Cursa dintre SUA și China pentru colectarea de probe de pe Marte se intensifică. NASA vrea să reducă costurile

Cursa dintre SUA și China pentru colectarea de probe de pe Marte se intensifică. NASA vrea să reducă costurile
📅 2025-01-08

Planificată iniţial să livreze 30 de tuburi de probă pe Pământ până în anii 2030, misiunea Mars Sample Return s-a confruntat cu cheltuieli în creştere şi întârzieri, determinând agenţia spaţială americană să exploreze soluţii mai raţionalizate.

Pivotarea are loc în timp ce China avansează către o misiune mai simplă de returnare a mostrelor „grab-and-go” către Planeta Roşie „în jurul anului 2028”, potrivit presei de stat, ceea ce ar putea să o transforme în prima naţiune care realizează această performanţă.

Bill Nelson, administratorul NASA demisionar, a dezvăluit marţi că agenţia evaluează două potenţiale arhitecturi pentru aterizarea unei platforme robotice pe Marte, o decizie finală fiind aşteptată la mijlocul anului 2026.

Prima opţiune utilizează sistemul Sky Crane al NASA, un jetpack robotic care a coborât roverele Curiosity şi Perseverance pe suprafaţa marţiană în 2012 şi 2021.

Cel de-al doilea implică un „aterizator de mare capacitate” dezvoltat de un partener comercial pentru a plasa hardware-ul necesar pe suprafaţă.

„Ştiţi cu toţii că SpaceX şi Blue Origin au fost deja cele care şi-au exprimat interesul, dar ar putea fi şi alţii”, a spus Nelson.

În ambele scenarii, modulul de aterizare ar transporta un Mars Ascent Vehicle la scară redusă - o rachetă uşoară proiectată pentru a lansa eşantioane pe orbita planetei Marte.

Acolo, Earth Return Orbiter, în curs de dezvoltare de către Agenţia Spaţială Europeană (ESA), ar intercepta încărcătura utilă pentru călătoria înapoi pe Pământ.

NASA îşi revizuieşte, de asemenea, strategia de alimentare pentru modulul de aterizare. În locul panourilor solare, care sunt vulnerabile la furtunile de praf de pe Marte, agenţia intenţionează să utilizeze o baterie nucleară pentru căldură şi energie.

Cu opţiunea Sky Crane, NASA estimează că cheltuielile ar putea varia între 6,6 şi 7,7 miliarde de dolari - cu mult mai puţin decât cele 11 miliarde de dolari prevăzute în planul iniţial, conform unui audit independent.

Parteneriatul cu furnizori comerciali ar putea reduce şi mai mult costurile, la între 5,8 şi 7,1 miliarde de dolari, iar întoarcerea este preconizată între 2035-2039, faţă de 2040 conform planului iniţial.

Calendarul misiunii depinde de variabile precum finanţarea anuală din partea Congresului şi dacă NASA şi ESA optează pentru un zbor direct de pe Marte pe Pământ sau pentru un ocol către o „orbită cislunară” în jurul Lunii, de unde ar trebui recuperate mostre.

Între timp, misiunea mai simplă a Chinei ar putea livra mostre cu ani înaintea NASA, marcând o victorie simbolică semnificativă. Nelson a minimalizat comparaţiile dintre cele două programe, subliniind complexitatea şi amploarea efortului NASA.

„Nu puteţi compara cele două - a noastră... este o misiune extrem de bine gândită, creată de comunitatea ştiinţifică a lumii”, a spus el.

Perseverance a aterizat pe Marte în 2021 pentru a căuta dovezi ale vieţii microbiene antice de acum miliarde de ani, când planeta era mai caldă şi mai umedă.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

CES 2025. Roboți, ecrane pentru dislexici sau gutiere inteligente. Ce poate face masca smart

În Las Vegas, cel mai important târg de tehnologie din lume este în plină desfășurare. Roboți care ne imită gesturile, ecrane speciale pentru dislexici sau un ghid autonom pentru nevăzători sunt doar o parte dintre gadget-urile momentului.  

Cursa dintre SUA și China pentru colectarea de probe de pe Marte se intensifică. NASA vrea să reducă costurile

NASA a anunţat marţi că ar putea apela la SpaceX a lui Elon Musk sau la Blue Origin a lui Jeff Bezos pentru a reduce costurile în creştere ale returnării pe Pământ a rocilor marţiene colectate de roverul Perseverance, transmite AFP.

Cel mai nou film al Pamelei Anderson, care spune povestea unei dansatoare la sfârșit de carieră, ajunge în cinematografe

Cel mai nou film al Pamelei Anderson ajunge în cinematografe în acest weekend.  

Un bărbat a intrat în plin cu mașina într-o turmă de oi și a omorât 10 dintre ele pe un drum din județul Suceava

O turmă de oi a fost lovită în plin marți seară de o mașină pe un drum din județul Suceava. 

Internetul fierbe după ce o fetiță de 9 ani și-a tatuat steagul SUA pe braț. A fost convinsă să renunțe la chipul lui Trump

O dispută mai puțin obișnuită face înconjurul rețelelor de socializare, în statul american Arizona.

Numărul turiștilor străini din România crește, dar nu stau mult și cheltuiesc foarte puțin. ”M-am îndrăgostit de locul ăsta”

Din ce în ce mai mulți turiști străini ne vizitează țara. Suntem în Schengen, iar România a fost promovată ca destinație de vacanță de mai multe organizații internaționale.  

Explozia Cybertruck Tesla din Las Vegas: Suspectul a folosit AI generativă, inclusiv ChatGPT, pentru a-şi planifica actul

Militarul găsit mort în Cybertruck-ul Tesla care a explodat în faţa Hotelului Trump din Las Vegas pe 1 ianuarie, Matthew Livelsberger, s-a folosit de inteligenţă artificială generativă, inclusiv ChatGPT, pentru a-şi planifica actul.

Ministrul Apărării: Dorinţa noastră de a creşte efectivul Armatei se bazează pe nevoia de apărare şi contextul în care trăim

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvar, a declarat, marţi seară, că îşi doreşte să crească efectivul Armatei Românie, care s-a redus în timp şi doreşte să ajungă la 100.000 de cadre, de la 85.000 cât sunt acum împreună cu civilii.

Preşedintele sud-coreean Yoon se confruntă cu a doua încercare de arestare. Anunțul anchetatorilor

Preşedintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, se confruntă cu o nouă tentativă de arestare, potenţial mai puternică, sub acuzaţia de insurecţie.

Alertă la aeroportul Chişinău. O jucărie cu explozibil, descoperită într-un colet poştal

O jucărie sub formă de maşină, care avea componentele unui obiect explozibil, a fost depistată pe aeroportul internaţional Chişinău, a confirmat pentru Agora.md şeful Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF), Ruslan Găluşcă.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.