Fenomenul se manifestă în toată Europa - mașinile electrice au vânzări scăzute, iar cele cu motor termic sunt amenințate de sancțiuni pentru depășirea cotelor de emisie. În plus, producătorii chinezi cuceresc piețele. În fața acestor probleme, industria de profil a cerut sprijinul Comisiei Europene.
Preh România, producător de componente electronice pentru mărci importante precum Porsche, Mercedes sau Tesla, ar putea concedia aproape o treime din cei 2.000 de angajați pe care-i are la Brașov.
Firma face parte dintr-un grup global, prezent pe patru continente, care se confruntă cu diminuarea comenzilor. Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă a fost notificată despre intențiile societății.
Reprezentanții companiei susțin că decizia nu este încă luată, dar se pregătesc și pentru cel mai pesimist scenariu. Totul depinde de evoluția comenzilor. Salariații au fost și ei informați asupra situației.
Și în Prahova, producătorul american de ștergătoare Trico ar putea da afară 392 de angajați. Lista de motive este lungă. Informatia a fost făcută publică de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă.
Cristina Stoichici, director executiv AJOFM Prahova „Reprezentanții concernului american nu au dorit să comenteze situația”.
Anul trecut, 38% dintre companiile europene de profil au operat în pierdere sau au reușit doar sa-și acopere cheltuielile. Industria a fost nevoită să desființeze 54.000 de locuri de muncă, mai multe decât în pandemie. Consecințele se resimt și la noi.
În Oradea, un bloc de locuințe pentru muncitorii parcul industrial, menit să atragă lucrători în zonă, stă nefolosit. Firmele nu mai angajează.
Octavian Dan, președinte Asociația Firmelor Bihorene: „Scăderea economiilor occidentale va atrage, în mod clar, concedieri în România”.
Și la Sibiu, producătorul de componente auto Brandl a concediat 140 de oameni. Cei de la AJOFM au confirmat.
Cosmin Adrian Roș, director AJOFM Sibiu: „Procedură începută în luna noiembrie și finalizată în luna ianuarie”.
Reprezentanții companiei nu au putut fi contactați pentru a-și exprima un punct de vedere.
În vestul Europei, cei disponibilizați au șanse să-și găsească de lucru în industria de apărare, aflată în expansiune.
Și la noi, concernul german Rheinmetall, care produce la Mediaș vehicule militare, angajează lunar oameni cu experiență. Însă numărul posturilor e deocamdată mic.