Un nou studiu evidențiază o formă distinctă de invidie între sexe, modelată de influențe sociale și biologice, în care femeile și bărbații exprimă idei diferite legate de avantajele percepute ale sexului opus. De ce femeile și bărbații se invidiază unii pe ceilalți?
De ce reciproc? Realizat de cercetători de la Universitatea din Ostrava (Cehia), studiul a analizat răspunsurile a 1.769 de participanți cu vârste cuprinse între 15 și 94 de ani la întrebarea deschisă: „Ce invidiați la sexul opus?”.
Răspunsurile au fost grupate în trei categorii majore: avantaje sociale, trăsături fizice și trăsături psihologice.
Unele dintre lucrurile pe care femeile le invidiază la bărbați , adică salariile mai mari, oportunitățile de carieră, libertatea de a nu se conforma presiunilor legate de aspectul fizic. „Femeile simt adesea că societatea nu le permite să îmbătrânească natural”, au explicat cercetătorii. Alte avantaje invidiate sunt capacitatea de a „îmbătrâni cu grație” și libertatea de a nu folosi machiaj.
Printre trăsăturile fizice invidiate de femei la bărbați se numără forța fizică, lipsa menstruației și a menopauzei, capacitatea de a urina din picioare.
Iar printre trăsăturile psihologice se află percepția că bărbații sunt mai logici și mai stabili emoțional, scrie IFL Science.
Dar și bărbații invidiază avantajele sociale ale femeilor, cum ar fi , văzută ca o putere seducătoare care poate influența sau manipula. „Bărbații invidiază eleganța, atractivitatea și farmecul feminin”, au observat autorii studiului.
Trăsăturile fizice invidiate de bărbați la femei sunt capacitatea de a da naștere, iar unii au menționat explicit invidia față de maternitate.
Iar printre trăsăturile psihologice invidiate de bărbați la femei se găsesc abilitatea de a face mai multe lucruri în același timp (multitasking) și de a le face față responsabilităților complexe. De asemenea, bărbații invidiază libertatea femeilor de a-și exprima emoțiile fără teama de judecată socială.
Studiul a relevat că peste 42% dintre femei și 56% dintre bărbați nu invidiază nimic la sexul opus, ceea ce sugerează o creștere a acceptării diferențelor de gen.
Deși interesant, studiul este limitat la populația cehă și răspunsuri unice la o singură întrebare, ceea ce nu permite o explorare mai amplă a subiectului. Cu toate acestea, concluziile sale aduc în discuție modul în care așteptările sociale și rolurile de gen influențează percepțiile între sexe.
Cercetarea evidențiază complexitatea invidiei între genuri, subliniind presiunile sociale și biologice care modelează relațiile dintre femei și bărbați. Această dinamică poate influența modul în care indivizii își percep propriul rol în societate, dar și modul în care relaționează cu ceilalți.
Studiul a fost publicat în Frontiers in Psychology.