„Absurd și devastator”. Economiștii avertizează asupra războiului comercial Trump-UE. „Ne-au exploatat”, se apără liderul SUA

„Absurd și devastator”. Economiștii avertizează asupra războiului comercial Trump-UE. „Ne-au exploatat”, se apără lideru
📅 2025-02-03

În urma unei discuții cu președinta Mexicului, Trump a decis să amâne cu o lună impunerea unor tarife similare și vecinului de la sud.

Președintele american amenință și blocul european cu creșterea tarifelor, în condițiile în care Statele Unite sunt cel mai mare partener comercial și de investiții al Uniunii. Pe fondul tensiunilor, bursele europene au scăzut astăzi, iar dolarul canadian a pierdut din valoare, până la minimul ultimilor 22 de ani.

De la miezul nopții, produsele importate de companiile americane din Mexic și Canada vor fi taxate cu 25%, iar cele din China cu 10%. În plus, președintele Donald Trump a amenințat și Uniunea Europeană cu taxe vamale crescute.

Donald Trump, președintele SUA: „Se va întâmpla, dar să vedem cum evoluează lucrurile, pentru că pur și simplu ne-au exploatat și avem un deficit de peste 300 de miliarde de dolari”.

Europa, gata de ripostă

Responsabilii europeni avertizează că Uniunea Europeană va riposta dacă devine o țintă.

Emmanuel Macron, președintele Franței: „Dacă este atacată din punct de vedere comercial, Europa va trebui să se facă respectată, deci să riposteze”.

Donald Tusk, premierul Poloniei:Trebuie făcut totul ca să evităm acest război stupid și inutil. Dar trebuie să avem grijă să nu ne pierdem din vedere interesele, dar nici respectul de sine”.

Kaja Kallas, Înaltul Reprezentant al UE: „Să fie clar, nu există câștigători în războaiele comerciale, iar dacă Trump pornește unul, atunci de pe margine își va freca mâinile satisfăcută China”.

Economiștii admit că majorarea taxelor vamale poate avea și unele avantaje – protejează locurile de muncă locale și stimulează producția internă. Însă dezavantajele întrec beneficiile.

Dr. David Macpherson, Departamentul de Economie de la Universitatea Trinity: „Distribuitorul este cel care plătește fizic taxa respectivă guvernului american, dar ulterior respectivul distribuitor transferă acest cost suplimentar cumpărătorilor, mărind prețurile”.

Potrivit unor estimări, fiecare familie americană va plăti anual cu 2.600 de dolari mai mult pentru cumpărăturile curente.

Trump recunoaște că decizia va avea consecințe usturătoare, dar susține că prețul merită pe termen lung, pentru reducerea deficitului comercial și securizarea granițelor.

Donald Trump: „S-ar putea să suferim puțin pe termen scurt (economic). Însă SUA au fost jefuite de cam toate țările de pe glob… Așa am ajuns la o datorie publică de 36 de mii de miliarde de dolari”.

Ascan Iredi, șef al departamentului de gestionare a portofoliului Plutos Asset Management: „Taxele, pe de o parte, alimentează inflația, iar pe de alta îi determină pe oameni să consume mai puțin. Deci, pericolul unei contracții economice e iminent. Dacă Trump țintește să încheie niște înțelegeri avantajoase, atunci s-o facă repede ca să nu se împuște singur în picior”.

Canada și Mexic vor să iasă la atac

Atât Canada, cât și Mexicul au anunțat că vor răspunde cu aceeași monedă.

Justin Trudeau, premierul demisionar al Canadei: „Este timpul să alegeți Canada! Asta poate însemna să verificați etichetele în magazin și să alegeți produsele „Made in Canada” ori să optați pentru whisky-ul canadian în locul celui din Kentucky. Poate însemna și să vă schimbați planurile pentru vacanța de vară, hotărând să rămâneți în Canada”.

