Orașul care are cea mai scumpă apă potabilă din România. Prețul a explodat. Cea mai ieftină apă este în Timiș

Orașul care are cea mai scumpă apă potabilă din România. Prețul a explodat. Cea mai ieftină apă este în Timiș
📅 2025-01-08

Tariful este de 10,06 lei/mc, exclusiv TVA, pe următoarele poziţii situându-se companiile de profil din Bacău, Brăila, Prahova şi Vaslui.

Potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), la data de 1 ianuarie 2025 au intrat în vigoare noile tarife aprobate pentru serviciile de distribuţie a apei potabile şi preţurile pentru serviciile de canalizare-epurare. Pentru al doilea an consecutiv, Compania de Apă Buzău practică, în luna ianuarie, cel mai mare tarif pentru apa potabilă.

"Compania de Apă Buzău are un preţ la apa potabilă produsă, transportată şi distribuită lei/mc, exclusiv TVA, de 10,06 lei. Tariful la canalizare/canalizare - epurare este de 6,95 lei, exclusiv TVA. Data intrării în vigoare a preţului/ tarifului aprobat este 1 ianuarie 2025", arată ANRSC.

Începând cu data de 1 ianuarie, compania regională din Bacău are un tarif pentru apa potabilă de 9,88 lei/mc, exclusiv TVA, iar societăţile din Brăila, Prahova şi Vaslui au stabilit preţul de 9,66 lei.

Pentru perioada 2020-2025, Compania de Apă Buzău a aplicat o strategie tarifară generată de o cofinanţare pentru desfăşurarea unor investiţii realizate din fonduri europene care se reflectă în preţul serviciilor prestate. Creşterea preţurilor este explicată şi prin inflaţie.

"Este o politică tarifară începută în anul 2021 şi anul acesta este ultimul în care se aplică procentul de creştere. Din cauza inflaţiei mari, a crescut mult preţul. Inflaţia s-a reflectat în preţ aproximativ 70%, 30% este creşterea reală care înseamnă câţiva bani. Este ultimul an când se aplică politica tarifară", a declarat luni, economistul Companiei de Apă Buzău, Dragomir Văsii.

La polul opus, Aquatorontal SRL din Timiş practică cel mai ieftin tarif pentru apă potabilă, de 3,52 lei/mc, exclusiv TVA, fiind urmată de operatori din Orăştie, Râmnicu Vâlcea şi Miercurea Ciuc.

"Diferenţa este dată de sistemele puse în funcţiune, unele spre exemplu pompează o singură dată şi apa ajunge la robinet, în alte situaţii, cum suntem noi, o pompăm de cinci ori. O scoatem din foraje în staţie, din staţie la hidrofor, din hidrofor la blocuri samd. Cheltuielile din spate, acestea ridică preţul. La anul nu ar mai trebui să fie nicio creştere, cât priveşte o scădere, să vedem inflaţia", a mai precizat Dragomir Văsii.

În luna ianuarie 2024, Compania de Apă Buzău practica cel mai scump tarif pentru apa potabilă, 9,30 lei/mc, exclusiv TVA. 

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Ce implică recuperarea după un accident vascular cerebral. Programul trebuie adaptat fiecărui pacient în parte

2 din 3 persoane care suferă un accident vascular cerebral rămân cu sechele. Recuperarea după AVC este extrem de importantă și ar trebui să înceapă chiar din secția de neurologie, imediat ce pacientul este stabil.

Orașul care are cea mai scumpă apă potabilă din România. Prețul a explodat. Cea mai ieftină apă este în Timiș

Compania de Apă Buzău, operatorul regional al serviciilor de apă şi de canalizare din judeţ, practică, la începutul anului, cel mai mare tarif din România pentru apa potabilă.

Dezastrul provocat de un tânăr șofer băut, în Cluj-Napoca. Impactul puternic a distrus mai multe mașini. FOTO

Un șofer de 20 de ani aflat sub influența alcoolului a provocat un accident rutier serios în Cluj-Napoca, provocând pagube la patru mașini și rănind un pasager.

Bălăceanu: Nu poți să te aperi împotriva Rusiei la Marea Neagră cu un tun. Dacă voia, Iohannis rezolva achiziția fregatelor

Întreaga putere navală a României în acest moment îl reprezintă vechea fregată ”Mărășești”, dotată cu armament sovietic, în timp ce politicienii sunt vinovați de eșecul revoltător al achiziției de corvete, consideră generalul Virgil Bălăceanu.

Gaza Cola, lansată de un activist palestinian pentru a reconstrui un spital distrus

Sănătatea din Gaza este „în pragul colapsului total”, potrivit ONU, din cauza atacurilor asupra spitalelor de către Israel.

Vremea azi, 8 ianuarie. Vreme mai caldă decât în mod normal la început de an. Unde se vor înregistra 18 grade

Ziua de astăzi aduce vreme mult mai caldă decât ar fi normal, câteva ploi slabe în vestul, în nord-vestul și în centrul țării și un vânt puternic la munte, la altitudini mari.  

Un tânăr cu permisul anulat și cu test pozitiv la amfetamină a fugit de polițiști în Constanța

Urmărire ca în filme, marți, pe străzile din Constanța, după ce un tânăr de 24 de ani cu permisul anulat și posibil sub influența drogurilor nu a oprit la semnalele polițiștilor.

CES 2025. Roboți, ecrane pentru dislexici sau gutiere inteligente. Ce poate face masca smart

În Las Vegas, cel mai important târg de tehnologie din lume este în plină desfășurare. Roboți care ne imită gesturile, ecrane speciale pentru dislexici sau un ghid autonom pentru nevăzători sunt doar o parte dintre gadget-urile momentului.  

Cursa dintre SUA și China pentru colectarea de probe de pe Marte se intensifică. NASA vrea să reducă costurile

NASA a anunţat marţi că ar putea apela la SpaceX a lui Elon Musk sau la Blue Origin a lui Jeff Bezos pentru a reduce costurile în creştere ale returnării pe Pământ a rocilor marţiene colectate de roverul Perseverance, transmite AFP.

Cel mai nou film al Pamelei Anderson, care spune povestea unei dansatoare la sfârșit de carieră, ajunge în cinematografe

Cel mai nou film al Pamelei Anderson ajunge în cinematografe în acest weekend.  

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.