După audieri maraton care au durat aproape toată ziua, Laura Vicol și soțul ei, Vladimir Ciorbă, au fost reținuți în dosarul Nordis, luni seară, potrivit unor surse judiciare.
Prejudiciul depășește 71 de milioane de euro, spun anchetatorii. 40 de persoane sunt vizate de audieri. Implicată în schema infracțională ar fi fost și Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului președinte Traian Băsescu.
„A început spectacolul” - a scris pe Facebook, la ora 6 dimineața, fosta șefă a Comisiei Juridice de la Camera Deputaților. Atunci demarau perchezițiile DIICOT în dosarul Nordis. Chiar dacă Laura Vicol a declarat că nu are nicio legătură cu afacerile soțului, anchetatorii au adus-o și pe ea la audieri.
Reporter: „În ce calitate v-au adus?”
Laura Vicol: „Nu știu...”
Procurorii DIICOT îl suspectează pe Vladimir Ciorbă, alături de 39 de suspecți și 32 de firme, de mai multe infracțiuni - printre care evaziune fiscală, spălare de bani, înșelăciune și delapidare cu consecințe deosebit de grave.
Procurorii susțin că suspecții au încasat de la clienți peste 195 de milioane de euro avans în cadrul unor promisiuni de vânzare-cumpărare sau contracte de vânzare-cumpărare a unor locuințe.
Peste 71 de milioane de euro ar fi fost apoi delapidate rapid prin transferuri către persoane fizice sau firme implicate în această schemă. Grupul Nordis a intrat în insolvență anul trecut, în octombrie.
„În perioada 2019-2024 liderii grupului infracțional organizat au încasat de la clienți persoane fizice sau juridice, cu titlu de avans în cadrul unor contracte de vânzare-cumpărare de apartamente, parcări și mobilier, suma de peste 195 de milioane de euro”, conform surselor din DIICOT.
Procurorii DIICOT spun că milioane de euro au fost delapidate imediat din banii clienților prin diferite inginerii financiare, iar odată ajunși în conturile suspecților, aceștia și-au cumpărat din ei vacanțe exotice și mașini de lux.
Perchezițiile s-au extins până în Monaco, acolo unde anchetatorii au descoperit că două firme ar fi fost folosite în circuitul financiar ilegal.
Grupul infracțional era structurat, spun procurorii, pe mai multe paliere, din care făceau parte inclusiv avocați și notari. Printre suspecți se numără și Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului președinte Traian Băsescu, dar și Andreea Cosma, fiica fostului președinte al Consiliului Județean Prahova.
Rând pe rând au fost aduse la audieri zeci de persoane, printre care, spun surse din anchetă, ar fi și socrii Laurei Vicol.
Martor: „Nu știu de ce sunt adus. Eu am fost cu ei la un botez.”
Anchetatorii mai scriu că atunci când clienții intrau la bănuieli și doreau să verifice stadiul lucrărilor, suspecții aveau grijă să nu îi lase să intre pe șantiere și îi păcăleau că lucrările întârzie din cauza războiului din Ucraina. Mai mult, ca să-i descurajeze pe păgubiți să-și caute dreptatea în justiție, aceștia erau obligați să semneze o clauză de 20.000 de euro ca să nu declare nimic public despre contract sau despre compania imobiliară Nordis.
Procurorii DIICOT, inspectorii ANAF, dar și polițiștii de la Serviciul de Investigații Criminale fac cercetări la sediul Nordis din stațiunea Mamaia. Au fost ridicate deja mai multe documente. În plus, inspectorii antifraudă au mers și în spatele blocurilor, unde se află șantierul, și fac cercetări și acolo.
De legături apropiate cu familia Vicol-Ciorbă a fost acuzat și premierul Marcel Ciolacu. Acesta a zburat la Nisa și Madrid cu avioane private închiriate de suspecți. Ciolacu s-a apărat și a susținut că a plătit biletul din banii personali și că are toate documentele doveditoare. Acum premierul a spus că nu mai are o relație de prietenie cu familia Ciorbă de peste doi ani și că nu știa despre afacerile făcute de compania Nordis.
Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: „Sunt percheziționați de DIICOT! - Foarte bine! Înseamnă că justiția își face treaba. Nu am mai discutat cu ei de peste doi ani de zile.”
În toamna anului trecut, firmele implicate în schema Nordis au intrat în insolvență, iar Curtea de Apel București a respins cererile din partea grupului de suspendare a acestei proceduri. Peste 1.200 de creditori, persoane fizice sau juridice, erau înregistrați anul trecut în procesul de insolvență.
Imediat după ce povestea celor care au cumpărat apartamente și nu le-au primit niciodată a fost dezvăluită, au fost depuse în Parlament inițiative legislative cu scopul de a proteja cumpărătorii pe piața imobiliară. De exemplu, avansul să nu fie mai mare de 10% din valoarea imobilului. Însă legile nu au fost nici până acum adoptate.