Pastilele contraceptive reprezintă una dintre cele mai populare metode de prevenire a sarcinii. Cum funcționează contraceptivele?
Doar în Statele Unite, între 2015 și 2017, aproximativ 13,9% dintre femei au utilizat pastile contraceptive, denumite și contraceptive orale.
Atunci când sunt utilizate corect, acestea sunt eficiente în proporție de 99,7% în prevenirea sarcinii. Dar ?
Pilulele contraceptive steroizi sintetici, de obicei fie un singur hormon, progestativ, fie doi hormoni, progestativ și estrogen.
Acești hormoni suprimă eliberarea hormonului foliculostimulant (FSH) și a hormonului luteinizant (LH) din glanda pituitară a organismului feminin. În mod normal, FSH și LH declanșează eliberarea de estrogen din ovare, ceea ce stimulează ovulația, adică eliberarea unui ovul matur din ovarul feminin, explică Britannica.
Când FSH și LH sunt suprimați, șansele de ovulație și, prin urmare, de de către un spermatozoid masculin sunt semnificativ reduse. Pilulele contraceptive care conțin doar progestativ determină, de asemenea, îngroșarea mucusului cervical, ceea ce îngreunează deplasarea spermatozoizilor spre ovul, în cazul în care ovulația are loc.
Pe lângă utilizarea lor pentru prevenirea sarcinii, pastilele contraceptive pot fi folosite și pentru a atenua simptomele asociate menstruației. Acest lucru i se datorează faptului că ele reduc nivelurile de prostaglandine din organism. Prostaglandinele sunt substanțe care determină contracția mușchilor uterului, provocând crampe uneori intense și dureroase.