Fostul șef de stat a fost întrebat care este ”prioritatea zero” a viitorului președinte al României după ce va ajunge la Palatul Cotroceni.
Băsescu spune că cel mai important lucru în momentul de față, în ceea ce privește România, este situația privind războiul din Ucraina.
Astfel, în opinia sa, primul lucru pe care trebuie să-l facă viitorul președinte al României este să se pună la curent cu informațiile privind criza din regiunea noastră și să citească dosarele de politică externă.
Diana Enache: Și apropo de sobrietate și de prestanță, ce trebuie să facă un președinte când ajunge la palat? Care este prioritatea zero?
Traian Băsescu: ”Ia dosarele de securitate, în primul rând, pentru că și situația din regiune obligă. E primul lucru, problema de securitate, ia principalele dosare de politică externă. Spre exemplu. Un lucru pe care vreau să-l înțelegeți. Mă uit că toată prostimea politică, una-două, parteneriatul strategic cu Statele Unite. Da. Parteneriatul strategic pentru secolul 21 este convenit de mine cu președintele Obamă. Dar trebuie să avem în vedere că un parteneriat strategic nu creează obligații. Este un document care nu se ratifică. Este un document de bune intenții. Este un document care listează prioritățile relațiilor bilaterale la un moment dat. Dar nu este un tratat obligatoriu pe care statele trebuie să-l respecte.”
Diana Enache: Trebuie să fii deajuns de abil, tu, ca lider politic, să întreții această relație, bineînțeles.
Nu în ultimul rând, Băsescu l-a ironizat pe președintele PSD Marcel Ciolacu, pentru că a anunțat că a avut o conversaţie telefonică ”foarte bună” cu preşedintele ales al SUA, Donald Trump, căruia i-a transmis felicitări.
Traian Băsescu: ”Iar asta cu poveștile, m-a sunat Trump și tu să-i vorbești în limba română lui Trump, e ridicolă, știi?”
Diana Enache: O să aibă România un lider, un astfel de lider politic - și evident că mă refer la președinte din decembrie încolo - îndeajuns de abil încât să susțină rolul și importanța României ...
Traian Băsescu: ”Nu știu, eu îmi aduc aminte, știți ce-ți poate aduce succesul? Asta o învățasem de mult. Spre exemplu, nu ești Statele Unite să vii să spui: asta e ceea ce eu vă propun. În schimb, trebuie să-ți creezi condiții de negociere când te întâlnești, când se ajunge la Consiliul European. Din acest motiv, spre exemplu, eu făceam conferințe de presă înainte de Consiliul European. Deci, când ajungeam la Bruxelles, colegii din Consiliu știau ce am spus eu acasă, știau că e foarte greu după ce ai făcut niște declarații acasă, să treci peste ele, să accepți alte soluții. Sau știam sigur că prin soluția pe care am anunțat-o voi găsi marjă de negociere, să nu fie atât de rău cum vor alții. Deci, dar la ei nu văd nimic. Spre exemplu, până acum trebuia să fie o întreagă dezbatere ce facem dacă se schimbă strategia Americii față de războiul din Ucraina? Ați auzit pe cineva?”
Diana Enache: Da, este este o temă pe care n-au discutat-o candidații la prezidențiale aproape deloc. Nu au abordat-o. Parcă parcă le-a fost teamă de acest subiect. Da, doar dacă au fost întrebați. Și foarte scurt.
Traian Băsescu: ”Da, pentru că Trump încă nu este președinte în funcție și din acest motiv să pregătești terenul cu privire la poziția României este mult mai dificil. Dar acest efort trebuie făcut și spus în variante. În varianta în care Trump dispune sistarea oricărui sprijin pentru Ucraina, în varianta în care Statele Unite acceptă să facă un nou conflict înghețat în sudul Ucrainei, în sud-estul Ucrainei.
Deci aceste variante trebuiesc dezbătute și făcute publice, nu ținute la sertar, pentru că eu vă spun ce se întâmpla când aveam un vizitator, un alt șef de stat, spuneam dați-mi ce a spus președintele X despre România și premierul despre România, și aveam o fișă cu declarații. Unde era declarație albă ziceam a, aici e nepregătit. Deci, pe tema asta pot să marșez”.
Urmăriți integral discuția cu fostul președinte al României Traian Băsescu în înregistrarea VIDEO a interviului!