Potrivit legii, cei care își declară dependența apar într-un registru național și nu mai sunt lăsați în sălile de jocuri, temporar sau pentru totdeauna, în funcție de solicitare. Deocamdată, cererile pot fi depuse doar fizic, la sediul Oficiului sau la operatori. Recent, a fost dezvoltată și o platformă care va conține baza de date, dar încă nu este funcțională.
Aproape 100 de solicitări pe zi sunt primite de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc de la persoane care nu mai vor să intre în sălile de joc, spun reprezentanții instituției. Un tânăr se confruntă cu dependența de peste un deceniu. Recent a cerut să fie exclus din sălile de joc.
Fost dependent de jocuri de noroc: „La început prinzi adrenalina aia, ai senzația că mereu o să prinzi un câștig bun. Trebuia să fac rost de bani să joc în fiecare zi. Toată lumea fugea de mine, la toată lumea aveam datorii. Am pierdut mai bine de un apartament, două, la jocurile de noroc.”
Cei care au acest viciu și vor să se autoexcludă de la jocurile de noroc, pot intra pe site-ul Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc, unde vor accesa secțiunea "Joc Resposabil". Acolo există o cerere de autoexcludere care, după ce va fi completată, se poate depune doar fizic. Fie la sediul ONJN, fie direct la operatorii de jocuri de noroc.
Platforma prin care jucătorii vor putea depune cererea de excludere online este încă în teste. Prin aceasta, operatorii vor avea acces mai ușor la baza de date cu cei care au solicitat acest lucru. Acum, centralizarea datelor durează mai mult.
Doru Gheorghiu, Asociația Organizatorilor și Producătorilor de Jocuri de Noroc: „Fiecare se organizează deocamdată așa cum poate, sunt recepționate acele solicitări, dar o centralizare și o uniformizare a acestui mod de lucru o vom obține când va fi funcțională acea platformă. Vom avea o adresă web pe care jucătorii vor putea să o acceseze și să se autoexcludă online.”
Potrivit datelor Băncii Naționale române, anul trecut, cele mai multe plăți online făcute de români au fost în cazinouri și case de pariuri. În 2023, românii au cheltuit la jocuri de noroc online aproximativ 2,5 miliarde de euro, din peste 80, la nivel mondial.
În România, sunt în prezent în jur de 100.000 de jucători frecvenți. Acestea sunt doar statisticile oficiale oferite de cei din industrie. În realitate, numărul lor este mult mai mare. Subiectul va fi dezbătut pe larg într-o nouă campanie marca Știrile Protv.