Ottawa a publicat o listă cu peste o mie de produse americane care vor fi afectate de noile taxe vamale. Iar amenințările președintelui Trump – care a mers până la a vorbi de anexarea Canadei drept al 51-lea stat american – au generat furie în Canada. De la vânzări explozive de șepci cu mesajul „Canada nu este de vânzare”, la apeluri la boicotarea produselor americane, reacțiile canadienilor sunt categorice.

Chrystia Freeland, fost ministru de Finanțe al Canadei:
„Americanii vor fi uluiți de riposta canadienilor, pentru că suntem răniți, dar în primul rând furioși. Dispunem de mai multe pârghii de reacție decât își închipuie americanii. Canada este cea mai mare piață de desfacere pentru SUA, mai mare decât China, Japonia, Regatul Unit și Franța laolaltă”.

„Absurd” și „devastator” – în acești termeni descriu marile publicații economice războiul comercial declarat de administrația Trump.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

S-a întors roata. ChatGPT învață acum de la rivalul chinez DeepSeek. Reacția „părintelui AI-ului”, luat la rost de fani

ChatGPT se va inspira de la competitorul său direct care a luat cu asalt lumea tehnologiei. AI-ul chinezesc DeepSeek, dar și modelul LLama de la Meta.

Ce vrea să interzică Groenlanda după amenințarea lansată de Trump. Proiectul de lege va fi examinat de urgenţă

Groenlanda, teritoriul autonom danez râvnit de Donald Trump, vrea să adopte un proiect de lege care să interzică finanţarea partidelor sale politice de către donatori străini sau anonimi, potrivit agendei parlamentului său publicată luni.

Legea bugetului pe 2025, dezbătută în Parlament. Incidente marca AUR și SOS, cu preoții lângă și noi ironii de la USR

Senatorii și deputații, s-au reunit prima ședință de plen comun din acest an pentru a dezbate bugetul și restructurările din parlament. Ziua nu a fost lipsită de incidente.

„Absurd și devastator”. Economiștii avertizează asupra războiului comercial Trump-UE. „Ne-au exploatat”, se apără liderul SUA

Uniunea Europeană se pregătește pentru un război comercial cu SUA, după ce administrația Trump a impus deja taxe vamale Canadei și Chinei. 

Reguli noi pregătite de Guvern pentru piața crypto, pe lângă impozitare. Ministerul Finanțelor va avea o comisie specială

Pentru a aduna mai mulți bani la buget, guvernul vrea să impună reguli pentru piața criptomonedelor.

Surse: Laura Vicol și Vladimir Ciorbă, reținuți în dosarul Nordis, după audieri maraton și percheziții

Percheziții de amploare au fost efectuate atât în România, cât și în Monaco, în scandalul Nordis. Laura Vicol, fosta șefă a Comisiei Juridice de la Camera Deputaților, și soțul acesteia, au fost aduși la DIICOT.

Haz de necaz. Coiful croșetat, ideea virală a unei artiste. „Am primit foarte multe comenzi”

Un coif croșetat din lână, după modelul celui de la Coțofenești, devenit popular pe rețelele sociale, va fi vedeta unei expoziții la Art Safari. Alături de coif vor fi expuse și trei brățări, tot croșetate, după modelul celor furate în Olanda.

Românii dependenți de jocuri de noroc cer singuri să fie interziși în cazinouri. „Am pierdut mai bine de un apartament”

Crește îngrijorător numărul românilor care cer să fie excluși din sălile de joc sau cazinouri. În ultima jumătate de an, aproape 12.000 au solicitat acest lucru, de la 2.500 până atunci, conform Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc.

Tragedia de la Natisone, unde 3 români au murit. Dacă autoritățile din Italia ar fi acționat prompt, tinerii ar fi trăit azi

Rudele tinerilor români care au pierit în vara anului trecut în apele crescute brusc ale râului Natisone, din Italia, îi plâng și acum.

O mare companie din România se pregătește să concedieze o treime din angajați. Industria, afectată de dificultăți economice

Sute de români sunt concediați din industria componentelor auto, care se confruntă cu mari dificultăți economice.

Good News

Only good and positive news.