Cercetătorii chinezi au dezvoltat un cip inspirat de furnicile de deșert

Cercetătorii chinezi au dezvoltat un cip inspirat de furnicile de deșert
📅 2024-12-26

Cercetătorii chinezi au dezvoltat un fotodetector de polarizare miniatural, pe cip.

Acesta a fost inspirat de furnicile de deșert. Creaturile minuscule au o capacitate unică de a percepe polarizarea luminii solare, ceea ce le permite să se întoarcă la cuibul lor chiar și în cele mai dure condiții.

Inspirată de această faptă incredibilă a naturii, o echipă de cercetători chinezi a dezvoltat un fotodetector de polarizare miniatural, pe cip.

Echipa are în vedere o gamă largă de inclusiv navigația, detectarea amprentelor digitale, identificarea țesuturilor canceroase.

„Acest dispozitiv optoelectronic compact pe cip demonstrează performanțe excelente într-o gamă largă de aplicații, inclusiv navigația bionică precisă, restaurarea imaginilor clare în scene neclare, vizualizarea stresului polimerilor și detectarea zonelor canceroase în țesuturi fără colorare histologică”, au scris cercetătorii în lucrare.

Fotodetectorii de polarizare (pol-PD) sunt senzori de înaltă tehnologie care pot detecta orientarea luminii polarizate. Fotodetectorii pot îmbunătăți calitatea imaginii prin detectarea variațiilor luminii primite, permițându-le să distingă contrastul, scrie InterestingEngineering.

Capacitatea de navigare a furnicii de deșert

Această capacitate are aplicații în numeroase domenii, cum ar fi teledetecția, viziunea artificială și imagistica medicală.

Cu toate acestea, pol-PD-urile comerciale se confruntă adesea cu provocări din cauza dependenței lor de componente optice voluminoase și complexe. Echipa a explicat că aceste dispozitive sunt complexe din cauza sistemelor optice complexe și a numeroaselor componente necesare pentru funcționarea lor. Acest lucru împiedică integrarea fotodetectoarelor în dispozitive mai mici.

O echipă de cercetători condusă de Prof. Li Mingzhu de la Institutul Tehnic de Fizică și Chimie al Academiei Chineze de Științe a creat acest nou fotodetector de polarizare integrat pe cip pentru a rezolva această problemă.

Echipa a fost impresionată de capacitatea remarcabilă de navigare a furnicilor din deșert. Această performanță este în mare parte atribuită ochilor lor compuși specializați, care posedă celule fotoreceptoare specializate care detectează orientarea luminii polarizate.

Cercetătorii au lucrat pentru a crea un fotodetector de polarizare care să poată imita această capacitate. Acest lucru să analizeze orientarea undelor luminoase.

Creaturile minuscule au o capacitate unică

Aceștia au introdus o nouă tehnică de cristalizare prin nanoimprimare într-o singură etapă pentru a fabrica o peliculă subțire monocristalică de perovskită de înaltă calitate cu rețele integrate.

Această abordare inovatoare a permis cercetătorilor să construiască un detector de polarizare cu o singură lovitură. În plus, aceasta a eliminat nevoia de optică de polarizare externă voluminoasă.

Conform comunicatului de presă, metoda de cristalizare prin nanoimprimare oferă o abordare versatilă și de impact pentru crearea de materiale avansate.

„Această metodă face posibilă utilizarea fotodetectoarelor de polarizare single-shot de inspirație biologică pentru a construi un sistem de imagistică a polarizării simplu, rentabil și foarte sensibil”, au menționat cercetătorii în comunicat.

Pentru dezvoltarea acestui cip de ultimă generație, echipa de cercetare a colaborat cu Universitatea Beihang și Imperial College din Londra.

