Premierul Republicii Moldova: Soluția crizei energetice din Transnistria depinde de retragerea trupelor ruse

Premierul Republicii Moldova: Soluția crizei energetice din Transnistria depinde de retragerea trupelor ruse
📅 2025-01-22

În același timp, el a spus că o soluţie de durată depinde de retragerea trupelor ruse din această regiune separatistă aproape de Moscova.

Într-un interviu la Forumul Economic Mondial de la Davos, Dorin Recean a acuzat Rusia că încearcă să creeze instabilitate în Republica Moldova pentru formarea unui guvern pro-Moscova după alegerile legislative prevăzute pentru toamnă.

„Această criză a gazului şi energiei în Transnistria vizează să creeze o criză de securitate în Moldova, în toată Moldova şi în întreaga regiune", a declarat Dorin Recean pentru AFP.

El a adăugat că va discuta cu liderii Uniunii Europene la Davos despre „modul în care vom depăşi împreună această agresiune a Rusiei împotriva Moldovei".

Potrivit lui, soluţia la criză este ca autorităţile separatiste din Transnistria să accepte gazul şi cărbunele de la comunitatea internaţională sau ca Gazprom să reia livrările. „Până în prezent nu o acceptă", a declarat Recean. „Dar lucrăm la aceasta", a adăugat el.

„Ceea ce este foarte important de înţeles este că acest scenariu este plauzibil doar dacă înlocuim actuala aşa-numită misiune de menţinere a păcii, la care participă militarii ruşi, cu o misiune civilă de menţinere a păcii condusă de Naţiunile Unite", a apreciat el.

Totuşi, „Rusia intenţionează să-şi consolideze puterea şi prezenţa militară pentru a provoca Ucraina la vest şi sud-vest, adică în regiunea Odesa", a explicat Recean, pentru care „obiectivul (Moscovei, n.red. ) este de a crea instabilitate în Moldova".

Când ar putea avea loc alegerile parlamentare

De asemenea, prim-ministrul a declarat că Republica Moldova va organiza probabil alegeri parlamentare în septembrie şi că, în opinia lui, Rusia intenţionează să facă presiune pentru un guvern pro-rus care „ar accepta atunci să consolideze prezenţa militară rusă".

Rusia a fost acuzată că a intervenit în alegerile prezidenţiale care au avut loc în noiembrie în Republica Moldova, câştigate în cele din urmă de preşedinta pro-UE Maia Sandu.

Într-un referendum organizat în octombrie, fosta republică sovietică a votat cu o majoritate restrânsă în favoarea aderării la UE.

Potrivit premierului Recean, Moldova ar putea începe negocierile de aderare la UE în acest an, cu scopul de a se alătura celor 27 de ţări membre până în 2030.

Autorităţile de la Chişinău au accesat instrumentele  Mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene. Hotărârea a fost luată pentru solicitarea asistenţei internaţionale în legătură cu criza energetică din Transnistria, provocată de decizia companiei ruse "Gazprom" de a sista livrările de gaze naturale spre regiunea transnistreană de la 1 ianuarie, în pofida contractului în vigoare pe care l-a semnat cu "Moldovagaz", informează marţi Ziarul Naţional din Chişinău.

Biroul Politici de Reintegrare anunţă că Guvernul este pregătit să transmită, în conformitate cu ultima decizie a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova (CSE), 72 de generatoare electrice instituţiilor educaţionale şi sociale situate în Zona de Securitate şi din regiunea transnistreană, afectate de sistarea furnizării energiei electrice şi a gazelor naturale.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Ce scrie în scrisoarea pe care i-a lăsat-o Joe Biden lui Donald Trump în Biroul Oval, la plecarea de la Casa Albă

Preşedintele Donald Trump a dezvăluit miercuri, în exclusivitate pentru Fox News, conţinutul scrisorii pe care fostul preşedinte Joe Biden i-a lăsat-o la plecare, în Biroul Oval, la începutul acestei săptămâni.  

Premierul Republicii Moldova: Soluția crizei energetice din Transnistria depinde de retragerea trupelor ruse

Comunitatea internaţională este pregătită să ofere gaz pentru a pune capăt crizei energetice din Transnistria, afirmă  premierul Republicii Moldova, Dorin Recean.

Horoscop 23 ianuarie 2025, cu Neti Sandu. Zodia care are mare noroc la bani

Horoscop 23 ianuarie 2025, prezentat de Neti Sandu la Știrile PRO TV. O zi condimentată frumos. Apar urgențe de tot felul și o să ne mobilizăm să lichidăm tot ce-avem pe ordinea de zi.  

Salariul minim nu va mai sta în pixul politicienilor. Criteriile după care va fi calculat. DOCUMENT

După ce la finalul anului trecut a fost anunțată adoptarea salariului minim european, urmată de o creștere a salariului minim începând cu 1 ianuarie 2025.

Samsung a lansat seria Galaxy S25. Ce specificații au noile telefoane, cu un preț de pornire de 800 de dolari

Seria Samsung Galaxy S25 a fost lansată miercuri în San Jose, California. Noua gama de telefoane high-end are prețuri începând de la 800 de dolari.

Medicamente expirate și alimente depozitate incorect, descoperite la centrele pentru copii cu dizabilități din Mureș

Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Mureş a descoperit nereguli și încălcări ale legislației în urma controalelor efectuate între 11 și 21 ianuarie la patru centre pentru copii cu dizabilități din județ.

Mâncărurile românești apreciate de străini. România a urcat cinci poziții în clasamentul gastronomiei mondiale

Într-un singur an, România a urcat cinci poziții în cel mai recent top din „Atlasul gustului”, o enciclopedie a celor mai apreciate preparate din toată lumea.

Declin demografic fără precedent în Europa. „Avem mai puține botezuri, cununii și mai multe înmormântări”

Bătrânul continent este într-un declin demografic fără precedent. Situaţia este atât de gravă, mai ales că are şi efecte economice, încât statele membre au fost îndemnate în plenul Parlamentului European să ia măsuri concrete, cât mai repede.

Produsele tradiționale din România câștigă teren în afară. Salamul de Nădlac face primul pas pentru recunoașterea europeană

Salamul de Nădlac a intrat în prima etapă de recunoaștere europeană. Se pregătesc brânza frământată de Teaca și babicul de Buzău, care sunt în curs de înregistrare.

România vrea să amâne închiderea centralelor pe cărbune. Ministrul Energiei: „O perioadă de timp, poate până în 2032”

Centralele pe cărbune ar putea avea viitor în România, deși legea actuală prevede clar închiderea lor completă în următorii ani.

Good News

Only good and positive news.