„Pasul lui Biden ar fi interpretat ca o mişcare de a aprinde războiul şi de a se asigura că acesta nu se termină niciodată, ci se extinde”, a declarat Erdogan reporterilor în timpul zborului său de întoarcere din Brazilia, unde a participat la summitul G20.
„Acest pas nu numai că va escalada conflictul, dar va duce şi la un răspuns mai puternic din partea Rusiei”, a declarat el, îndemnând atât Moscova, cât şi Kievul să dea dovadă de reţinere.
Turcia, ţară membră NATO care se învecinează la Marea Neagră atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina, afirmă că sprijină integritatea teritorială a Ucrainei, a condamnat invazia rusă şi a oferit Kievului sprijin militar. Dar Ankara se opune, pe de altă parte, sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei, cu care împărtăşeşte legături importante în materie de apărare, energie şi turism.
Ucraina a folosit rachete ATACMS americane pentru a lovi teritoriul rus marţi, profitând în cea de-a 1.000-a zi a războiului de permisiunea recent acordată de administraţia preşedintelui american Joe Biden. În aceeaşi zi, preşedintele rus Vladimir Putin a aprobat un document politic prin care Moscova poate să folosească arme nucleare în mai multe circumstanţe, inclusiv ca răspuns la atacurile unui inamic care foloseşte arme convenţionale.
Aflat în Brazilia, liderul turc RecepTayyip Erdogan a declarat marţi într-o conferinţă de presă că Rusia trebuie să ia măsuri pentru a se proteja, atunci când a fost întrebat despre noua doctrină nucleară modificată a Rusiei. NATO ar trebui să analizeze cu atenţie declaraţia rusă. a adăugat Erdogan.
El a precizat că Turcia trebuie să menţină relaţii bune atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina şi va continua să facă apel la pace, în ciuda atacului Ucrainei asupra Rusiei cu rachete ATACMS, despre care a spus că „nu este pozitiv”.