A fost lansată și mașina care poate transporta dispozitive de zbor de mici dimensiuni. Infrastructura pentru ea nu este, însă, disponibilă în multe țări. Momentan. De la CES 2025 nu lipsesc nici obiectele care amuză participanții.
Las Vegas, orașul vizitat în fiecare an de peste 40 de milioane de oameni din diferite colțuri ale lumii, este plin în perioada aceasta de jurnaliști, creatori de conținut și reprezentanți ai celor mai importante companii de tehnologie. Toți vor să vadă inovațiile momentului. Roboții sunt și anul acesta atracția principală.
Iulia Ionescu: ”Acesta este Tomo. Un robot extrem de meticulous, care după cum puteți vedea, cântă la pian, dar are numeroase alte talente tocmai datorită mișcărilor pe care le poate face cu degetele sale. Este folosit și în restaurant, în bucătării, în cafenele, dar și în domeniul medical, în spital și inclusive în fabric, tocmai datorită faptului că mișcările sale sunt foarte asemănătoare cu cele umane”.
Nu lipsesc, însă, nici dispozitivele medicale. Acesta, de exemplu, este un ghid autonom conceput pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Costă 500 de dolari.
Iulia Ionescu: „Acesta este un produs foarte popular aici, în Statele Unite ale Americii. Deja a fost vândut în sute de exemplare. Este dotat cu mai multe camere video, dar și senzori și practice îi îndrumă pe nevăzători atunci când sunt pe stradă. Înlocuiește obișnuitul câine ghid pe care îl vedem în preajma persoanelor cu deficiențe de vedere”.
Iar pentru persoanele cu probleme de mobilitate a fost creat această gutieră inteligentă, care îi ajută să utilizeze dispozitivele smart din casă prin mișcările limbii. Este un produs medical realizat la comandă, personalizat pentru fiecare utilizator. Costă 1.500 de dolari.
„Prioritizăm persoanele care au nevoie de acest dispozitiv. Este minunat să vedem ce impact are asupra vieții lor. Un utilizator ne-a spus de curând că a putut în sfârșit să realizeze o fotografie pentru prima data în viața sa, iar alt utilizator ne-a mărturisit că a iubit șahul toată viața. Acum poate să joace iar șah, poate să se joace cu prietenii săi”.
Și asta nu este tot. Acum există și produse speciale pentru dislexici. Această lampă, de exemplu, îi ajută să urmărească mai ușor cuvintele atunci când citesc. Iar un astfel de monitor poate fi reglat în funcție de preferințele persoanele care întâmpină dificultăți în urmărirea cuvintelor.
„Prin această telecomandă putem adapta frecvența produsului în așa fel încât să fie mai stroboscopic sau mai puțin, iar scopul este să găsim această frecvență potrivită pentru fiecare dislexic”.
Și nu lipsesc nici gadget-urile pe seama cărora participanții la târg mai mult se amuză.
Iulia Ionescu: „Aceasta nu este o mască obișnuită. Poate să-mi detecteze emoțiile și să mă ajute să comunic mai ușor cu cei din preajma mea. De exemplu, la un eveniment de genul acesta, unde este foarte aglomerat și unde ar fi indicat să purtăm o mască de protecție în anumite situații, producătorul acestui produs ne propune să purtăm așa ceva, dar vă spun sincer că se respiră destul de greu și ce îmi este dificil acum să-mi dau seama este dacă voi chiar reușiți să mă înțelegeți și să mă auziți așa cum trebuie”.
Mașinile, în special cele autonome sau zburătoare, atrag și anul acesta toate privirile. A fost lansat inclusiv un autoturism care poate duce dispozitive de zbor de mici dimensiuni. O tehnologie care îți permite să ai tot timpul la îndemână un alt mijloc de transport. O bucurie pentru țările în care există infrastructură pentru așa ceva.
Tot ce se întâmplă la CES 2025, în Las Vegas, Nevada, vedeți săptămâna aceasta la Știrile PRO TV.