Bălăceanu: Nu poți să te aperi împotriva Rusiei la Marea Neagră cu un tun. Dacă voia, Iohannis rezolva achiziția fregatelor

Bălăceanu: Nu poți să te aperi împotriva Rusiei la Marea Neagră cu un tun. Dacă voia, Iohannis rezolva achiziția fregate
📅 2025-01-08

Generalul Virgil Bălăceanu, fostul reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles, consideră „revoltător”, în carul „dosarului eşuat” al corvetelor multifuncţionale, „să ai sumele alocate ani de zile pentru dezvoltarea forţelor navale şi să nu poţi un asemenea lucru.

Generalul crede că, dacă şi-ar fi propus, preşedintele Klaus Iohannis ar fi găsit o soluţie pentru deblocarea contractului, în discuţiile cu preşedintele francez Emmanuel Macron.

„Deci este revoltător să ai sumele alocate ani de zile pentru a-ţi realiza capabilităţi pentru forţele navale şi să nu poţi face un asemenea lucru.

Asta se întâmplă pentru că există un dezinteres faţă de problemele majore ale noastre şi atunci se spune: evit să abordez o asemenea problemă, nu intră în responsabilitatea preşedintelui, nu intră în responsabilitatea ministrului apărării, nu caut soluţii pentru că dacă nu le am deja pe masă într-o legislaţie anterioară nu-mi asum eu riscul să intru în lucruri care îmi pot afecta imaginea, îmi pot afecta libertatea”, a declarat, pentru News.ro, generalul Virgil Bălăceanu.

Bălăceanu: Iohannis putea rezolva achiziția corvetelor prin discuții directe cu Macron

În august 2023, Ministerul Apărării anunţa că a anulat procedura de atribuire din Programul de înzestrare "Corvetă multifuncţională", întrucât ofertantul declarat câştigător nu a semnat acordul-cadru. În primăvara anului următor, Guvernul a abrogat hotărârea care viza achiziţia de corvete multifuncţionale.

România a vorbit pentru prima dată despre cumpărarea corvetelor în 2016, dar procedurile au fost accelerate în 2018.

Un an mai târziu, gigantul francez Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa au câştigat licitaţia, dar contractul, în valoare de 1,2 miliarde de euro, nu a mai fost semnat. În afara acestei asocieri, au mai ofertat Şantierul Damen (Olanda) şi Fincantieri (Italia).

Generalul Virgil Bălăceanu consideră că decizia pentru deblocarea acestei situaţii şi contruirea corvetelor multifuncţionale pentru înzestrarea Forţelor Navale Române trebuie luată, în primul rând, „la nivel politic”.

„Decizia trebuie luată, în primul rând, la nivel politic, pentru că presupune o acţiune politică majoră. Eu am convingerea că dacă preşedintele Iohannis şi-ar fi propus, în discuţiile cu preşedintele Macron, să deblocheze contractul, devenit un adevărat dosar eşuat al construirii corvetelor multifuncţionale şi al modernizării fregatelor, s-ar fi ajuns la o soluţie.

Atunci când vorbeşti de industria de apărare şi de capabilităţile necesare apărării României, respecţi legislaţia, dar legislaţia înseamnă respectarea şi a acestor nevoi.

Dacă cei care sunt decidenţi nu se implică şi spun «nu e problema mea pentru că este o problemă de afacere şi de legislaţie în domeniul achiziţiilor», atunci eşuează, în condiţiile în care ai Marea Neagră închisă”, afirmă Bălăceanu.

„Nu te poţi apăra împotriva flotei ruse la Marea Neagră cu un tun”

În ceea ce priveşte fregatele aflate în doarea Forţelor Navale, care trebuie modernizate, Virgil Bălăceanu spune că la momentul actual, acestea nu pot duce decât operaţii maritime patrulare, ele nefiind înarmate şi neputând să execute misiuni de apărare maritimă.

