dacă au fost implicaţi mai mulţi indivizi.

”Din cauza evenimentelor, Muzeul Drents va fi închis tot weekendul, sâmbătă şi duminică. Autoritatea competentă a fost informată. Poliţiştii sunt la faţa locului şi fac cercetări”, este mesajul postat pe site-ul muzeului, alături de anunţul potrivit căruia în cursul zilei vor fi oferite mai multe informaţii presei şi publicului. Muzeul Drents din Assen găzduieşte expoziţia „Dacia! Rijk van goud en zilver”/ „Dacia! Regatul aurului şi argintului.

Explozie în apropiere de Muzeul Drents, din Assen, care găzduiește o expoziție cu vechi obiecte dacice. Au fost furate exponate din tezaurul dacic

Explozie în apropiere de Muzeul Drents, din Assen, care găzduiește o expoziție cu vechi obiecte dacice. Au fost furate exponate din tezaurul dacic

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri gandul

Cristina Antoaneta Păsăroiu, despre puterea MIRACOLELOR: „M-am născut moartă și fără viață…”

Deși are doar 37 de ani, soprana a avut până acum un parcurs puternic marcat de încercări personale, profesionale, dar și de miracole incredibile care i-au confirmat, de fiecare dată, că este un om ales. La 17 ani, CRISTINA ANTONETTA PĂSĂROIU a părăsit Bucureștiul natal, și familia ei, pentru a-ș...

Cristina Antoaneta Păsăroiu: „Mă rog pentru ca LUMINA să învingă”

Cel mai nou episod de podcast „Altceva cu Adrian Artene”, care va avea premiera sâmbătă, 25 ianuarie, ora 19:00, pe canalul oficial de Youtube, propune pentru această săptămână un episod absolut fabulos, o poveste de viață nemaiîntâlnită. CRISTINA ANTONETTA PĂSĂROIU este o soprană de origine româ...

Marius Tucă Show începe luni, 27 ianuarie, de la ora 20.00, live pe Gândul. Invitat: prof. univ. dr. Dan Dungaciu

Invitatul zilei este prof. univ. dr. Dan Dungaciu, sociolog, analist și geopolitician. Emisiunea poate fi urmărită pe canalul de YouTube Gandul și live pe TikTok ”Tineți aproape!”

Ministrul Justiției este REZERVAT cu privire la ipoteza că autorii furtului tezaurului dacic ar fi români: „Rigoarea trebuie să caracterizeze ancheta”

Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a vorbit duminică după amiaza despre ipoteza vehiculată de surse judiciare ca cetățeni români să fie implicați în furtul artefactelor dacice din muzeul din Olanda. Marinescu a precizat că „aceste lucruri trebuie stabilite cu foarte multă rigoare”. „Indignarea ...

O taxă specială a creat revoltă în rândul locuitorilor din Focșani: IMPOZIT pe iluminatul public

O taxă specială a creat revoltă în rândul locuitorilor din Focșani: impozit pe iluminatul public. Mulți locuitori consideră taxa abuzivă, motiv pentru care 2.000 dintre ei au lansat o petiţie prin care cer anularea acestei decizii.  Reprezentanţii Primăriei Focşani au explicat că „taxa de ilumina...

Am devenit dependenți de produse ULTRAPROCESATE. Consumul acestor alimente pe termen lung ne afectează sănătatea, avertizează medicii

Am devenit dependenți de produse ultraprocesate. Consumul acestor alimente pe termen lung ne afectează sănătatea, avertizează medicii.  Copiii se pot îmbolnăvi de diabet de tip II sau de obezitate.  Mergem la cumpărături și în mod sigur luăm măcar un mezel, ceva dulce și ceva semipreparat, precum...

Primele IMAGINI cu unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic. Ce au SURPRINS camerele de supraveghere

Pe grupul de WhatsApp „Politisti.ro” au fost publicate imagini care l-ar fi surprins pe unul dintre posibilii autori ai furtului, după ce poliţia din Olanda a publicat imaginile de pe camerele de supraveghere care arată momentul în care hoţii au pătruns în Muzeul Drents din Assen. „Au fost primit...

Sebastian Burduja: „Furtul tezaurului dacic din Olanda este o RUȘINE internațională. Extremiștii toxici încearcă să confiște tema”

Furtul tezaurului dacic din Olanda este o rușine internațională, scrie ministrul Energiei, Sebastian Burduja într-o postare în care precizează că exprimă o „opinie personală”. El acuză că „extremiștii toxici” încearcă să confiște tema pe linia unui atac politic intern. Burduja mai spune că „muzeu...

Foarte cald la final de ianuarie cu temperaturi de până la 19 grade Celsius. Ce se va întâmpla în următoarele zile

Este foarte cald la final de ianuarie, cu temperaturi de până la 19 grade Celsius. În schimb, diminețile vor începe, ca și astăzi, cu multă ceață. Ce se va întâmpla în următoarele zile?  Vremea va fi în continuare mult prea caldă pentru final de ianuarie. Temperaturile vor fi cuprinse între 7 gra...

Războiul din UCRAINA, ziua 1068. Putin refuză să ia parte la negocieri/Ucrainenii anunță că au pierdut numeroase tancuri de fabricație americană

Rusia a lansat peste 1.250 de bombe și 750 de drone asupra Ucrainei în prima săptămână de mandat a lui Trump. Între timp, dictatorul rus Vladimir Putin a declarat pentru presa de stată,  că „este puțin probabil” ca Rusia să ia parte la negocieri de pace în viitorul apropiat.  Liderul de la Kremli...

Good News

Only good and positive news.