În nord-estul Chinei, oamenii de știință au făcut o descoperire revoluționară: două noi specii de dinozauri, dintre care una conține resturi de mamifere antice. Această descoperire aruncă lumină asupra diversității ecosistemului vechi de 125 de milioane de ani din care au provenit.
Muzeul Național de Istorie al Chinei a publicat un studiu în National Science Review care detaliază cele două specii de teropode mici, cu pene, recent identificate.
Aceste specii, denumite Sinosauropteryx lingyuanensis și Huadanosaurus sinensis, au cutreierat Jehol Biota acum 125 de milioane de ani, o regiune renumită pentru bogata sa diversitate fosilă. În mod remarcabil, la fel ca în zonă, aceste noi specimene au fost excepțional de bine conservate, prezentând schelete articulate și conținut stomacal conservat.
Aceste adăugiri recente la registrul dinozaurilor evidențiază un punct fierbinte preistoric care a fost martorul unei perioade dramatice din istoria Pământului care a necesitat diverse strategii de supraviețuire.
Studiul, publicat în National Science Review, descrie aceste două „specii asemănătoare cu Compsognathidae”, membre ale unei familii de teropode coelurosauriene cunoscute drept carnivore compacte din perioadele Jurasic și Cretacic.
Fosila Huadanosaurus sinensis a permis oamenilor de știință să identifice un nou gen și o nouă specie, oferind „prima dovadă directă a prădării dinozaurilor de către mamifere” în cadrul Jehol Biota, potrivit China Daily.
În mod uimitor, fosila a păstrat rămășițele a două mamifere: un schelet eutriconodont complet și fragmente ale unui euterian, ambele asemănătoare rozătoarelor moderne, scrie InterestingEngineering.
„Huadanosaurus avea maxilare robuste și mușchi puternici ai gâtului, ceea ce sugerează că putea ucide rapid prada prin forța sa de mușcare, permițându-i să vâneze eficient mamifere”, a declarat pentru China Daily Qiu Rui, autor principal și cercetător asociat la Muzeul de Istorie Naturală din China.
Acest comportament de prădător contrastează cu înrudiți, în special Sinosauropteryx, genul din care face parte cealaltă fosilă. Diversitatea prăzii observate în cadrul acestui grup semnalează oamenilor de știință că o schimbare geologică semnificativă a determinat o diversificare a strategiilor de vânătoare.
„Analiza noastră a 504 specii de teropode arată că sinosauropterygidele din Jehol formează o ramură unică la baza Coelurosauria”, a declarat Wang Xiaolin, cercetător la Institutul de Paleontologie a Vertebratelor și Paleoantropologie al Academiei Chineze de Științe și autor corespondent al studiului.
Schimbările tectonice au dus la distrugerea Cratonului Chinei de Nord (NCC), un vechi bloc microcontinental, una dintre cele trei plăci tectonice care cuprindeau China de Nord. Această bulversare geologică a creat bazine de rift izolate și a intensificat concurența între specii.
Această transformare catastrofală a stimulat diversitatea extraordinară care distinge regiunea de alte În consecință, oamenii de știință au adăugat două noi specii de dinozauri și un nou gen la registrul paleontologic.
Cercetătorii și-au publicat concluziile în revista National Science Review.