„Nu poţi să te aperi împotriva agresivităţii flotei ruse la Marea Neagră cu un tun. Unde sunt sistemele de rachete, de rachete antinavă, unde sunt sistemele de apărare antiaeriană, unde sunt torpilele perfecţionate, unde sunt, eventual, dacă se va ajunge ca la bordul navelor de luptă să fie şi drone maritime şi aşa mai departe.

Noi ne lăudăm cu cele două fregate, dar capabilităţi de luptă are cea de-a treia fregată, „Mărăşeşti”, care, pentru că a fost produsă de industria românească şi echipată cu armament sovietic, este Cenuşăreasa, dar ea este singura fregată care poate desfăşura o misiune reală de apărare maritimă şi costieră a României.

Acestea sunt realităţile, dar nu ni le spune nimeni şi de multe ori cosmetizăm adevărul. Asta este o vulnerabilitate majoră”, a mai declarat Virgil Bălăceanu.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Ce implică recuperarea după un accident vascular cerebral. Programul trebuie adaptat fiecărui pacient în parte

2 din 3 persoane care suferă un accident vascular cerebral rămân cu sechele. Recuperarea după AVC este extrem de importantă și ar trebui să înceapă chiar din secția de neurologie, imediat ce pacientul este stabil.

Orașul care are cea mai scumpă apă potabilă din România. Prețul a explodat. Cea mai ieftină apă este în Timiș

Compania de Apă Buzău, operatorul regional al serviciilor de apă şi de canalizare din judeţ, practică, la începutul anului, cel mai mare tarif din România pentru apa potabilă.

Dezastrul provocat de un tânăr șofer băut, în Cluj-Napoca. Impactul puternic a distrus mai multe mașini. FOTO

Un șofer de 20 de ani aflat sub influența alcoolului a provocat un accident rutier serios în Cluj-Napoca, provocând pagube la patru mașini și rănind un pasager.

Bălăceanu: Nu poți să te aperi împotriva Rusiei la Marea Neagră cu un tun. Dacă voia, Iohannis rezolva achiziția fregatelor

Întreaga putere navală a României în acest moment îl reprezintă vechea fregată ”Mărășești”, dotată cu armament sovietic, în timp ce politicienii sunt vinovați de eșecul revoltător al achiziției de corvete, consideră generalul Virgil Bălăceanu.

Gaza Cola, lansată de un activist palestinian pentru a reconstrui un spital distrus

Sănătatea din Gaza este „în pragul colapsului total”, potrivit ONU, din cauza atacurilor asupra spitalelor de către Israel.

Vremea azi, 8 ianuarie. Vreme mai caldă decât în mod normal la început de an. Unde se vor înregistra 18 grade

Ziua de astăzi aduce vreme mult mai caldă decât ar fi normal, câteva ploi slabe în vestul, în nord-vestul și în centrul țării și un vânt puternic la munte, la altitudini mari.  

Un tânăr cu permisul anulat și cu test pozitiv la amfetamină a fugit de polițiști în Constanța

Urmărire ca în filme, marți, pe străzile din Constanța, după ce un tânăr de 24 de ani cu permisul anulat și posibil sub influența drogurilor nu a oprit la semnalele polițiștilor.

CES 2025. Roboți, ecrane pentru dislexici sau gutiere inteligente. Ce poate face masca smart

În Las Vegas, cel mai important târg de tehnologie din lume este în plină desfășurare. Roboți care ne imită gesturile, ecrane speciale pentru dislexici sau un ghid autonom pentru nevăzători sunt doar o parte dintre gadget-urile momentului.  

Cursa dintre SUA și China pentru colectarea de probe de pe Marte se intensifică. NASA vrea să reducă costurile

NASA a anunţat marţi că ar putea apela la SpaceX a lui Elon Musk sau la Blue Origin a lui Jeff Bezos pentru a reduce costurile în creştere ale returnării pe Pământ a rocilor marţiene colectate de roverul Perseverance, transmite AFP.

Cel mai nou film al Pamelei Anderson, care spune povestea unei dansatoare la sfârșit de carieră, ajunge în cinematografe

Cel mai nou film al Pamelei Anderson ajunge în cinematografe în acest weekend.  

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.