Arheologii din Egipt au scos la iveală ruinele unei așezări „majore” datând de acum 3.400 de ani, din perioada Regatului Nou, care ar fi fost construită de tatăl lui Tutankhamon și ulterior extinsă de faraonul Ramses al II-lea, potrivit unui nou studiu. În sit a fost găsit un ulcior cu numele fetei lui Nefertiti.
Situl se află la Kom el-Nugus, în nordul Egiptului, la aproximativ 43 km vest de Alexandria, pe o creastă stâncoasă situată între Marea Mediterană și Lacul Mariout. Până recent, egiptologii credeau că acest loc a fost locuit abia mai târziu, începând cu perioada elenistică, când o așezare și o necropolă în jurul anului 332 î.Hr.
Cercetătorii studiau inițial așezarea greacă, când au descoperit, neașteptat, fragmente de cărămizi din lut datând din perioada Regatului Nou (cca. 1550–1070 î.Hr.). Acest lucru indică faptul că aici se află cea mai veche așezare egipteană cunoscută la nord de Lacul Mariout, conform studiului publicat în revista Antiquity.
Deși nu este clar cât de mare era așezarea, organizarea planificată în jurul unei străzi centrale sugerează o ocupație la scară largă, a declarat autorul principal al studiului, Sylvain Dhennin, arheolog în cadrul Centrului Național de Cercetare Științifică (CNRS) din Franța, pentru Live Science.
Strada descoperită avea un sistem de drenaj ingenios, menit să colecteze apa de suprafață și să protejeze zidurile din cărămidă de lut împotriva eroziunii.
Printre ruine, cercetătorii au identificat un templu construit de Ramses al II-lea și capele funerare private, care menționează personal militar.
Aceste indicii sugerează că așezarea ar fi putut avea și rol militar, cu posibile ziduri de apărare și clădiri administrative.
Un artefact deosebit de important este un . O ștampilă descoperită pe un fragment de amforă poartă numele Merytaton (sau Meritaten), fiica faraonului Akhenaton (care a domnit între 1349-1336 î.Hr.) și a reginei Nefertiti. Akhenaton este cunoscut pentru reforma religioasă radicală prin care a promovat cultul zeului solar Aten, în detrimentul religiei politeiste tradiționale.
După moartea sa, fiul său, Tutankhamon (1336–1327 î.Hr.), a restabilit religia tradițională egipteană.
Prezența numelui lui Merytaton pe amforă indică probabil existența unei crame regale care producea vin. „Viile situate la marginea Egiptului erau probabil protejate de forțele militare și făceau parte dintr-un front de expansiune spre deșert”, consideră Dhennin.
Acest lucru sugerează că așezarea ar fi putut fi fondată încă din timpul domniei lui Akhenaton.
„ subliniază importanța strategică și culturală a acestei așezări”, laudă descoperirea Roger Forshaw, lector onorific la Universitatea din Manchester (Anglia), care nu a fost implicat în studiu.
De asemenea, el a remarcat sofisticarea planului urban: „Strada era proiectată ingenios, cu un sistem de colectare a apei pentru a proteja zidurile fragile din cărămidă de lut.”
Săpăturile continuă, iar echipa de arheologi speră să determine dimensiunea exactă a așezării, perioada exactă a fondării și cum se numea acest loc în limba egipteană antică.