Copiii adoră dulciurile (cel puțin o parte dintre ei). Totuși, există un singur lucru dulce pe care membrii mai mici și mai tineri ai acestei categorii sunt sfătuiți să nu-l consume niciodată: mierea. De ce mierea este interzisă bebelușilor?
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este doar una dintre multele organizații medicale din lume care sunt de acord că mierea nu trebuie administrată copiilor sub 12 luni, fie că este adăugată în laptele praf, folosită pentru a calma durerile de dinți sau pentru a îndulci alimentele. Dar de ce ?
Problema cu administrarea mierii la bebeluși provine din acestora, adică totalitatea microorganismelor, cum ar fi bacteriile și arheele, care trăiesc în interiorul și pe suprafața corpului uman și care ajută la reglarea alimentației și influențează multe funcții ale organismului.
Înainte de vârsta de un an, bacteriile din intestinul bebelușilor nu sunt suficient dezvoltate pentru a împiedica bacterii dăunătoare să infecteze organismul. Clostridium botulinum este o bacterie potențial periculoasă care, pe lângă faptul că provoacă botulismul infantil, se găsește frecvent în mierea crudă sau procesată. Conform unui studiu publicat în 1998, până la 25% dintre produsele de miere conțin spori ai acestei bacterii, potrivit Britannica.
Simptomele botulismului infantil pot fi alarmante. Acestea includ slăbirea mușchilor, să devină moale și incapabil să-și miște brațele sau picioarele, și poate duce la insuficiență respiratorie. Totuși, nu există efecte pe termen lung ale bolii, iar tratamentele pentru simptomele care pun viața în pericol sunt rapid disponibile în cazurile severe. Majoritatea pacienților se recuperează rapid după administrarea unui antidot, dar cea mai bună metodă de a preveni infecția este evitarea cauzei principale: mierea.