Rezultatele studiului au fost publicate în revista Science Advances.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri descopera

ADN-ul ciumei bubonice a fost găsit într-o mumie egipteană de acum 3.300 de ani

Cel mai vechi caz confirmat de ciumă în afara Eurasiei a fost detectat într-o mumie antică egipteană. Datând de acum aproximativ 3.290 de ani, rămășițele îmbălsămate ce conțin ADN-ul ciumei bubonice îi aparțin unui bărbat […] Articolul ADN-ul ciumei bubonice a fost găsit într-o mumie egipte...

O fosilă de „plantă extraterestră”, veche de 47 de milioane de ani, este unică pe Pământ

Fosilele descoperite recent s-au potrivit cu o specie misterioasă de „plantă extraterestră”, aceasta fiind descoperită în 1969. În plus, este chiar mai ciudată decât credeau inițial oamenii de știință. Cercetătorii au adunat prima dată fosila […] Articolul O fosilă de „plantă extraterestră”...

Cercetătorii chinezi au dezvoltat un cip inspirat de furnicile de deșert

Cercetătorii chinezi au dezvoltat un fotodetector de polarizare miniatural, pe cip. Acesta a fost inspirat de furnicile de deșert. Creaturile minuscule au o capacitate unică de a percepe polarizarea luminii solare, ceea ce le permite […] Articolul Cercetătorii chinezi au dezvoltat un cip in...

Unele cazuri de schizofrenie provin din malformații ale craniului, sugerează un studiu

Unele cazuri de schizofrenie ar putea fi cauzate de malformații ale craniului, sugerează o nouă cercetare. Studiul, publicat în revista Nature Communications, se concentrează asupra sindromului de deleție 22q11.2, o tulburare cromozomială în care o […] Articolul Unele cazuri de schizofrenie...

Scoaterea amigdalelor în copilărie poate avea un impact drastic asupra vieții

În Statele Unite, unui număr de aproximativ 300.000 de copii li se scot amigdalele chirurgical în fiecare an, fie pentru a îmbunătăți respirația în timpul somnului, fie pentru a reduce infecțiile recurente. Dar scoaterea amigdalelor […] Articolul Scoaterea amigdalelor în copilărie poate ave...

Test de cultură generală. Cum funcționează contraceptivele?

Pastilele contraceptive reprezintă una dintre cele mai populare metode de prevenire a sarcinii. Cum funcționează contraceptivele? Doar în Statele Unite, între 2015 și 2017, aproximativ 13,9% dintre femei au utilizat pastile contraceptive, denumite și contraceptive […] Articolul Test de cult...

John Houseman, regizorul de origine română, mentorul actorilor Robin Williams și Christopher Reeve

Se întâmplă ca nume cu greutate ale cinematografiei universale să fi avut legătură cu țara noastră, unii dintre noi poate neauzind vreodată de acestea. Însă merită și este necesară promovarea și amintirea lor, mai ales […] Articolul John Houseman, regizorul de origine română, mentorul actor...

Incident misterios în Marea Baltică: Un cablu de electricitate care leagă Finlanda și Estonia s-a defectat

Un cablu electric submarin care leagă Finlanda de Estonia s-a defectat, a declarat prim-ministrul Finlandei, scrie The Guardian. Arto Pahkin, șeful operațiunilor rețelei finlandeze de electricitate, a declarat pentru postul public de televiziune Yle că […] Articolul Incident misterios în Ma...

Cum ar putea inteligența artificială să influențeze evoluția umană

Inteligența artificială ar putea remodela trăsături esențiale ale speciei umane, precum prietenia, memoria și inteligența, sugerează un biolog evoluționist, potrivit PsyPost. Dezvoltarea rapidă a inteligenței artificiale ar putea influența evoluția umană, schimbând trăsături precum comportamentel...

Unde va construi China cel mai mare baraj hidroenergetic din lume?

China a aprobat construcția a ceea ce va fi cel mai mare baraj hidroenergetic din lume, dând startul unui proiect ambițios pe marginea estică a platoului tibetan, care ar putea afecta milioane de persoane în […] Articolul Unde va construi China cel mai mare baraj hidroenergetic din lume? ap...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.